Çinli dericiler, Rus pazarına ‘Türk gibi’ girmeye çalışıyor
Çinli rakipler Türk deri üreticilerini ‘çok yakından’ takip ediyor. Çinli deri üreticileri Rusya pazarının hakimi Türk rakipleri gibi Rusça bilen eleman istihdam edip, alım heyetlerini ağırlamaya başladı
Taklit üretimlerle dünyaya nam salan Çin, deri ticaretinde bu kez Türk dericileri taklit etmeye başladı. Orta kalitede deri üretimi yapan Çin, özellikle Rus alıcılara mal satabilmek için hem kesenin ağzını açıyor hem de kalifiye eleman yetiştiriyor. Çin’de şirketler Rusça konuşabilen eleman yetiştirip, alım heyetlerinin bazı masraflarını da karşılamaya başladı.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkam Lemi Tolunay konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz yüksek kalitede, Çin ise orta seviyeye hitap eden deri üretimi yapıyor. Ancak pazarda yer edinmeye çalışıyorlar. Rusça öğrenerek Rus müşterileri Çin’e çekmeye çalışıyorlar. Biz yıllardır alım heyetlerini bakanlık desteğiyle ağırlarız. Buna, onlar da başlamışlar.”
Rusça bilen Çinli sayısı artıyor
Tolunay, son dönemde Çin’de Rusça’ya olan talebin artmasına dikkat çekti. Hazır giyim konusunda Şangay’a 120 kilometrelik bir mesafede yer alan Hayning’de yaşadıklarını paylaşan Tolunay şunları anlattı:
“Oradaki deri konfeksiyon tesislerini, mağazaları gezdim. Çinliler İngilizce bile konuşamazlar, çok zor konuşurlar. Türkçeyi zaten unutun. Ama çok düzgün Rusça konuşan Çinliler gördüm. bu şu anlama geliyor; bir Rus müşteri potansiyeli var, Ruslar oraya geliyor veya getiriliyor.”
Tolunay, “Çinliler, size rakip olur mu?” sorusuna ise, “Olmaz. Çünkü bizim ürettiğimiz ürünle karşılaştırıldığında her anlamda üst segmentte ürünler üretiyoruz” yanıtını verdi. Rusça konusunda Türk dericilerinin daha iyi olduğunu kaydeden Tolunay, “Yalnız bizim şirketimizde 4 kişi var Rusça bilen. Biz artık Rusya ile öyle iç içe geçtik ki Türk firmaları altyapılarını kurmuş, Rusça toptan satış yapıyorlar. Ama Çin Türkiye’yi taklit etmeye başladı pazardan pay kapmak için. Aslında Çin Türkiye’nin pazarını kapamaz, çünkü üst segmentiz” dedi.
Alım heyetlerine bakanlık desteği
Türkiye’de alım heyetlerini yıllardır ağırladıklarını, bu konuda bakanlıklardan destek aldıklarını belirten Tolunay şöyle dedi: “Alım heyeti ağırlamaları bakanlık desteklidir.Gecelemeleri, artı havaalanı transferleri hepsi bizim tarafımızdan karşılanır. Bunun yüzde 50’sini de bakanlık bize sübvansiyon olarak öder. Sadece uçak biletlerini kendileri öderler.Havaalanından transferlerini, gecelemelerini, otel transferlerini, öğle yemeklerini karşılarız. Çin’in yaptığı uçak bileti almalar da ticari kurallar içindedir.”
Kurban Bayramı sonrası fiyatlar düşmedi
Genelde kurban bayramı sonrası yaşanan deri bolluğu nedeniyle fiyatların düştüğünü ancak bu yıl herhangi bir düşüş yaşanmadığını söyleyen İTKİB ve DTG Başkanı Lemi Tolunay, “Dünyada kırmızı et tüketimi azaldığı için, deri üretiminde genel bir gerileme trendi var, dolayısıyla fiyatlar zaten çok yüksek. Şu anda kurban derileri de piyasayı yumuşatacak desteği veremedi” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Özgür Özel'den 'ABB' açıklaması
- Görüntülerle ortaya çıkardı: Doktor gözaltında
- Milyarlık vurgun iddiası!
- Yavaş'tan 'istifa' iddialarına açıklama
- Ünlü fenomen adeta bir servet kazandı!
- Hâkimin itirafı
- Galatasaray, Tottenham'ı sahadan sildi!
- Konserve ton balığında cıva tespit edildi
- Arbede çıktı, oturuma son verildi
- Köy tipi yoğurt diye yedirmişler!