Ciğerlerine çökmüşler
18 madenci için umutlar azalırken işverenin, “Bir ton kömür işçiden değerli” dediği öne sürüldü. İşçilerin kısa süre önce çalışma koşulları nedeniyle ihtar çektiği patronun, baskıyla ihtarnameyi geri çektirdiği ortaya çıktı. İşçilere temiz hava sağlayan bacalarda da üretim yapıldığı belirlendi.
Ermenek’te salı günü kazanın meydana geldiği ve 18 işçinin mahsur kaldığı ocakta arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ahtapot pompanın su tahliye işlemlerinde ise zaman zaman aksaklıklar yaşanıyor. Çalışmaların ağır ilerlemesi madende bekleyen işçi yakınlarının tepkisini arttırıyor. İçerideki su tahliye edilse bile göçme olabileceği yeniden tahkimat oluşturmanın da zaman alabileceği ifade edilirken dün öğlen saatlerinde ocakta çökme yaşandı. Suyun çekildiği yerlerdeki göçen tahkimat ve toprağın da çıkarılmasına başlandı. Maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için bölgeye su tahliye pompası getiren kamyon, freninin patlaması sonucu devrildi. Araçta bulunan 2 kişi yaralandı. Araçtaki malzeme de zarar görmedi.
Nefeslikler iptal
İşçileri köle gibi çalıştıran işverenin yaptıklarına her gün yeni örnekler ekleniyor. Ocakta çalışan madenciler, işçilerin nefes almasını sağlayan ve “nefeslik” olarak ifade edilen bacalardan da malzeme taşındığına, üretim için kullanıldığına dikkat çekti. İşçiler ocağın girişinin oldukça dik olduğunu, işverenin kömüre ulaşma maaliyetlerini düşürmek için daha dik bir yoldan aşağıya baca açtığını vurguladı. İşçiler, daha önce deocağı su bastığını, ancak içeride kimse olmadığı için şans eseri ölüm yaşanmadığını söylediler.
Başka yerde işe giremezsin dediler
Amcasının oğlu Kamil Yaman’ın ocağın içerisinde kaldığını aktaran işçi Abdülazim Yaman, işverenin uygulamalarını aktardı. Torba yasanın ardından, patronun baskısı ile daha çok üretim yapmaları için, yemeklerini ocağın içerisinde yediklerini, yemek ve servis paralarının da kesildiğine dikkat çeken Yaman, “Bu kötü koşullarda çalışmak istemedik. İşverene noter kanalı ile ihtarname çekerek bu şartlarda çalışmayacağımızı ilettik. Bir süre de çalışmadık. Patrona bazı ocaklarda yemek ve servis ücretlerinin ödendiğini söyledik. Ancak bize bölgedeki bütün maden patronlarının anlaştığı, eğer işten çıkarsak, başka madenlerde de işe giremeyeceğimiz, bildirildi. Birçok arkadaşımızın da kredi borcu var. Parasız kaldık. Yeniden çalışmaya mecbur olduk. İşveren de bize yeniden başlamak için ihtarımızı geri çektiğimize ilişkin belge imzalamayı şart koştu. Bu belgeleri imzalayarak, yeniden çalşımaya başladık” dedi.
‘Bir ton kömür işçiden değerli’
İşçilerden Abdülazim Yaman, ocağa müfettişlerin yapacakları denetimlerin de işverenin önceden haber aldığını belirtti. Yaman işveren tarafından kendilerine,“Bir ton kömür işçiden daha değerli” denildiğine de işaret etti. Ocağın bir süre kapatıldığını ifade eden Yaman, “Ancak bu sırada da üretime devam edildiğini” söyledi. Yaman, ağustostan bu yana kendilerine ücret ödenmediğini de söyledi. Torba yasa öncesinde ücretinin bin 50 lira olduğunu anlatan Yaman, yasanın ardından
ücretinin bin 927 liraya çıkması gerektiğini ancak bu parayı daha hiç alamadıklarını vurguladı.
Bayramlar bile parasız
Ocakta mahsur kalan Kamil Yaman’ın babası Mehmet Yaman da 36 yaşındaki oğlunun evli ve 3 çocuğu olduğunu anlattı. Ücretleri ödenmediği için bayramları bile parasız geçirdiğini aktardı. Oğlunun kredi kartı borcu olduğuna dikkat çeken baba Mehmet Yaman, “Çocuklarını ellere muhtaç etmemek için çalışıyordu. Ancak son aylarda, ücretlerini ödemiyorlardı. Zor durumdaydı” dedi.
Basına yasak
Ocakta işçi yakınlarının bakanlara yönelik tepkilerinin artması üzerine basına da yasak geldi. Gazetecilerin ocağın bulunduğu alana girmeleri, görüntü almaları, işçi yakınları ile görüşmeleri yasaklandı.
Cumhurbaşkanı gelse ne olacak
Yağmur altında bekleyişlerini sürdüren ocakta mahsur kalan madencilerin yakınları dün sabah bakanlara tepki gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denzicilik ve Habercilik Bakanı Lütfü Elvan ile tartışan madenci yakınları, “Ocakta çalışma yok, kimse yok. Bu çalışma ile bu cenazeler bir yılda çıkarılamaz. Hani kim çalışıyor, kimsenin çalıştığı yok” diyerek tepki gösterdi.
Kova ile çıkarırız
Ocaktaki su sızmasının daha önce başladığına işaret eden madenci yakınları, “Bu şartlar altında çalışmaya nasıl izin verilmiş? Sorumlular buraya gelsin” ifadelerini kullandı. Tartışma sırasında içerideki madencilerin yakınları olan kadınlar, “Biz bu suyu kova ile çıkarırız. Siz nasıl daha çıkaramadınız” dediler. Bakanlar işçi yakınlarını sakinleştirmeye çalıştı. Bir madenci yakınının tepkisi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kusura bakmayın da kimse oturduğu yerden fikir üretmesin” ifadesini kullandı. Bu sırada bazı görevliler Yıldız’la tartışan madenci yakınına “Bakanı dinleyelim” ikazında bulundu. Bunun üzerine işçi yakını, “Hep aynı şeyi konuşuyorlar. Ben onları sabahtan bu yana dinliyorum. Burada hiçbir çalışma yok. Bakan gelse ne olacak. Cumhurbaşkanı gelse ne olacak. Değişen hiçbir şey yok. Ben ocağa girdim, içeriye baktım. Çalışma yok. Bu şekilde bu su, bir ayda tahliye edilemez” dedi. Patronlardan kimsenin madende olmadığına dikkat çeken madenci yakınları, “O patronlar buraya gelecek. İşçinin değerini bilecek” sözleri ile tepkilerini sürdürdü.
Annelerin feryadı
Annelerin feryardı ise yürekleri dağladı. Günlerdir ocaktaki çocuklarından umutlu bir haber bekleyen anneler, “Kuzularımız nerede? Yavrularımız nerede? Neden çocuklarımızı çıkarmıyorsunuz” diyerek feryat etti. Anneler, işverenlere de tepki göstererek, “Vicdansız adamlar. Çocuklarımıza ne yaptınız” diye isyan etti.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti