CHP'li Ağbaba: 'İktidar etin kilosundan, elektrik, su faturasından habersiz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba CHP Genel Merkezi’nde emeklilerle bir araya geldi. Ağbaba, "İktidar etin kilosundan, elektrik, su faturasından habersiz. İktidar emekliden habersiz. Emeklilerimizin en çok tükettiği gıda maddesi ekmek. Her yüz emekliden 82’sinin en fazla tükettiği şey kuru ekmek bazen bayat ekmek” dedi. Emekli, Yıldız Bacıoğlu, "Benim iki tane çocuğum işsiz. Ben bu kışı battaniye altında geçirdim çocuklarımla. Utanıyorum çocuklarımdan. Eti unuttuk. Artık canımıza tak etti açlık" dedi ve ekledi: 'Emekli müjde istemiyor. Emekli uzaya değil, pazara gitmek istiyor...'

CHP'li Ağbaba: 'İktidar etin kilosundan, elektrik, su faturasından habersiz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.03.2021 - 16:25

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ile birlikte parti genel merkezinin bahçesinde, DİSK Emekli-Sendikası ve diğer emeklilerle bir araya geldi. Görüşmede, asgari ücretin altında maaşla geçinmeye çalışan 13 milyon emeklinin, açlıkla ve borçla yaşadığı belirtildi.

TÜİK'in Ocak ayı işsizlik rakamlarına da değinen Ağbaba, "TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. Açıkladığı rakam Ocak ayında '822 bin insan iş bulmuş. 450 bini hizmet sektöründe 366 bini tarım sektöründe' iş bulmuş. Millet 'Acaba hangimiz iş bulduk diye sokakta birbirine bakıyor" dedi. Ağbaba'nın emeklilerin sorunlarına dair konuşması özetle şöyle: 

İKTİDAR EMEKLİDEN HABERSİZ

Emekliler, Türkiye’nin en dertli kesimi, ay başını nasıl getirdiklerini bir onlar, bir de Allah biliyor. Maaşlarına sadaka gibi zam yapılıyor. Maaşı cebine girmeden elektriğe, kiraya, gıdaya gelen zamla savrulup gidiyor. İktidar etin kilosundan, elektrik, su faturasından habersiz. İktidar emekliden habersiz.

EMEKLİLERİN YARISI YA ÇALIŞMAKTA YA DA İŞ ARAMAKTA

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2020 yılı Aralık verilerine göre Türkiye’de toplam 9 milyon 133 bin kişi yaşlılık aylığı almaktadır.  Dul ve yetim aylığı alan ise 3 milyon 813 bin kişi var. Bir rakamı dikkatinize sunmak istiyorum. 4,4 milyon emeklinin yüzde 47’si ya çalışmakta ya da iş aramaktadır. Peki, 4 milyon 435 bin emekli, niye çalışmak zorunda? 2002-2020 yılları arasında ortalama emekli aylıkları asgari ücrete göre yüzde 25 oranında değer kaybetti. Bugün Türkiye’de 7,9 milyon emekli ve hak sahibi asgari ücretin altında aylık gelir alıyor.

DUL VE YETİMLER AYLIK 763 LİRAYLA GEÇİNİYOR

Türkiye’de 2,6 milyon dul ve yetim var.  Bu insanlar ayda sadece 763 TL aylık alıyor.  2,6 Milyon emekli ise lütuf gibi sunulan 1500 TL ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Milyonlarca insan, 2 bin 652 lira açlık sınırının altında bir gelirle yaşamak zorunda kalıyor.

EMEKLİLER EN FAZLA TÜKETTİĞİ GIDA EKMEK

Emeklilerimizin en çok tükettiği gıda maddesi ekmek. Her yüz emekliden 82’sinin en fazla tükettiği şey kuru ekmek bazen bayat ekmek. Yani 40 yıl devletine hizmet etmiş emeklinin durumu bu. Emekli bir yılda aldığı maaşla ne kaybetti? 1186 adet yumurta 49 kilo ay çiçek Yağı, 36 kilo pirinç, 43 paket makarna, 52 kilo biber, 42 kilo domates, 7 kilo et, 32 kilo tavuk, 53 kilo süt, 48 kg bulgur, 8 kilo zeytin, 19 adet ekmek kaybetti.

BİZİM EMEKLİLER KÖYÜNE GİDEMİYOR

Türkiye dünyadaki emekliler için tatil cenneti, bizim emekliler köyüne gidemiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün ülkemizde az sayıdaki istisna haricinde asgari ücretin altında emekli maaşı alan bulunmuyor” dedi.

2002’de emekli maaşının net asgari ücrete oranı yüzde 130’du, şu an yüzde 53 oranına kadar geriledi. 2020’de asgari ücret 2.324 TL’ye yükselirken emekli bayram ikramiyesi yine 1.000 TL olarak kaldı.

EMEKLİ UZAYA DEĞİL PAZARA GİTMEK İSTİYOR

Bir emekli en düşük maaşla aylığı 2002 yılında 7 çeyrek altın ederken, şimdi bir emekli 2 çeyrek altın ediyor. Saray’ın emeklilerden haberi yok. Bir yıldır eve hapsedilen emekliler, doğalgaz faturası az gelsin diye üst üste üç hırka giyip oturuyorlar. Emekli müjde istemiyor. Emekli uzaya değil, pazara gitmek istiyor.

Emekli kendisine yüzde 8, ay çiçeği yağına yüzde 69 zam yapanlara güvenmiyor. Emekli aylık ve gelirlerinin en az asgari ücretle eşitlenmeli ve asgari ücretle uyumlu bir biçimde artış sağlanmalıdır. Hak sahiplerinin aylıkları da hissesi oranında artırılmalıdır. Emekli aylık ve gelirlerinin artırılmasında sadece enflasyon değil ekonomik büyüme de dikkate alınmalıdır.

EMEKLİLER ARASINDAKİ ÜCRET FARKLARI KALDIRILSIN

Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasının önündeki engeller kaldırılmalı ve emeklilere aylıklarının belirlenmesinde toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır. Aynı koşullarda emekli olanların aylıkları arasındaki ücret farkı kapatılmalıdır. Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı, kamu eliyle yürütülmelidir. Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır. Emeklilere verilen ikramiyeler de asgari ücret oranın artırılmalıdır.

EMEKLİLER DE DERDİNİ ANLATTI

DİSK Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, "Talebimiz en düşük emekli ücretin asgari ücrete eşitlenmesini istedik. Bir ülkede asgari ücretin altında bir ücret veriliyorsa, siz bizim vatandaşımız değilsiniz denmek isteniyor. 13,54 milyon emekliyi yok sayanlara 'oy moy yok'” diye konuştu.

Yıldız Bacıoğlu, "Benim iki tane çocuğum işsiz. Eşimden emekli maaş alıyorum. Ben bu kışı battaniye altında geçirdim çocuklarımla. Yeter artık duyun sesimi. Utanıyorum çocuklarımdan. Eti unuttuk. Sen saraylarda daha bilmediğim meyveleri yiyorsun, sen torunlarını uçağa bindiriyorsun. Bunları vatandaş biliyor. Kör değiliz. Artık canımıza tak etti açlık” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler