CHP'den yeni ekonomi programı
Son genel seçimlerden önce hazırladığı ekonomi eylem planını kamuoyuna açıklayan CHP, aradan geçen süre içinde ortaya çıkan gelişmeleri de dikkate alarak bunu yenileme kararı aldı. Hazırlanacak programda, CHP’nin olası iktidarında ilk 100 günde neler yapacağı kalem kalem yer alacak.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yeni bir ekonomi programının temel esaslarını belirlemek için kolları sıvadı. Dünyanın sayılı uzmanlarının da katılımı ile yapılacak hazırlık toplantılarında ortaya konacak görüşler, programın temel çizgilerinin belirlenmesinde yardımcı olacak.
CHP son genel seçimlerden önce hazırladığı ekonomi eylem planını kamuoyuna açıklamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 2011 yılı Nisan ayında açıklanan plan, partinin iktidara geldiğinde nasıl bir ekonomi programı uygulayacağını belirtiyor ve dörder yıllık uygulama dönemlerini içeren üç aşamayı içeriyordu.
2011 yılında açıklanan programda Doğu ve Güneydoğu Anadolu için özel politikalar da yer alıyor, özellikle enerji ve lojistik üslerinin bu bölgelerde yoğunlaştırılmasından köylülere toprak dağıtımına kadar bir dizi yenilik amaçlanıyordu. Bölgelere özel büyüme hızı hedefi yılda yüzde 9.5 olarak konulan bu programın, eğitim, çocuk, enerji ve vergi gibi bir dizi konuda hazırlanan özel raporlarla tamamlanması öngörülüyordu.
Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın verdiği bilgiye göre, olası iktidarın ilk 100 gününde neler yapacağını kalem kalem ortaya koymayı amaçlayan programın, o günden bu yana geçen süre içinde dünya ekonomisinde ortaya çıkan gelişmelerin ışığında yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
Bu çerçevede, CHP’nin ev sahipliğinde, 8 Aralık Pazar günü, İstanbul Sheraton-Ataköy’de, “Dünya ekonomisi”, “Hızlı büyümenin koşulları” ve “Avrupa’nın geleceği’’ konularının derinlemesine tartışılacağı bir çalıştay gerçekleştirilecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla yapılacak ve yeni ekonomik programın önemli bir kilometre taşını oluşturacak uluslararası çalıştayın moderatörlüğünü Kemal Derviş yapacak.
Düzenlenen yuvarlak masa toplantısına, az sayıda ancak dünyada ve Türkiye’de konularında en yetkin ve deneyimli uzmanlar arasında yer alan isimler katılacak.
Toplantıya yurtdışından katılacaklar arasında Notre Europe (Bizim Avrupamız) kuruluşunun onursal başkanı ve Dünya Ticaret Örgütü genel direktörlüğü görevi kısa süre önce sona eren Pascal Lamy, ESADEgeo (Küresel Ekonomi ve Jeopolitik Merkezi) Başkanı, eski NATO Genel Sekreteri ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi, İspanya’nın demokrasiye geçişinin ardından göreve gelen ilk sosyal demokrat dışişleri bakanlarından Javier Solana, Yunanistan ve Avrupa Reform Ağı Diktyo Başkanı, Avrupa Komisyonu’nun istihdam, sosyal işler ve fırsat eşitliğinden sorumlu eski üyesi ve Yunanistan’ın eski Eğitim Bakanı Anna Diamantopoulou, dünyanın önde gelen sosyal politikalar uzmanı, İsveç Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde Profesör Joakim Palme de bulunuyor.
Oturumların yönetimi de moderatörlüğü üstlenen Kemal Derviş tarafından gerçekleştirecek. CHP’nin seminer konularıyla ilgili yetkilileri, yurtdışından konuklar ve yurtiçinden önemli ekonomist ve akademisyenlerden oluşacak toplam 40’a yakın katılımcı çalıştayda yer alacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, neden yeni bir programa ihtiyaç duyulduğunu ve hedeflerini özetle şöyle açıkladı:
AKP hükümeti geldiğinden beri, 11 yıldır aynı programı sürdürerek ekonomiyi yönetmekte ısrar ediyor. Bu da ekonominin kırılganlığı daha da artırıyor. Dünya ekonomisinde çok şey değişti, anlayış değişmedi. Bu kırılganlığın giderilmesi, dönemin koşullarına uygun bir dizi düzenleme ve yenilenmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. İş dünyası da, halkımız da sorunlarının çözümünü bekliyor.
Türkiye ortalama yüzde 5’lik büyüme hızı tutturabilen, dünyanın 17. ekonomisi. Yaşam standartları bu sıralamaya bile uygun değil. Demokratik standartlar endeksinde dünyanın 123. sırasında, insani gelişme endeksinde çok gerilerde.
Biz iktidara aday bir parti olarak bu tabloyu değiştirecek, ekonominin büyüme hızını artıracak, sosyal standartlar ile bu büyüme hızı arasında dengeleri kuracak, demokrasiyi ve sosyal adaleti geliştirecek bir hedefler bütününü gerçekleştirmek zorundayız.
Hazırlayıp kamuoyuna sunacağımız program bu dengeleri gözetecek ve gerçekleştirecek bir yapıyı içerecek, beklentilere cevap verecek. Doğaya saygılı, yeşil ekonominin gereklerini gözetecek, sürdürülebilirliği sağlayacak, işsizliği azaltacak, ekonomik büyüme ile demokrasiyi dengeleyecek nitelikte olacak.
Bu toplantıdan çıkacak sonuçların da yardımıyla, daha hızlı bir büyüme temposu ile yaşam kalitesinin artırılması ve demokrasinin geliştirilmesi arasındaki şifrelerine ulaşmaya çalışılacak.
En Çok Okunan Haberler
- ‘Çok yanlış yaptı Bakan Hanım… Öyle şey olur mu ya…’
- 'Evlatlar dışarıda olamaz'
- Müdürleri makamında topladı
- Üç isme ihraç yolu
- Kuyumcularda yeni dönem 2025'te başlıyor
- SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı!
- Basın açıklaması yapan AKP'lilere emekliden sert tepki
- İstenen ceza belli oldu!
- 1993'te kaybetmişti, görünce gözyaşlarını tutamadı
- İtalya'dan sonra bir ülke daha mı?