CHP'den 'çözüm' anketi
CHP lideri Kılıçdaroğlu, genel seçimlere dönük başlattığı “bölge toplantıları” kapsamında geldiği Diyarbakır’da, Kürt sorununun çözümü için “seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi”, “AB Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın onaylanması”, “çözüm sürecinin TBMM’de yürütülmesi”nin de aralarında olduğu 12 maddelik öneriler listesini açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçimlere dönük başlattığı “bölge toplantıları” kapsamında geldiği Diyarbakır’da Kürt sorununun çözümü için 12 maddelik “öneriler” listesi açıklarken bölgedeki örgüt yöneticilerine, kendilerini tanımladıkları “etnik/dini kimliğin” de istendiği “çözüm süreci için öneri anketi” uyguladı. “Eskiden bölgede rozet takamıyorduk” diyen Kılıçdaroğlu, bugün artık CHP’nin Türkiye’nin her bölgesinde varlık gösterdiğini söyledi. Sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşen CHP Lideri, anadilde eğitim için aralarında pedagogların da bulunduğu komisyon oluşturduklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, komisyondan çıkacak sonuca uyacaklarını da kaydetti.
CHP, “Geleceği Birlikte Kuruyoruz” toplantıları çerçevesinde Diyarbakır’da bölge toplantısı düzenledi. Kente girişinde bölgedeki 15 ilden gelen parti teşkilatları tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, partililerle yaptığı toplantının ardından kent sokaklarında esnaf ziyareti yaptı, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, toplumun kavgadan bıktığını ve barışa susadığını belirterek anaların çocuklarını güvenli bir şekilde askere ve okula göndermesini istediklerini ifade etti.
Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Diyarbakır’a “fabrika” yerine, “hapishane” sözü verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Hapishane sözü verdi, oyları topladı. O nedenle buradan bütün Diyarbakırlılara sesleniyorum; işsizlik mi var, evet var. Sizden sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum. Kadınları sabahın köründen akşama kadar 50 lira için PTT’nin önünde kuyruğa diziyorlar. Buradan bütün kadın kardeşlerimize sesleniyorum; 50 lira için seni o kuyruğa dizen namerttir.”
‘Akan kan yetmedi mi?’
Kılıçdaroğlu, Kürt sorununa da değindiği konuşmasında herkesin sorunu kendine göre tanımladığına işaret etti. “Adı ne olursa olsun ortada bir gerçek var. 30 yıldır devam ediyor mu, evet ediyor” diyen Kılıçdaroğlu, CHP olarak sorunun güvenlik önlemleriyle çözülemeyeceğini hep dile getirdiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “35 yıldır sorunu çözmeyi güvenlik güçlerine havale ettiler. Kimler; siyasiler. Biz de dedik, 30 yıllık tecrübe yetmedi mi? Akan kan yetmedi mi hâlâ? Sorunu demokrasi ve özgürlükle çözeceğiz” dedi. Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Kılıçdaroğlu, kendilerinin sürece karşı oldukları yönünde bir imaj oluşturulmaya çalışıldığını vurgularken “CHP Kobanili Kürt’e, Kerküklü Arap’a, Türkmen’e, Şengalli Ezidi’ye karşı IŞİD’in yanında yer almayacak kadar onurlu bir partidir” dedi.
12 soruyla reçete
Kılıçdaroğlu, toplantıda Kürt sorunu konusunda partisinin “çözüm reçetesini” ise “Seçim barajının yüzde 3’e çekilmesi, Diyarbakır’a demokrasi ve insan hakları müzesi, zorunlu göç mağdurlarının geriye dönüşünün sağlanması, Roboski katliamının ve bütün faili meçhullerin aydınlatılması, mayınlı arazilerin temizlenmesi, koruculuk sisteminin kaldırılması, AB Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın onaylanması, çözüm sürecinin TBMM zemininde yürütülmesi, inanç üzerinden siyasete son verilmesi” olarak sıraladı.
Çözüm anketi
CHP, Diyarbakır’daki bölge toplantısında Doğu ve Güneydoğu’dan 15 ilden gelen örgüt temsilcilerine anket dağıttı. 2015 genel seçimlerinde yapılacak çalışmalarda bölge beklentilerini belirlemeyi amaçlayan ankette, katılımcılara kendi etnik kimliğini nasıl tanımladığı soruldu. Kürt sorununun çözümüne ilişkin önerilerin de sorulduğu ankette şu seçenekler yer aldı: “Temel insan hakları, PKK ile pazarlık konusu yapılmadan tanınmalıdır”, “Çözüm arayışlarında Batı kamuoyunun hissiyatı dikkate alınmalı, çözüm zamana yayılmalıdır”, “Görüşmelerin yol haritası kamuoyu ile paylaşılmalıdır”, “Çözüm arayışlarında yaşanan gizli görüşmeler ve ittifaklar yerine TBMM’nin hesap veren ve soran siyasi meşru kimliği ön plana çıkarılmalıdır”, “Sadece PKK muhatap alınmamalıdır”, “Sadece Öcalan muhatap alınmamalıdır”, “Anadilde eğitim olmalıdır”, “Kamu hizmetleri çokdilli gerçekleştirilmelidir”, “Bölgeye ekonomik yönden pozitif ayrımcılık teşvik edilmelidir”, “Silahlar susmadan siyasi temas gerçekleştirilmemelidir”, “Yerel yönetimler güçlendirilmelidir”, “Özerk yönetim arayışı desteklenmelidir”, “Komşu ülkelerde yaşanan şiddet olaylarına karşı CHP’nin mevcut söylemi devam ettirilmelidir”, “CHP diğer etnik grupların ve azınlıkların sorunlarını daha fazla gündeme getirmelidir.”
‘İktidar olmaz diyen gitsin’
Kılıçdaroğlu toplantının basına kapalı bölümünde teşkilatın sorularını yanıtladı ve isteklerini sıraladı. CHP’nin aile sigortası projesini iyi anlatamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu konudaki çalışmaların yoğunlaştırılmasını istedi. “Eskiden bölgede rozet takamıyorduk” diyen Kılıçdaroğlu, bugün artık CHP’nin Türkiye’nin her bölgesinde varlık gösterdiğine işaret etti. CHP kadrolarından “iktidara inanarak” çalışmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, “Partimiz için ‘iktidar olmaz’ diyen il ve ilçe başkanları lütfen görevlerinden istifa etsin” uyarısı yaptı. Kılıçdaroğlu, yurttaşlarla yapılan konuşmaları da “sonuna kadar dinleme” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, ayrıca teşkilata “Parti merkezlerini sigara merkezleri yapmayın. Oraya kadınlar, gençler gelecek. Güneşten sararmış, solmuş afişleri, tabelaları değiştirin, yenisini koyun” diye seslendi. Cezaevlerindeki Hizbullahçılardan PKK’lilere, Ergenekon tutuklularından adli tutuklulara kadar herkesin sorunuyla ilgilendiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hizçbullahçılar bize oy verir mi? Hayır. Ama bu ülkede huzur içinde yaşamak istiyorsak, hep birlikte olacağız” diye ekledi.
HDP ittifakı
Esnafı ziyaret eden Kılıçdaroğlu sivil toplum temsilcileriyle görüştü. Sorular üzerine, “Elbette 37-38 Dersim olayları yaşanmıştır. Ancak bunların siyaset malzemesi yapılmasını, insanların acıları üzerinden rant devşirilmesini doğru bulmayız” diyen Kılıçdaroğlu, HDP ile ittifak sorularına 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sözünü anımsatarak, “Şu an gündemimizde yok. Siyasette 24 bile uzun zamandır” dedi. Anadilde eğitim konusunda pedagogların da bulunduğu komisyon oluşturduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, buradan çıkacak karar uyacaklarını açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!