CHP'den askerlik teklifi: Kadınlara gönüllü askerlik hakkı

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, parti olarak çeşitli askerlik sistemlerinin tek bir uygulama halinde birleştirilerek ‘tek tip askerlik sistemi’ getirilmesi teklifleri olduğunu açıkladı.

CHP'den askerlik teklifi: Kadınlara gönüllü askerlik hakkı
Abone Ol google-news
CHA
Yayınlanma: 03.03.2016 - 11:20

Zorunlu askerlik adı verilen vatan hizmetinin kamu vicdanında kabul gören eşit ve adil bir sistem dahilinde yaz tatillerinde yapılmasını öngördüklerini belirten Çiçek, “Tek tip askerlik sistemi içinde, bütün yükümlülere seferberlik halinde vatan savunmasında gerekli olan 10 hafta temel askerlik ve ihtisas eğitimi verilmesi esastır. Bu eğitimlerden sonra gönüllü olarak göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere her ay en az asgari ücret seviyesinde maaş ödenecektir. Yani bugün verilen aylık 75 TL’lik harçlık yerine asgari bin 300 TL aylık ödeme yapılacaktır. TSK’nin ihtiyacını daha etkin bir şekilde karşılayacak ama ‘kamu vicdanında sadece fakir çocukları askerlik yapıyor, şehit ve gazi oluyor’ şeklindeki eleştirileri önleyecek bir askerlik sistemini tesis etmek durumundayız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi. TSK’nin en önemli ve güçlü yanının milli ordu olması olduğunu vurgulayan Çiçek, “Özellikle maddi durumu iyi olmayan Türk vatandaşlarının hizmet ettiği TSK milletin ayrılmaz bir parçasıdır. TSK’nin esas gücünü, eğitimli ve disiplinli, vatan sevgisi yüksek olan Mehmetçikler teşkil eder. Bu nedenle askerlik sistemi TSK ve ülke savunması için hayati bir konudur. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil Türkiye’nin sınır güvenliğini, terörle mücadele eden, ülkede huzur ve güveni sağlayan TSK bünyesinde görev yapan 600 binden fazla askerin yüzde 40’ı uzman personelden oluşmaktadır. Geri kalan bölümünü zorunlu askerlik sistemi içinde TSK bünyesinde vatan görevini yapan Mehmetçikler teşkil etmektedir.” şeklinde konuştu.

Zorunlu askerlik hizmetinin günümüzde 12 aylık normal dönem askerlik ve yedek subaylık, 6 aylık kısa dönem askerlik olduğunu hatırlatan Çiçek, “Yurt içindekiler için bedelli askerlik ise en son bedel 18 bin TL ve yurt dışındakiler için dövizli askerlik sistemi gibi çok farklı uygulamaları olan ve çok eleştirilen bir yapıdadır. Terörle mücadelede verilen şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile selamlıyoruz. Onlara ve ailelerine çok şey borçlu olduğumuzu biliyoruz. Ancak ülkemizde TSK’nin ihtiyacını daha etkin bir şekilde karşılayacak, ama ‘kamu vicdanında sadece fakir çocukları askerlik yapıyor, şehit ve gazi oluyor’ şeklindeki eleştirileri önleyecek bir askerlik sistemini tesis etmek durumundayız. Bu konuda geçen hafta TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden bilgi aldık. Mevcut durumu ve ihtiyaçları birlikte değerlendirdik. Uzmanlaşmış personelin görev yaptığı bir TSK’nin başta terörle mücadele ve sınır güvenliği olmak üzere daha etkin görev yapacağını tespit ettik. TSK’nin ülkemiz için hala en etkin eğitim kurumlarının başında yer aldığının altını çizdik.” açıklamasında bulundu.

"10 HAFTA TEMEL ASKERLİK VE İHTİSAS EĞİTİMİ VERİLMESİ ESASTIR"

Çeşitli askerlik sistemlerini tek bir uygulama halinde birleştirecek, kamu vicdanında adaleti sağlayacak, TSK’nın görev ve uzmanlaşma ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir askerlik sisteminin uygulanmasına yönelik çalışma yapılmasına ve bu konunun tekrar Milli Savunma Komisyonunda değerlendirilmesine karar verildiğini ifade eden Çiçek şunları söyledi: “CHP; zorunlu askerlik adı verilen vatan hizmetinin kamu vicdanında kabul gören eşit ve adil bir sistem dahilinde yaz tatillerinde yapılmasını öngörmektedir. Tek tip askerlik sistemi içinde, bütün yükümlülere seferberlik halinde vatan savunmasında gerekli olan 10 hafta temel askerlik ve ihtisas eğitimi verilmesi esastır. Bu eğitimlerden sonra gönüllü olarak göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere her ay en az asgari ücret seviyesinde maaş ödenecektir. Yani bugün verilen aylık 75 TL’lik harçlık yerine asgari bin 300 TL aylık ödeme yapılacaktır. Göreve devam eden askerlerin sigorta primleri dahil her türlü gideri devlet tarafından karşılanacaktır. Özel ihtiyaçları gereği eğitimini tamamlayan ve askerliğe devam etmek istemeyen Mehmetçiklerden en az asgari ücret seviyesinde aylık ödeme yapmasını öngören tek tip askerlik sistemin daha adil olacağı ve TSK’nın uzmanlaşma hedefine hizmet edeceği ortaya çıkmıştır."

KADINLARA GÖNÜLLÜ ASKERLİK HAKKI VERİLECEK

Yunanistan, Norveç, İsrail ve Finlandiya dahil birçok ülkede uygulandığı gibi kadınlara da gönüllü olarak askerlik yapma hak ve özgürlüğü verileceğini hatırlatan Çiçek, önerinin temel esaslarını ise şöyle açıkladı:

"Geçerli vicdani nedenlerle silahlı askerlik yapmak istemeyenlere 10 haftalık silahsız temel askerlik eğitiminden sonra sivil kamu hizmeti yapma seçeneği verilecektir. Vatan borcunu tamamlayan ve 12 aylık askerlik hizmeti sonrasında göreve devam etmek isteyen Mehmetçiklere ise asgari ücretin en az iki katı tutarında, yani 2 bin 600 TL aylık ödenmesi uzmanlaşmış ordu için önemli bir kaynak ve adım olacaktır. Öngörülen ‘Tek tip askerlik sistemi’ ile; 1927 yılında başlayan ve 90 yıldır uygulanan, adil olmadığı için kamuoyunda eleştirilen, TSK’nin terörle mücadelede kullandığı ileri teknoloji ürünü silah ve teçhizatın kullanılması dahil uzmanlaşma ihtiyacını karşılayan, bedelli askerlik taleplerini çözen, kariyer ve iş planlamasında gençlerin önünü açan, milli bütçedeki kaynak ihtiyacını azaltan, Türkiye’nin stratejik konumuna uygun olarak güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir askerlik sistemi kurulmuş olacaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler