CHP’de ilk hedef: 2019
CHP’nin ‘Adalet ve Cesaret’ temalı 36. olağan kurultayı bugün başlıyor. İlk gün genel başkan, pazar günü ise PM seçimleri yapılacak.
CHP’nin “Adalet ve Cesaret” temalı 36. olağan kurultayı bugün yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun aday adayı olduğu kurultayda, zorlu yarışın Kılıçdaroğlu ve İnce arasında geçmesi bekleniyor. Muhalif aday adayları planlarını, Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçilememesi üzerine yapılırken, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında adaleti tesis edecek, parlamenter demokrasiyi eksiksiz şekilde yeniden inşa edecek büyük bir buluşma çağrısı yapması bekleniyor. Arena Kapalı Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak ve 2 gün sürecek olan kurultayda, bugün genel başkan, yarın ise Parti Meclisi (PM) belirlenecek.
Rekor PM başvurusu
Partinin 2019 sürecindeki siyasetini belirleyecek en üst organı parti meclisi (PM) için diğer kurultaylara göre rekor denebilecek sayıda başvuru oldu. 110 milletvekilinin PM adayı olduğu kurultayda, 800’e yakın kişi de PM’ye girebilmek için ter dökecek. Rekor başvuru nedeniyle PM’ye aday olmak için herhangi bir kriter olmaması sorunu gündeme gelirken, haziran ayında yapılması planlanan tüzük değişikliğinde, adaylık sorunu için düzenleme yapılacak. Divan başkanlığı için Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen önerilecek. Tüzük gereği kurultayda delegelerin yüzde 10’unun imzasını alan aday adayları imzalarını divana sunacak. Divanın değerlendirmesinin ardından 127 imzayı bulanlar resmen aday ilan edilecek. Kurultayda yalnızca resmen aday olanlar konuşabilecek. Buna göre; Kocasakal ve Eminağaoğlu yeterli imzayı toplayamamaları durumunda kurultay konuşması yapamayacak. Milletvekili olması nedeniyle doğal delege olan İnce ve CHP lideri Kılıçdaroğlu birer konuşma yapacak. Kılıçdaroğlu konuşmasında günlük siyasete girmeden Türkiye’nin kemikleşmiş temel sorunlarını birkaç başlık altında toparlayacak. Yalnız kurultay delegelerine değil tüm Türkiye’ye seslenecek Kılıçdaroğlu, konuşmasında adaleti tesis edecek, parlamenter demokrasiyi eksiksiz şekilde yeniden inşa edecek büyük bir buluşma çağrısı yapacak.
İbre çarşafı gösteriyor
CHP tüzüğü çarşaf listeyi öngörürken Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları da çarşaf listeye işaret ediyor. Kılıçdaroğlu’nun, PM için 52, Bilim Yönetim Kültür Platformu için de 12 kişilik bir liste hazırlayacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini hazırlarken de bölgesel dengeleri gözetmesi, özellikle CHP’nin milletvekili çıkaramadığı illerden PM için isim yazması bekleniyor. Öte yandan listenin delinmesi durumunda, delen isimlerin liyakat sahibi olması halinde Kılıçdaroğlu’nun bu isimlere MYK’de yer verebileceği dillendiriliyor.
Salon 'Adalet ve Cesaret'e hazır
Ağırlıklı olarak mavi rengin dikkat çektiği kurultay salonunda, Berberoğlu’na özgürlük taleplerinin yer aldığı, “Güzel günler göreceğiz”, “Bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte” yazılı afişlerin yanı sıra “Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Özgür basın varsa özgür toplum vardır”, “Değişimi ancak devrimcilik yapar”, Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Güven Türkiyem biz varız” gibi pek çok afiş asıldı. Kılıçdaroğlu’nun büyük resminin altında “CHP’li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz, bu onurlu tarihi yazanların yoludur” yazılırken, Atatürk’ün büyük resminin altında ise “Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir” sözleri yer aldı. Ayrıca ilk kez bir CHP kurultayında lazer ışıklarının kullanılacağı dikkat çekerken, Kılıçdaroğlu’nun tribünleri selamlaması için alanın etrafında dolanan bir platform kuruldu.
CHP’li Tekin Bingöl: Delegeye en ufak bir baskı yok
Kurultay hazırlıkları devam ederken Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de kurultay salonunda gazetecilerle bir araya geldi. Bu kurultayda bir konsept değişikliğine gittiklerini söyleyen Bingöl, delegelerin salonun orta alanında, gazetecilerin ise tribünde hazırlanan platformlarda yer alacaklarını söyledi. Tekin, kurultayın sakin bir ortamda geçeceğini, provokatif eylemlere izin vermeyeceklerini ve bunun için gerekli tüm önlemlerin alındığını kaydetti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bingöl, kurultaya özel bir şarkı yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya, “Bir şarkı hazırlamıştık ancak kullanmayacağız. Kritik bir süreçten geçiyoruz. Şehitlerimizin olduğu bir ortamda, kurultayımıza coşku katacak etkinliklerin tamamını iptal ettik. Bu nedenle müzik dinletisi ve folklor gösterisi gibi etkinler ise olmayacak” yanıtı verdi. İnce’nin delegelere baskı yapıldığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine ise Tekin şöyle konuştu: “Ben Muharrem Bey’le görüştüm. Yakın çalışma arkadaşımız isim zikretmedi. Bizim kurultay delegelerimiz seçilerek delege oluyor. Bir kongre sürecinin sonunda seçilen arkadaşlara baskı yapılıyor denmesi, bence kurultay delegelerine yapılacak bir haksızlıktır. Hiçbir arkadaşımıza en ufak baskı yapılmadı, bunun tek bir somut örneği yok. Ama aday adayı arkadaşlarımızı destekleyenlerin kurultay delegeleriyle temasa geçmeleri kadar doğal bir şey olamaz. Genel Başkanımızın hiçbir delegeyle, il başkanıyla bu konuda tek bir görüşmesi olmadı. Biz de MYK üyeleriyiz. Benim il başkanlarıyla görüşmem kadar doğal ne olabilir? Onların sorunları olduğunda ilk başvurdukları insanlardan biriyim. Ne benim ne diğer arkadaşlarımın hiçbir delegeyi özel olarak arayarak, çağırarak, mesaj atarak yönlendirme örneği yoktur. Ama siyasettir yanlış bilgiler aktarılıyor olabilir, farklı algı yaratılmak üzere arkadaşlarımız yönlendiriliyor olabilir, ama en ufak baskı olmadığını net şekilde ifade edebilirim.”
‘Sol Gövde’ PM’ye odaklı
Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin başını çektiği ve kendisine ‘Sol Gövde’ diyen grup ise kurultayda ‘kişilere indirgemeden’, ‘kişi değil siyaset’ vurgusu ile bir çıkış yapmaya hazırlanıyor. “Sol Gövde” bir liste yerine bireysel olarak PM’ye girmeye çalışacak. Başlangıçta anahtar liste çıkarmayı ve 20 kişiyi PM’ye sokmayı hedefleyen grup, aralarında haberci Nevşin Mengü’nün de bulunduğu, parti üyesi olmayan isimleri aday göstermek için genel merkeze, tüzüğün 12. maddesini işleterek, “MYK kararıyla üye yapılmalarının yolunun açılması”nı talep ettiği öğrenildi. Ancak genel merkez yönetimi, bu kurultay için 12. maddeye göre kimseyi üye kaydetmediklerini belirterek olumsuz yanıt verdi. Ekip, PM üye sayısının 60’tan 80’e çıkarılması, il başkanlarının PM toplantılarına katılması, partinin her kademesinde seçimlerin çarşaf listeyle yapılması için kurultaya tüzük değişikliği teklifi sunacak.
'Muharrem İnce’yi destekleyelim’
Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yeterli imzayı bulabilmesinin zor olduğu belirtilirken, hafta başında Eminağaoğlu’ndan Kocasakal’a görüşme teklifinin gittiği öğrenildi. Kocasakal ve Eminağaoğlu Ankara’da bir araya gelirken, edinilen bilgiye göre; Eminağaoğlu, Kocasakal’a yarıştan birlikte çekilerek İnce’yi destekleme teklifinde bulundu. Böylelikle parti yönetiminde etkili olabileceklerini anlattı ve bu konuşmadan İnce’nin haberinin olmadığını söyledi. Ancak Kocasakal çıkışının fikirsel olduğunu belirterek, ‘pazarlık’ derdinde olmadığını söyledi ve teklifi reddetti. Eminağaoğlu da dün yaptığı yazılı basın açıklamasında “Cumhurbaşkanı adayının, milletvekillerinin, belediye başkan ve yöneticilerin tepeden belirlenmemesi, yönetimin anahtar liste çıkarmaması, blok listenin terk edilmesi, yüzde 10 anlayışının parti içinde yaşatılmaması, olağanüstü kurultay için gereken yüzde 50 artı birin kaldırılması” gibi önerilerini sıralayarak, tüzük değişikliğine gidilmesini istedi.
Her kesimden davetli
Genel merkez bir yandan delege ve listelerle ilgilenirken, diğer yandan da kurultay hazırlıklarını sürdürüyor. Yaklaşık 10 bin kişinin davet edildiği kurultayda davetliler arasında, Ergenokon ve Balyoz davalarının mağdurları, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in aileleri, eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, sanatçılar Onur Akın, Fazıl Say, yazar Orhan Pamuk ve milli başketbolcu Mehmet Okur da yer alıyor. Kurultayda gazetemizin MİT TIR’larına ilişkin haberinin ardından tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. Kurultay salonunda ‘Enis Berberoğlu’na Özgürlük’ kampanyası başlatılacak ve ilk imzalar salondan toplanacak. Berberoğlu’nun PM’nin ‘onur üyesi’ olması için de önerge verilecek.
İnce’nin 2019 hesabı
İddialı bir şekilde yarışa hazırlanan İnce’nin ise 200’e yakın imza topladığı ancak bu imzaların çok daha fazlasını kurultayda alacağı belirtiliyor. Sakarya, Yalova ve Bartın’ın açıkça destek verdiği İnce’nin arkasında en az 7 il örgütünün bulunduğu söyleniyor. Edinilen bilgiye göre, planlar Kılıçdaroğlu’nun ilk turda salt çoğunlu elde edememesi üzerine yapılıyor. Tüzüğe göre iki turda da salt çoğunluk elde edilmezse üçüncü turda en çok oyu alan aday, genel başkan seçiliyor. Öte yandan kulislerde İnce’nin iddiasından vazgeçmediğini partiye ve seçmene göstermek için aday olduğu, seçilememesi durumunda da iddiasından vazgeçmeyeceği ve planlarını 2019’a göre yapacağı konuşuluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti