CHP ‘varım’ dedi
Kılıçdaroğlu, bir an önce seçim atmosferinden çıkılıp hükümetin kurulması gerektiğini söyledi
AKP’nin tek başına iktidar kurma gücünü kaybettiği 7 Haziran seçiminin ardından koalisyon olasılıkları siyasetin temel gündem maddesi oldu. Seçim sonuçlarının hemen ardından CHP, MHP ve HDP arasında gayri resmi ilk temas gece yarısı kuruldu. CHP’nin hedefi, ilk olarak en yaşlı üye sıfatıyla TBMM’de ilk oturumu yönetecek olan eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ı Meclis Başkanlığı’na seçtirmek. Kılıçdaroğlu, AKP ile koalisyona kapıları tamamen kapattı.
YSK, seçimin kesin sonuçlarını 11-12 gün içinde açıklayacak. TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların açıklanmasından sonraki 5. gün toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Törenin 19-22 Haziran arasında yapılması bekleniyor. Meclis’i 25. dönemin ilk oturumunda en yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal’ın yönetmesi bekleniyor. Yemin töreninin ardından, Meclis Başkanlığı için adayların başvuruları için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Tahminlere göre 25- 27 Haziran tarihleri arasında sona ermesi beklenen bu sürenin sonunda başkanlık seçimine geçilecek. Meclis Başkanı da 30 Haziran- 2 Temmuz arasında seçilmiş olacak.
İlk deneme Meclis’te
Meclis Başkanlığı seçimi, muhalefet açısından da ciddi bir sınav olacak. AKP dışında kurulabilecek olası bir koalisyonun ilk denemesi bu seçimde yapılacak. Başkanlık seçimi için en fazla 4 tur oylama yapılıyor. Gizli oylamaların ilk ve ikinci turunda, başkanın seçilebilmesi için üye tam sayısının 3’te 2’sini, yani en az 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 276 vekilin desteği yeterli oluyor. CHP kulislerinde bu seçimlerde Baykal’ın aday gösterilmesi formülü üzerinde duruluyor. Bu formül başarıya ulaşırsa, muhalefet partileriyle koalisyon olasılıkları üzerinde yoğunlaşılacak.
Edinilen bilgilere göre, henüz ciddi pazarlıkların yapıldığı aşama için çok erken olsa da seçim sonuçlarının açıklandığı geceden itibaren CHP, HDP ve MHP arasında gayri resmi ilk temaslar da kuruldu. Parti kulislerinde HDP’nin dışarıdan desteklediği, CHP ve MHP arasında kurulacak bir koalisyonun uzak olasılık olmadığı yorumları yapılıyor. Buna karşın, AKP’nin öncelikle MHP ile koalisyon yapmaya yönelebileceği değerlendiriliyor. Partide, 3 partili koalisyonun en büyük handikapının ise AKP’nin tek başına muhalefette kalarak tepki oylarını çekecek adres haline gelmesi olduğu değerlendiriliyor.
Bu tabloda AKP yok
Kılıçdaroğlu, AKP ile koalisyona ise kapıları kapattı. Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye seçim atmosferinden çıkmalı. Liderler sağ duyulu davranamalı. Türkiye hükümetsiz bırakılmamalı. Halk uzlaşı diyor ama bu tablo da AKP yok” dedi.
‘Almanya formülü destek bulabilir’ Parti kulislerinde AKP ve CHP arasında bir koalisyonun da iş dünyasından destek bulacağı, böyle bir koalisyon ortamında Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bazı bakanlıkların yanı sıra, Hazine gibi bazı kurumların CHP’ye bırakılabileceği değerlendiriliyor. Almanya’da Hıristiyan Demokratlarla, Sosyal Demokratlar arasında yapılan koalisyona benzeyecek bir yapının iş dünyasından ve dışarıdan da olumlu tepkiler alabileceği yorumlanıyor. Tüm bu formüller dışında CHP için “erken seçim” ihtimali ise en uzak ihtimal olarak yorumlanıyor. Seçim sonuçlarıyla ilgili ayrıntılı değerlendirme bugün toplanması planlanan MYK’de ele alınacak. |
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme