CHP kurultayında kriz: Taraflarda yargı endişesi

CHP’de 15 günlük imza süreci tamamlandı. Muhalifler, önümüzdeki iki günde belgesini göndermeyenlerin peşine düşecek ve imzaları perşembe günü teslim edecek. İmzaları kontrol eden parti yönetiminin yeterli imzaya ulaşılamadığı yönünde bir karar vermesi durumunda sonucun yargıya taşınabilme olasılığından söz ediliyor.

CHP kurultayında kriz: Taraflarda yargı endişesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2018 - 10:13

CHP’de olağanüstü kurultay için imza sürecinde 15 günlük süre tamamlandı. Yeterli imzayı topladıklarını açıklayan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, imzaların Genel Merkez’e Perşembe günü verileceğini söyledi. Muhaliflerin, önlerindeki iki günlük süreçte, imza verdiği halde belgelerini göndermeyenleri takibe alacağı ve imzaları sunuma hazır hale getireceği belirtiliyor. İmzalar sunulduktan sonra Genel Merkez de imzaları mercek altına alacak. Her iki tarafın da yeterli imza sayısında uzlaşması durumunda 45 gün içinde kurultaya gidilmesi gerekiyor.

16 Temmuz’da başlayan resmi imza sürecinde delegeler noter tasdikli son imzalarını dün 17.30’a kadar verdi. Tüzüğe göre muhaliflerin önünde bir haftalık süre daha bulunuyor ve bu süre 6 Ağustos Pazartesi günü doluyor. Ancak günün sonunda Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün “Noter tasdikli yeterli sayıda imzayı birleştirerek perşembe günü Genel Merkezimize teslim edeceğiz. Değişim ve Umut Kurultayına destek veren tüm delegelerimize yürekten teşekkür ederiz” paylaşımıyla, muhalefetin hakları olan bu süreyi kullanmayacakları ortaya çıktı. Muhalifler, önlerindeki iki günlük sürede ıslak imzalı belgeleri kendilerine göndermeyenlerle iletişim kurarak imza sayısını netleştirecek.

<haber-dikey:1041479>

Islak imza şartı

Genel Merkez’e sunulan imzalar ise; ölüm, imzadan vazgeçme, sahte ve mükerrer imzalar olup olmadığı dikkate alınarak incelenecek. Faks veya fotoğraf yoluyla gönderilen belgeler Genel Merkez’e sunum için geçerli sayılmıyor. Islak imzalar Genel Merkez’e sunulduktan sonra ise imzayı geri çekme hukuken geçersiz sayılıyor. Bu sürecin ardından imzaların salt çoğunluğu bulmasına ilişkin her iki taraf da anlaştığı takdirde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultay çağrısı yapması gerekiyor. Tüzüğe göre kurultay tarihi, en az 15 gün önceden delegelere bildirilmeli. Bu durumda imza tesliminden itibaren Genel Merkez’in önünde de imzaları inceleme için 1 aylık bir süre bulunuyor.

Dava olasılığı

İmzaları kontrol eden parti yönetiminin yeterli imzaya ulaşılamadığı yönünde bir karar vermesi durumunda sonucun yargıya taşınabilme olasılığından söz ediliyor. Her iki taraf da durumun o noktaya gelmesini istemezken, kulislerde yeterli imzaya ulaşılamasa da Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplaması gerektiği dile getiriliyor. Parti kaynakları ise Kılıçdaroğlu’nun kurultayı ancak yeterli sayıda imzanın bulunması durumunda toplayacağını, aksi takdirde “kurultay çağrısı” yapmasının söz konusu olmadığının altını çiziyor.

Kulislerde ise muhaliflerin beyan ettiği ‘’perşembe’’ günü soru işaretiyle karşılandı. Muhaliflerin, perşembe günü de imzaları teslim edemeyebileceği ve tüzüğe göre hakkı olan bir haftayı sonuna kadar kullanabileceği dile getiriliyor. Soru işareti yaratan bir başka konu da; yapılan son açıklamada imza sayısına ilişkin bilgi verilmemesi. Muhaliflerin tüzüğün tanıdığı bir haftalık süreyi kullanarak imza maratonuna devam edeceği, bu süreyi noterden imza verdiği halde ıslak imzalarını göndermeyenlere harcayacağı belirtiliyor. Genel Merkez ise muhaliflerin açıkladığının aksine sayının 600’e dahi yaklaşmadığı, verilen rakamların halen bir algı operasyonu olduğu konusunda ısrarlı.

‘Kritik hamleler yapabilir’

Kulislerde öne çıkan bir başka konu ise kurultay toplanmazsa tartışmanın sona ermeyeceği. Kılıçdaroğlu’nun tansiyonu düşürmek için bazı kritik hamleler yapabileceği, bu hamlelerin arasında MYK değişikliği de olabileceği dile getiriliyor. l ANKARA

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler