'CHP ile tekliflerimiz benzer'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "İşler olması gerektiği gibi yürüyor. Biz de devlet adamlığı ve avukatlık kanununun bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde titizlikle ilerliyoruz" dedi.

Yayınlanma: 09.01.2014 - 21:15
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Feyzioğlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. CHP Genel Merkezi'nde yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından, basın mensuplarına açıklamada bulunan Feyzioğlu, "Türkiye'nin cayır cayır yanan iki gündemi vardır. Birinci gündem yolsuzluklardır, ikinci gündem de özgürlüktür. Biz her iki gündemin de sonuna kadar takipçisiyiz" dedi.

Feyzioğlu, yeniden yargılamaya ilişkin taslaklarını Adalet Bakanlığı'na sunduklarını anımsatırken, CHP'nin de "yeniden yargılama" konusunda oldukça benzer bir kanun teklifi sunduğunu gördüklerini belirtti. Feyzioğlu, "Bu da bizi çok mutlu etti. Demek ki ortak akla birlikte çalışarak bütün siyasi partilerle, bakanlıkla, ilgili sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışarak ulaşmamızın mümkün olduğunu da gördük. Bu bizi son derece sevindirdi" diye konuştu.

HSYK'da değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili değerlendirmede de bulunan Feyzioğlu, yarın da Meclis'te komisyon çalışmalarına TBB olarak güçlü bir kadroyla katılarak, düşüncelerini ifade edeceklerini söyledi.

Feyzioğlu, "Adalet Bakanı kurulun içinden çıksın diye mücadele verirken, bütün bir sistemi doğrudan doğruya neredeyse Adalet Bakanına bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini elbette benimsememiz mümkün değil. Bu konuda da çalışmalarımızı yapmaya başladık ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Asıl işte bu Türkiye'nin gündemini değiştirmeye yöneliktir"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Feyzioğlu, temaslarının gündem değiştirdiği yönündeki eleştiriler hatırlatılarak, "Sayın Kılıçdaroğlu size bu konuda bir uyarı yaptı mı?" sorusu üzerine, görüşmede böyle bir konunun gündeme gelmediğini ifade etti. Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Yolsuzluk soruşturması başladığı günden itibaren neler yaptığımızı ben Sayın Kılıçdaroğlu'nun takip ettiğine eminim ama hafıza tazelemesi anlamında bunları da tek tek sıraladık. Adli Kolluk Yönetmeliği değişikliğinin iptali davası da bizim tarafımızdan açılmıştır ve birkaç gün içerisinde de yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Soruşturma başladıktan sonra çok şehre gittim konferanslar vermeye ve gittiğim her yerde yolsuzluk soruşturması dolayısıyla gündeme düne kadar getirilmeyen 'suçsuzluk karinesi', 'lekelenmeme hakkı', 'adil yargılanma hakkı' bütün bunların, Türkiye'de yargılanan bütün yurttaşların hakkı olduğunu mukayeseleriyle birlikte yurttaşlarımıza anlattık. Dolayısıyla biz üzerimize düşeni yaptık."

Temaslarının "gündem değiştiriyor" şeklinde takdim edilmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, şunları kaydetti:

"Adeta bizi anlamadan, dinlemeden, suçlamak asıl işte bu Türkiye'nin gündemini değiştirmeye yöneliktir. Türkiye'nin gündemini kimsenin değiştirmemesini diliyoruz biz. Türkiye'nin yolsuzluk soruşturması, gündemidir. Özgürlük mücadelesi, gündemidir. O yüzden hayır, CHP Genel Başkanı böyle bir düşüncesini ifade etmedi. Bu da böyle bir düşüncesi olmadığı anlamına geliyor."

MHP ile randevu

MHP ile randevularının iptaline ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Feyzioğlu, "Maalesef MHP Genel Başkanı konuyu, kanaatimizce yanlış yönlendirilmiş olması sebebiyle tam olarak anlamadan, 'Abdullah Öcalan'a af getiriyor bunlar' deyip, iptal etti" değerlendirmesinde bulundu.

Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"Oysa bizim teklifimizin hiç bir yerinde af yoktur. Üstelik, PKK terör örgütünün başının herhangi bir şekilde, doğrudan veya dolaylı, hukuki ya da fiili şekilde, hukuki durumunu etkileyecek bir değişiklik de söz konusu değildir. Temmuz 2012'den sonra verilmiş olan mahkumiyet kararlarını etkileyecek bir durumdur. Eğer bugün randevu iptal edilmemiş olsaydı. Yanlış bilgilendirildiği hususların doğrusunu anlatma imkanını bulacaktık. Kendisine diyecektik ki, 'Öcalan'ın mahkumiyeti iç hukuk yolları tüketilerek kesinleştikten sonra AİHM yolu da tüketilmiş ve orası da kapanmıştır. Dolayısıyla hiçbir şekilde artık, yararlanabileceği bir hukuki yol kalmamıştır.' Bunları anlatacaktık kendisine, hala bizim iyi niyetimiz bakidir. Biz hiçbir siyasi polemiğin içinde değiliz. Biz devlet adamlığını biliyoruz, bütün siyasi partilerin bildiğine de inanıyoruz. Kurumlar arasında bir küslük çatışma olmaz. Davet ederlerse gider anlatırız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak'ın "Sayın Feyzioğlu tuzağa düştü" şeklinde açıklamasının olduğunun hatırlatılması üzerine ise Feyzioğlu, siyasi partileri genel başkanların temsil ettiğini söyledi.

Kendilerinin CHP Genel Başkanı ile görüştüğünü hatırlatan Feyzioğlu, "Söylenmesi gereken bir şey olsaydı, bize söylerdi. Dolayısıyla ben Sayın Toprak'ın ne dediğini bilmiyorum, dinlemedim ama CHP Genel Başkanının ne dediğini biliyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun böyle bir düşünceyi ortaya koymadığını dile getiren Feyzioğlu, "Demek ki CHP'nin böyle bir düşüncesi yok. Olamaz da zaten, özgürlüğü temel değer olarak kabul etmeyen bir siyasi partinin olacağını düşünmek dahi istemiyorum. CHP'nin de farklı bir noktada olduğunu sanmıyorum zaten" ifadesini kullandı.

-"Biz verdiğimiz sözü yerine getirdik"

TBB'nin "Yeniden yargılamaya ilişkin taslağını bugün Adalet Bakanlığı'na sunduğunun" hatırlatılarak, "Neden bu görüşme beklenmedi?" sorusu üzerine de Feyzioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kamuoyuna bir basın açıklaması yaptığını söyledi.

Gündemin çok yoğun olduğunu ve Bozdağ'ın "Önümüzdeki hafta içinde görüşeceğiz" dediğini aktaran Feyzioğlu, "Ama biz verdiğimiz sözü yerine getirdik ve taslağımızı verdik. Zaten bürokratları eminim Adalet Bakanlığı'nın kendi çalışmalarını oluştururken, bizim sunduğumuz çok ayrıntılı taslak ve gerekçesi üzerinde de değerlendirmelerde bulunacaklardır. İşler olması gerektiği gibi yürüyor. Biz de devlet adamlığı ve avukatlık kanununun bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde titizlikle ilerliyoruz" diye konuştu.

Görüşmeye, CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Haluk Koç ve Bülent Tezcan'ın da katıldığı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler