CHP iki yılın röntgenini çekti: Tek adamın yurttaşa faturası ağır oldu

CHP’li Faik Öztrak’ın hazırladığı rapora göre demokratik parlamenter rejimin bekleme odasına alındığı son iki yılda tek adam rejiminin faturası yurttaşa çıkarıldı

CHP iki yılın röntgenini çekti: Tek adamın yurttaşa faturası ağır oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.04.2017 - 04:44

Fiili tek adam yönetiminde geçen 2 yılı aşkın sürede ülkede büyüme yavaşladı, vatandaşın geliri eridi, borçlar tavan yaptı. Bu dönemde işsizlik ve enflasyon yeniden çift haneye çıktı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın hazırladığı “Tek Adam Rejimi, Küçültür Milletin Ekmeğini” başlıklı raporla, 2014’ten beri süren fiili tek adam yönetiminin ülkeye ve vatandaşlara faturası ağır oldu.

CHP’li Öztrak, demokratik parlamenter rejimin bekleme odasına alındığı iki yılı aşkın sürede ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

* Vatandaş cebinden vuruldu. Türkiye’nin çok partili yaşama geçtiği 1946 ile 2014 arasında geçen dönemde parlamenter sistemde işbaşına gelen 47. hükümetle ekonominin ortalama büyüme hızı yüzde 5.2 oldu. 2015 ve 2016’da ise ekonominin ortalama büyüme hızı, yapılan makyaja rağmen, yüzde 4.5’e düştü.

* Milli gelir 1946 ile 2014 arasında her yıl ortalama 13.6 milyar dolar artarken, fiili tek adam yönetiminde geçen son iki yılda milli gelir toplamda 78 milyar dolar, yılda 39 milyar dolar geriledi. Böylece 2014’te 12 bin 112 dolar olan kişi başı gelir, 2016’da 10 bin 807 dolara düştü. Fiili tek adam yönetimi her bir vatandaşın cebinden 1305 doları çekip aldı.

İşsizlik arttı

* İşsizlik beşe katlandı. Fiili tek adam yönetiminden önceki 31 yılda işbaşına 17 hükümet geldi. Bu dönemde ortalama yüzde 9.3 olan işsizlik, fiili tek adam yönetimin çift haneye çıktı. İşsiz sayısı 2014 Ağustos’undan 2016 sonuna kadarki dönemde 763 bin kişi artarak 3.7 milyonu aştı. Fiili tek adam yönetiminden önceki 31 yılda işsiz sayısı yıllık ortalama 50 bin kişi artarken, fiili tek adamlık döneminde işsiz ordusuna her yıl katılanların sayısı neredeyse beşe katlanarak 239 bine çıktı.

* Çift haneli enflasyon. Tek adam yönetimi çift haneli işsizliğin yanında çift haneli enflasyon da getirdi. Nohut, mercimek, zeytinyağı, yumurta gibi gıdalardaki fiyat artışı vatandaşın cebini yaktı. Sofraya konan her 1 kilogram etin 316 gramı fiili tek adamlık hevesine kaptırıldı.

* Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar, otomobillerinin deposunu doldurmak için iki yıl önceye göre yüzde 23 daha fazla para ödedi.

* Dış borcun milli gelir içindeki payı fiili tek adam yönetiminde 4 puandan fazla artarak yüzde 47.2’ye çıktı.

* Şirketler zararda. Şirketlerin net döviz borcu tek adam yönetiminde 22 milyar dolar artarak 200 milyar doları aştı.

* Fiili tek adam yönetiminde dolar kurundaki olağanüstü artış, şirketlere büyük fatura çıkardı. Başkanlık tartışmalarının gündeme getirildiği 11 Ekim 2016’da 3.06 TL olan dolar kuru Mart 2017 sonunda 3.64 TL’ye çıktı.

Büyümenin yolu reformlardan geçiyor

CHP İşveren Sendikaları ve Meslek Birliklerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 16 Nisan’da gerçekleşecek referandumla ilgili iş dünyası meslek örgütleri, sanayi ve ticaret odaları ile esnaf ve sanatkâr odalarına mektup gönderdi. Budak, CHP’nin hazırladığı “Neden Hayır”, “15 Yılın Faturası”, “Madde Madde Anayasa Değişikliği” ve “AKP’nin Sivil Topluma Müdahaleleri Suskun Türkiye” başlıklı çalışmaları da mektupla birlikle ilgililere iletti.

Mektubunda Türkiye’nin birikimlerinin ağır risk altında olduğunu vurgulayan Budak, “Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde 2014’te 64’üncü olan Türkiye, 2016’da 90’ıncı, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 2014’te 59. iken 2016’da 99’unculuğa gerilemiştir. Bu gerilemenin fiili başkanlık dönemi olarak tanımlanan süreçte yaşanması dikkatlerde tutulmalı” dedi.

Budak mektubunda, Türkiye için ekonomik büyümenin yolunun evrensel demokrasi ve hukuk değerleri içinde aklın ve bilimin rehberliğinde her alanda yapılacak yapısal reformlardan geçtiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon