Cezaların da faili meçhul... Cizre JİTEM davasında bütün sanıklara beraat

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili olarak haklarında dava açılan, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın tamamı beraat etti.

Cezaların da faili meçhul... Cizre JİTEM davasında bütün sanıklara beraat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.11.2015 - 20:18

Cizre’de 93-95 yılları arasında 21 kişinin gözaltında kaybedildiği veya infaz edildiği iddiasıyla açılan davada beraat ve zamanaşımı kararı çıktı. Mahkeme, aralarında dönemin Cizre Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ile eski PKK itirafçıları ve korucuların olduğu 8 sanık hakkındaki delillerin yetersiz olduğunu savundu. Karar duruşmasında sanıklar mağdurlarla adeta dalga geçer gibi savunma yaptı. Eski PKK itirafçısı Adem Yakin, “Benim bildiğim tek JİTEM Fransızca seni seviyorum demek” dedi.

“Temizöz davası” dün Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada yakınlarını kaybeden kadınlar beyanlarını Kürtçe verdi. Ancak profesyonel bir tercüman görevlendirilmemesi nedeniyle sıkıntılı anlar yaşandı. Adliye’de yazı işleri müdürü olan Abdülkerim Işın tercümanlık yaparken zorlanırken beyanlar tutanaklara eksik geçti.

Gözaltında kaybedilen İzzettin Padır’ın oğlu Abit Özmen “Temizöz ve adamlarının beyaz torosları vardı. Cizre’de bizden habersiz kuş uçmaz diyorsanız, amcam ve babamın akıbetini nasıl bilmiyorsunuz?” diye sordu. Öldürüldüğünde 14 yaşında olan Yahya Akman’ın annesi Bedriye Akman “Oğlumun parmağını kestiler. O parmak unutulmaz. 21 yıldır karalar giyiniyorum” dedi. Müdahil avukatları sanıklara beraat isteyen savcının mütalaasına karşı görüşlerini bildirdi. Avukatlar, otopsi ve olay yeri tutanakları gibi belgelerle tanık beyanlarının örtüştüğünü belirterek AİHM kararlarına göre kamu görevlilerinin işledikleri öldürme ve işkence suçlarında zamanaşımı kararı verilemeyeceğine dikkat çekti.

Mağdur aileler, adliye önünde kararı kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla protesto etti.

‘Gönülsüz yargılama’

Nazileri yargılayan Nürnberg mahkemelerinin ilkelerini hatırlatan avukatlar, 12 Eylül ve Sivas davasında verilen kararların gerekçelerini de emsal gösterdi. AİHM’in etkin soruşturma yapılmamasına ilişkin kullandığı ‘gönülsüz yargılama kavramına işaret ederek bu davanın da bir aklama yargılamasına dönüştüğünü savundu.

Sanık Adem Yakin “İnsanlığa karşı suç deyince benim aklıma PKK’nin korucu ailelerini öldürmesi geliyor. JİTEM nedir bilmem. Bildiğim tek JİTEM, Fransızca ‘seni seviyorum’ demektir” dedi. 8 müebbet istenen Atağ ise “Ben görevimi yaptım. Olayla alakam yok. Devletime sadığım” dedi. Davanın “paralel yapı ve bölücü çevrelerin oluşturduğu bir koalisyon tarafından açıldığını” ileri süren ve 9 kez müebbet hapis istemiyle yargılanan Temizöz ise “Algı operasyonunun başında Soros kaynaklı vakıflar var. Terörle mücadelede başarılı olanların üzerine çullanmak istediler” dedi.

Mahkeme tüm sanıklar hakkındaki “öldürme” suçlarından dolayı beraat kararı verdi. Suç işlemek amacıyla teşekkül kurma suçundan ötürü zamanaşımından düşme kararı veren mahkeme sanıklar Yakin ve Abdulhakim Güven hakkında ise daha önce aynı suçtan beraat etmeleri nedeniyle davanın reddine hükmetti. Gizli tanık olarak verdiği ifadeyle davanın açılmasını sağlayan Kamil Atağ’ın kardeşi Mehmet Nuri Binzet hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Öte yandan tutuklu yargılanan sanıklar, beraat kararı Yargıtay tarafından onanırsa hazineden haksız tutuklama tazminatı alabilecekler.

Faili meçhul davaları bir bir kapatıldı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davalar son 3 ayda bir bir kapanarak, sanıklar beraat ettirildi. Yıllardır yüzleşme ve adalet bekleyen aileler, bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Çözüm süreci ile birlikte açılan davaların sürecin “buzdolabına” konulmasıyla kapatılması dikkat çekti.

* Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesinde 14 Haziran 1993’te 6 köylünün gözaltında kaybedilmesiyle ilgili davada dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar dahil olmak üzere 5 subay temmuz ayındaki duruşmada beraat etti.

* Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan Tuğgeneral Musa Çitil, geçen Ağutos ayında beraat etti.

* Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’ni Aşağı Ölçek köyünde Nisan 1995 tarihinde çoban Nezir Tekçi’nin gözaltında öldürülmesi ve cesedinin bombalanarak yok edilmesiyle ilgili açılan davada Yarbay Kemal Alkan ile emekli Albay Ali Osman Akın geçen eylül ayında beraat etti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler