“Çevreyi kirletin” yönetmeliği

Çevre iznine tabi tesislere muafiyet

“Çevreyi kirletin” yönetmeliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2014 - 13:24

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre iznine tabi pek çok tesise “muafiyet” getirdi. Bundan sonra motorlu taşıt üretimi yapan fabrika, dönümlerce alana yayılan ve günde binlerce insan sirkülasyonunun yaşandığı temapark ve kayak merkezleri çevreyi ne kadar kirlettikleri veya kirletecekleri bilinmeden, herhangi bir izin almadan faaliyete geçecek. Yönetmeliğe göre çevre iznine tabiliği süren tesisler ise bundan sonra “acil eylem planı” veya “fizibilite raporu” hazırlamak zorunda olmayacaklar. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, bazı fabrikalarda da kapasite artırımına gidildiğini ve bu artıştan sonra muafiyet getirildiğini belirterek, “Kimin bu fabrikalar?’ diye sordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Çevre İzni ve Lisans Yönetmeliği”nde düzenmeye gitti. Yönetmeliğe göre daha önce çevre iznine tabi olan, “motorlu taşıtlar için sürekli yarış ve test parkurları, kayak merkezleri, kablolu otomobiller ve entegre tesisler, temaparklar, karışık endüstriler (OSB olmayan sanayiler), bitkisel ve hayvansal ürünlerin paketlendiği tesisler, seri makine üretimi yapan tesisler, linyit ve taş kömürü briketleme tesisleri ile kömür öğütme ve kurutma tesisleri” bundan sonra çevre izninden muaf tutulacak. Ayrıca muafiyet dışında kalan tesisler de daha önce yapmakla yükümlü oldukları yangın ya da herhangi bir kaza durumunda ne yapılacağını anlatan “acil eylem planı” ve “fizibilite raporu” zorunluluğu kaldırıldı.

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, yönetmelikle bazı tesislerin muaf tutulmasının, hiçbir bilimsel değeri olmadığını söyledi. Bazı tesislerde ise kapasitenin arttırıldığını ve artırımın ardından muafiyet getirildiğini vurgulayan Bozoğlu, “Kimin bu fabrikalar?” diye sordu. Türkiye’de 140 bine yakın tesis olduğunu söyleyen Bozoğlu, “Bunların, ‘bakanlığın kriterlerine uygun olarak’ çalıştıklarına dair izin almaları gerek. Ancak bu güne kadar yalnızca 15 bini izin ve lisans sürecine girdi. Bu nedenle bakanlığın elinde atık envanteri, su kirliliği envanteri yok. Envanteri ancak tesisler gidip izin aldığında bilebilir ama bakanlık muaf tutuyor. Bu envanter oluşmasını engelleyen bir düzenleme” dedi.

‘Küçük ölçekliler valilikten izin alacak’
Yönetmelikle ayrıca bundan sonra daha küçük ölçekli fabrikaların izinlerini bakanlık yerine valilikten alacağını söyleyen Bozoğlu, “İl Çevre Müdürlükleri artık hem izin, hem ÇED hem lisans sürecine bakacak. Ancak personel ve mühendis sıkıntısı var. 3-5 kişiyle yapılan çevre denetimi yapacaklar. Personel arttırılmazsa doğru kararlar da verilemez” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler