'Çevrenin Genç Sözcüleri' yarışmasında adaylar belli oldu

Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ebru Güzel, Dr. Öğr. Üyesi Aysun Eyrek, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Ayberk ve Ar. Gör. Emre Meriç’in koordinatörlüğünde, Yeni Medya bölümü öğrencileri ekolojik bilinç için bir proje başlattılar. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın “Çevrenin Genç Sözcüleri” programına katılmak amacıyla kolları sıvamış durumdalar. Medya Okuryazarlığı dersi kapsamında “Gençlerin Öncülüğünde Çevre Haberciliği” yaparak, yarışmaya haber yolladılar.

'Çevrenin Genç Sözcüleri' yarışmasında adaylar belli oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.02.2020 - 19:56

Küresel iklim krizinin etkilerinin gittikçe arttığı bir zamanda bir an önce önlem almak amacıyla ve hocaları Doç. Dr. Ebru Güzel’in daha önceki araştırmasından da destekle gelmekte olan ekolojik kıyamete karşı beş farklı çözüm önerisi hazırladılar. Eğer Ulusal Koordinatörlüğü'nün belirlediği ulusal jüri tarafından projeleri “en iyi haber” olarak seçilirse, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education-FEE) üyesi 29 ülkenin katıldığı uluslararası yarışmaya katılmaya hak kazanacaklar. Üniversite gençleri kategorisinde adaylığını açıklayan Yeni Medya öğrencilerinin haberi beş farklı model üzerine. 

ÇEVRENİN GENÇ SÖZCÜLERİ PROGRAMI NEDİR?

Uluslararası ismi “Young Reporters for the Environment-YRE” olan ve ülkemizde Çevrenin Genç Sözcüleri, ÇGS olarak isimlendirilen program, ilk kez 1991 yılında Fransa'da uygulanmaya başlamış ve FEE tarafından 1994 yılında uluslararası düzeye taşınmıştır. Programa ülkemiz 1995 yılında katılmıştır. Çevrenin Genç Sözcüleri programı, gençleri çevre sorun ve konularını anlamaya yönelten ve onları bilinçlendirmek amacı ile çevre eğitimi yapan uluslararası bir programdır. Bu amaçla, 42 ülkeden okulların katıldığı ve çevre ilgili haberlerin yer aldığı bir okul ağı oluşturulmuştur. Eğitim aracı olarak, gençlerin ilgisini çeken, çevre gazeteciliği yöntemi benimsenmiş olup, öğrencilerin bulundukları okul yöresinde çevre sorun ve konularını araştırıp inceleyerek haber nitelikli makale, fotoğraf ve kısa video kaydı üretmeleri teşvik edilmektedir. Böylece, gençlere seslerini duyurabilecekleri bir ortam sunularak çevresel haksızlıkları dillendirmeleri, çevresel sorunların yetkililer tarafından düzeltilmesini sağlamak için kamuoyu oluşturmakla birlikte, onlara bazı şeyleri değiştirebilecekleri duygusunu yaşatarak çevreye duyarlı vatandaşlar olarak yetişmeleri hedeflenmektedir.

ADAY PROJELER

Yeni Köylülerden Ekolojik Krize Karşı Beş Alternatif Çözüm Modeli

Röportaj & Fotoğraflar: Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Öğrencileri ve Doç. Dr. Ebru Güzel

Türkiye’de son yirmi yıldır “şehirden kaçış” sendromu ile “toprağa-dönüş” hareketini başlatan yeni köylüler, ekolojik krize karşı alternatif modeller uyguluyorlar. 2030 yılına kadar dünyanın susuzluk, kuraklık, kıtlık, iklim krizi, göç, hastalıklar ve mülteci sorunlarıyla boğuşacağına kesin gözle bakan yeni köylüler, bir an önce herkesi “eko-bilinç” sahibi olmaya davet ediyorlar.

Aysun Sökmen

Gündönümü Çiftliği/Çerkezköy: Yağmur suyu hasadı ve (elinde tuttuğu) hayvan gübresi yoluyla topraktaki organik madde miktarını arttırıyor.

İlhan Koçulu 

Boğatepe Ekoköyü/Kars: Zavot Peynir Müzesi'nde mera hayvanlarından üretilen (coğrafi işarete sahip) otuzdan fazla yerel peynir çeşidini koruyor.

Nardane Kuşçu

Narköy/Kocaeli:

92’si domates, toplam 1200 çeşit (bazıları yüz yıllık) yerel tohumları saklıyor, ekolojik tarımla ekoturizm faaliyeti uyguluyor.

Volkan Büyükgüngör, Melek Nur ve Durukan Dudu 

Anadolu Meraları/Çanakkale: Savory Enstitüsü gözesi olarak onarıcı tarım ve bütüncül yönetimle toprağı iyileştiriyorlar.

Öztürk Sarıca 

Lisinia Doğa/Burdur: Susuz tarım modellemesiyle aromatik bitkiler yetiştiriyor. Doğa eğitimi, yaban hayvanları rehabilitasyonu ve su projelerini yürütüyor.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler