Çevrecilerden 'Hiçbir yere girmiyoruz' diyen Alamos Gold'a tepki: 'Geldikleri gibi gidecekler'
Kaz Dağları’nda altın arama ruhsatı Tarım ve Orman Bakanlığı’nca iptal edilen Alamos Gold Doğu Biga Mandecilik Şirketi’nin "Hiçbir yere gitmiyoruz" açıklamasına tepki gösteren çevreci avukat İsmail Hakkı Atal, "Emperyalizm I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’yi geçemedi. Çanakkale’ye saldıran emperyalist kuvvetlerin içinde Kanadalı askerler de vardı. Bu savaşta emperyalistleri sınırlarımızda bırakmadık. İnşallah bu sefer de geldikleri gibi gidecekler" dedi.
Alamos Gold Doğu Biga Mandecilik Şirketi’nin, ruhsat iptaline rağmen "Hiçbir yere gitmiyoruz" açıklamasını yapması, çevreci avukat İsmail Hakkı Atal ile Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan'ın tepkisine yol açtı.
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada durumun hukuksuzluğuna dikkat çekerken aynı zamanda Çanakkale ilinde tarım sektöründe çalışan yüz binlerce insanın bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi. Kendisini "ekofeminist" olarak adlandıran Süheyla Doğan ise "Firma 2019 yılından beri hukuksuz olarak alanı işgal etmektedir" dedi.
Çevreci Avukat İsmail Hakkı Atal’ın açıklamaları şöyle:
"ŞİRKET, DEVLET ALANINDA İŞGALCİ POZİSYONDADIR!"
"Şirketin bu son beyanı, hukuk tanımadıklarının göstergesidir. Maden ve orman mevzuatına göre şirket buradan, 2019 Ekim ayından 2020 Ekim ayına kadar ormanı rehabilite ederek gitmek zorundaydı. Şirketin ruhsat süresi bitmiştir. Devlet arazisinde işgalci pozisyondadır. Kanada şirketi olan Alamos Gold Doğu Biga Madencilik Şirketi’ni orman arazisinden çıkarmayan Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de suç işlemektedir.
Normlar hiyerarşisine göre Maden Kanunu ile çelişen Orman Kanunu, Toprak Koruma Kanunu, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun önceliği vardır. Bu kanunlardan önce Maden Kanunu’nun uygulanması mümkün değildir.
"ÇANAKKALE İLİNİN 25 MİLYAR DOLARLIK GELİRİ KANADALI ŞİRKET İÇİN HEBA EDİLEMEZ"
Şirket burada 10 yıl faaliyet göstereceğini, bu faaliyet kapsamında da 4 milyar dolarlık altın çıkaracağını söylemiştir. 2021 yılındaki son değişikliğe göre şirketin çıkaracağı altından devlete bırakacağı miktar ise ’dur. Yani şirketin 10 yılda Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakacağı miktar 400 milyon dolardır. Çanakkale ilinin tarım ve hayvancılıktan elde ettiği yıllık gelirin Türkiye ekonomisine katkısı ise 2,5 milyar dolar civarındadır. Çanakkale ilinin 10 yılda getireceği 25 milyar dolarlık gelir, Alamos Gold Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin getireceği 400 milyon dolar için heba edilemez.
"GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER"
Emperyalizm I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’yi geçemedi. Çanakkale’ye saldıran emperyalist kuvvetlerin içinde Kanadalı askerler de vardı. Bu savaşta emperyalistleri sınırlarımızda bırakmadık. İnşallah bu sefer de geldikleri gibi gidecekler.
"ÇANAKKALE’DE TARIMLA UĞRAŞAN 269 BİN KİŞİ NE OLACAK?"
Şirketin bir beyanı da burada bin kişiye iş vereceği yönündedir. Çanakkale’nin toplam nüfusu 540 bindir. Toplam nüfusun yarısı yani 270 bin kişi tarımdan geçinmektedir. Bin kişiye iş verdin diyelim. Diğer 269 bin kişi ne olacak?
"ANAYASA DİYOR Kİ: YERÜSTÜNDEKİ VE YERALTINDA DOĞAL KAYNAKLAR DEVLETE AİTTİR."
Öte yandan şirketin çıkardığı altın miktarının bir kısmını devlete vermesi anayasaya da aykırıdır. Anayasa’nın 168. maddesi diyor ki 'Yerüstündeki ve yeraltındaki doğal kaynaklar devlete aittir. Devlet bunların mülkiyetini özel ya da tüzel kişilere devredemez.' Bu konuda ilerleyen günlerde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız.
"MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN YAPILDIĞI YERLERDE KORONAVİRÜS SAYISI 2,5 KAT ARTMAKTADIR!"
Diğer taraftan bilim insanlarının yaptığı tespite göre orman ekosistemlerinin yok edildiği, madencilik faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde koronavirüs sayısı 2,5 kat, buluşma riski ise p oranında artmaktadır."
Kazdağı Koruma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan ise şunları söyledi:
"Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı Altın Madenciliği İşletme Ruhsatı 13 Ekim 2019’da doldu. Firma o günden beri hukuksuz olarak alanı işgal etmektedir. Şu anda iş makinaları alandan çıktı sadece konteynerler alanda. Bizler yaşam savunucuları olarak alanın tamamen boşaltılmasını ve alanın rehabilite edilmesini istiyoruz. Acilen Alamos Gold alandan tahliye edilmelidir."
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı