Cep laboratuvarı
Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın ilk sahibi ABD’de yaşayan genç Türk bilim insanı Prof. Dr. Aydoğan Özcan olduç
Koç Üniversitesi’nin başarılı bilim insanlarını ödüllendirmek için verdiği Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın ilk sahibi Prof. Dr. Aydoğan Özcan oldu. Özcan ödülü, cep telefonu ile sağlık testlerinin yapılabilmesinin önünü açan teletıp alanında yaptığı çalışmalarından dolayı kazandı. Başka bir deyişle cep telefonlarını taşınabilir laboratuvara çevirecek bir cihaz geliştirdi. Öyle ki bu cihaz sıtmadan HIV’e, tüberkülozdan anemiye kadar pek çok hastalığı teşhis edebiliyor.
33 patenti var
Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden mezun olan Özcan, ABD’de Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles) ve Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde profesör olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Kaliforniya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Biyo-ve Nano- Fotonik Laboratuvarı’nı yönetiyor. 33 patentin sahibi.
Özcan’a ödülü önceki akşam düzenlenen bir törenle verildi. Koç Üniversitesi tarafından bu yıl ilk kez verilen ödülün amacı bilimin gelişmesini teşvik etmek. Türkiye’nin yetiştirdiği yurtiçinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek. Özcan da ödülü “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile kazandı. Törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Üniversitesi’nin temellerinin, 1993 yılında merhum Vehbi Koç tarafından, “Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur...” ilkesiyle atıldığını hatırlattı.
En parlak 10 bilim insanı arasında
Başarılı çalışmaları nedeniyle 2012 yılında Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen, 2010 yılında da ABD Başkanı Barack Obama’dan Başkanlık Kariyer Ödülü alan Özcan ile sohbet etme fırsatı bulduk. 38 yaşındaki Özcan matematik ve fiziğe olan ilgisinin İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde eğitim almaya başlaması ile daha da geliştiğini ve daha o yıllarda bilim insanı olmaya karar verdiğini anlattı. Laboratuvarında 60’a yakın araştırmacının çalıştığını ve bunların arasında her yıl Türkiye’den de araştırmacı geldiğini belirten Özcan, 7 yıl önce 10 kişilik küçük bir şirket kurduğunu ve geliştirdiği bu teletıp cihazının aralarında ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinin olduğu 10 ülkede kullanıldığını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!