Cemaat ve tarikat vakıfları da 'Resmi Kutlamalar ve Bayram Törenleri protokolüne' dahil oldu

Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV, çocuk istismarıyla bilinen Ensar gibi vakıflar resmi bayram protokolüne dahil edildi. Hakkâri Valiliği ise HDP’li vekilleri protokol listesinden çıkardı.

Cemaat ve tarikat vakıfları da 'Resmi Kutlamalar ve Bayram Törenleri protokolüne' dahil oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2018 - 14:42

Devleti her alanda tarikatlara bağlı vakıf ve derneklere emanet eden AKP hükümeti, 15 Temmuz darbe girişiminden ders çıkarmayarak farklı cemaatlerle devam ettirdiği işbirliğini yeniden sahneye taşımaya karar verdi. Hükümet, dini vakıf ve derneklere sunduğu vergiden muafiyet hakkının ardından şimdi de bu vakıfların başkanlarını ulusal bayram ve Atatürk günleri protokolüne dâhil etti. Bakanlar Kurulu kararıyla Bilal Erdoğan’ın başkan vekilliğini yaptığı İlim Yayma Vakfı, çocuk istismarı ile bilinen Ensar Vakfı ve Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı resmen protokol listesine girmiş oldu.

Dinci vakıflara kıyaklar

Hükümetin bütün bakanlıkların kapılarını işbirliği anlaşmaları ile açtığı tarikat ve kendisine yakın vakıflar, şimdi de ulusal bayram ve törenlerde devletin zirvesi tarafından kırmızı halı ile karşılanacak. İktidara geldiği 2002 yılından itibaren birçok dini vakfa vergi muafiyeti sağlayan AKP, Bakanlar Kurulu’nda aldığı kararla bu vakıfların başkanlarını ‘Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar’da protokol sırasına ekledi. Kararla Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler düzenleyerek Atatürk ve cumhuriyet aleyhine konuşan, çocuk istismarı ile tanınan birçok dini vakfın yöneticisi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda resmi törende devlet vitrininde yer alacak.

Bilal ve Sümeyye protokolde

Bakanlar Kurulu kararıyla vergiden muaf olanlar listesinde bulunan 265 vakfın başkanı, kamu yararına çalışan dernek başkanlarının ardından 18. sıradan “Başkent dışındaki illerde tebrikata giriş sırası” listesine eklendi. Başkentte düzenlenen törenlerde devlet protokolü ise yönetmeliğe göre Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nce, İçişleri Bakanlığı’yla koordine edilerek yürütülüyor. Bakanlar Kurulu kararının ardından vergiden muaf vakıfların başkanlarının da devlet protokolüne eklenmesi bekleniyor. Bu kararla resmi törenlerde listede yer alan İlim Yayma Vakfı Başkanı Yücel Çelikbilek’in olmadığı durumlarda başkan vekili olarak Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanı babasının yanında protokolde yer alabilecek. Ayrıca Erdoğan’ın kızı Sümeyye’nin başkan yardımcılığını yaptığı Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM Vakfı) da protokol listesine eklenmiş oldu.

Ensar da vitrinde

Bu kararla İlim Yayma Vakfı dışında Bilal Erdoğan kontrolündeki TÜRGEV, TÜGVA ile çocuk istismarı ile tanınan Ensar Vakfı, Birlik Vakfı, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı, Ankara Hamiyet ve İrfan Vakfı gibi birçok dini vakfın başkanı da artık bütün illerde protokol listelerine dahil edilmiş oldu.

Valilik HDP’li vekilleri protokolden çıkardı

Hakkâri Valiliği, HDP Hakkari Milletvekilleri Selma Irmak, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan’ı protokol listesinden çıkardı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Hakkâri Valiliği protokol listesinde, HDP milletvekilleri Selma Irmak, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan’ın ismi yer almıyor. Güncellenen listede Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerine atanan kayyımlara, hem Belediye Başkan Vekilli hem de Kaymakam olarak iki yerde protokol açıldı. Listede siyasi partilerde ise sadece AKP İl Başkanı Metin Tekin’in adı yer aldı. Valiliğin protokolden çıkardığı HDP Hakkâri Milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunuyor. Irmak’a 17 Ocak’ta “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama” suçlamasıyla 1 yıl hapis cezası verildi. Zeydan’a da Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada 11 Ocak’ta yeniden 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ancak her iki vekilin de cezaları henüz kesinleşmedi. 7 Kasım 2016’da tutuklanan HDP Hakkâri Milletvekilli Nihat Akdoğan ise hakkında 85 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada 26 Nisan 2017’de “Adli kontrol” şartıyla tahliye edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler