Cemaat kilitledi

Cemaate yakın üyeler, Balyoz hâkimleri hakkındaki inceleme talebine karşı blok halinde ret oyu kullandı. Yargıtay’ı sil baştan değiştirecek üye seçimi ise cemaat-hükümet çekişmesi yüzünden kilitlendi.

Cemaat kilitledi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.07.2014 - 03:19

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) içindeki cemaate yakın üyeler, Ergenekon ve Balyoz heyetleri hakkındaki soruşturma ve incelemeleri kilitledi. HSYK Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesinin ardından Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkındaki şikâyeti oyçokluğuyla reddetti. 10 üye Balyoz heyeti hakkında inceleme yapılmasını isterken, cemaate yakın üyeler blok halinde ret oyu kullanınca, karar için gereken 12 rakamına ulaşılamadı. Ergenekon heyeti ile 17 Aralık soruşturmalarını yürüten Zekeriya Öz veMuammer Akkaş hakkındaki inceleme talepleri de benzer şekilde reddedildi.

HSYK Genel Kurulu, çarşamba günü olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, HSYK 3. Dairesi’nin özel yetkili hâkim ve savcılar hakkında inceleme yapılmasına yer olmadığına ilişkin kararlarına yapılan itirazlar görüşüldü. Toplantının ana gündemlerinden birini; Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasında dijital deliller arasındaki çelişkilerin giderilmemesi ve Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği kararı oluşturdu. HSYK 3. Dairesi, bu ihlal kararı sonrası İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ile üyelerAli Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkında inceleme başlatılması talebini reddetmişti. HSYK Genel Kurulu, önceki günkü toplantısında bu itirazı değerlendirdi. İbrahim Okur veZeynep Nilgün Hacımahmutoğlu’nun arasında bulunduğu 10 üye, Balyoz heyeti hakkında inceleme başlatılmasını istedi. Ancak cemaate yakın olduğu belirtilen üyeler, itirazın reddedilmesi yönünde oy kullanınca Balyoz heyeti soruşturulmaktan kurtuldu. Balyoz hâkimleri hakkında inceleme başlatılmasına gerek olmadığını savunan üyeler, AYM’nin kararını tanımadı. Bu üyeler, mahkemenin Özkök ve Yalman’ı tanık olarak dinlemek zorunda olmadığını, konunun Yargıtay tarafından da onandığını savundu.

HSYK Genel Kurulu, yine benzer şekilde Şike savcısı Mehmet Berk, 17 Aralık operasyonunu yürüten Zekeriya Öz ve Muammer Akkaş hakkında inceleme başlatılmasını taleplerini reddetti. Bu karara da 10 üye muhalif kaldı. Öz’e ilişkin incelenmesin denilen olaylardan birinin Marmaris’te bir otelde uzun süre kalmasına ilişkin iddialar oldu.

Gökçe’nin istifası kabul edilmedi

Üye Teoman Gökçe, HSYK 1. Dairesi’nin 2517 kişilik kararnamesine ‘kıyım’ diyerek daire üyeliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. Bu durumu değerlendiren Genel Kurul, daire üyeliğinden istifa etmek gibi bir uygulamanın olmadığına hükmederek, Gökçe’nin istifasını kabul etmedi. Bu kararla birlikte Gökçe’nin 1. Daire’deki görevi devam etmiş oldu.

Balyoz’a sürgünler onandı

Genel Kurul, Balyoz davasına bakan heyetin, 17 Aralık operasyonun ardından İstanbul dışına sürülmesine yaptığı itirazı da değerlendirdi. Cemaate yakın üyeler, itirazın kabul edilmesini istedi. Ancak genel kurul çoğunluğu, itirazı reddetti. Ancak bir tek eski Ergenekon savcısı Ercan Şafak’ın itirazı kabul edildi. 17 Aralık operasyonunun hemen sonrasında İstanbul Başsavcıvekilliği görevinden Kocaeli Savcılığı’na atanan Şafak, HSYK tarafından itiraz üzerine Küçükçekmece Savcılığı’na atandı. Bu atamanın gerekçesinin Şafak’ın eşinin İstanbul Çapa’da çalışması gösterildi. Bu karara HSYK’nin yüksek yargı kökenli üyeleri muhalefet etti.

Yargıtay kilit

Son yargı paketi kapsamında dairelerin sil baştan yenileneceği Yargıtay’da bunu belirleyecek olan Birinci Başkanlık Kurulu seçimleri, cemaat ile hükümet arasında savaşa dönüştü. Başkanlık Kurulu’nun 12 üyesini seçmek için Yargıtay üyeleri dün sandık başına gitti. Ancak yasa uyarınca seçilmesi gereken 12 üyeden dün sadece 2 üye seçilirken, diğer isimler konusunda ayrışma yaşandı. Öte yandan 4 gündür Yargıtay Başkanvekilliği için yapılan seçimden de cemaat ile hükümetin birbirine karşı bloklaşması nedeniyle sonuç alınamadı.

Hükümet, 17 Aralık operasyonu sonrasında cemaatin Yargıtay içindeki etkinliğini yok etmek için 28 Haziran’da yasa değişikliği yapmıştı. Yasa uyarınca Yargıtay’daki 38 dairenin iş bölümü yeniden belirlenecek, burada görev alacak üyeler sil baştan atanacak. Bu iş bölümünü de Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu gerçekleştirecek. İktidar, bu kuruldaki üstünlüğü almak için de üye sayısını 8’den 12’ye çıkarmıştı. İşte Başkanlık Kurulu için dün Yargıtay Genel Kurul üyeleri sandık başına gitti.

Akşama kadar süren seçimlerde ancak iki asıl, iki yedek üye seçilebildi. Hukuk dairesi kontenjanından 13. Hukuk Dairesi Başkanı Rahmi Ünal ve 12. Hukuk Dairesi üyesi Mahmut Kamacı asıl üye olarak seçildi. Ünal 205 oy alırken, Kamacı 197 oy aldı. Yedek üyeliklere ise Naci Başsorgun ile Aysel Özgür 212’şer oyla belirlendi. Kalan 10 asıl üyelik için ise diğer adaylar gerekli olan 194 oyu alamadı. Seçime bugün devam edilecek.

Öte yandan Yargıtay Başkanvekilliği için 4 gündür yapılan seçimler krize dönüştü. Üç adayın yarıştığı seçimlerde adaylardan hiçbiri 17 turun sonunda 194’e ulaşamayarak seçilemedi. 17. turda adaylardan Seyit Çavdar 168 oy alırken, Ahmet Özgan 173, Kamil Kancabaş ise 12 oy aldı. Özgan ve Çavdar’ın sosyal demokrat kökenli olduğu belirtildi. Yargı kaynakları, hükümetin bu seçimde Ahmet Özgan’ı desteklediği belirtiliyor. Yargıtay içinde 130 üye gücüne sahip olduğu belirtilen cemaatin seçimleri kilitlemek için ilginç bir taktik yürüttüğü kulislerde konuşuluyor. Buna göre 130 üye, iki gruba bölünerek güçlü iki adaya oy vererek 194 rakamına ulaşılmasını engelliyor. Seçilecek başkanvekili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun başkanlığını da yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon