'Çaresiz koca eşini hafifçe dövebilir'
Mehir Vakfı'nın internet sitesinde yer alan bazı kitaplarda, “İslam dini erkeklere aile reisleri oldukları için hanımını dövmenin yaralamaya yol açmayacak şekilde hafifçe olması gerektiğini bildirmiştir” gibi ifadelere yer veriliyor.
Türkiye’nin ardından, Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa olarak Irak, Fas, Moritanya gibi ülkelerde toplu düğün organizasyonları düzenlemeyi planlayan “Mehir Vakfı” tarafından hazırlanan yayınlarda tuhaf “tavsiyeler” yer alıyor. Vakfın internet sitesinde yer alan bazı kitaplarda, “İslam dini erkeklere aile reisleri oldukları için hanımını dövmenin yaralamaya yol açmayacak şekilde hafifçe olması gerektiğini bildirmiştir”, “Çaresizlik durumunda belki çözüme yardımcı olabilir diye kocanın hafif bir dövme yoluna gidilebileceği görülür” gibi ifadeler dikkati çekiyor.
Milliyet'ten Burcu Karakaş'ın haberine göre, Türkiye’de başta Konya olmak üzere , Şırnak , Ağrı , Tunceli , Van gibi şehirlerde nişanlı gençlere evlenebilmeleri için maddi destek sağlayan Mehir Vakfı’nın internet sitesinde vakfın referans yaptığı yayınlarda, aile bireylerine nasihatler yer alıyor.
Şule Uysal tarafından hazırlanan “Fetvalar: Hanım” adlı kitapta, “Erkek ailenin reisi olması nedeniyle karısını dövme hakkına sahip midir? Şiddet İslam dininin tasvip ettiği bir uygulama mıdır” sorusuna karşılık, İslam dininde erkeklere yapılan bazı uyarılardan örnek verildikten sonra, şu cevap veriliyor:
“İslam dini erkeklere aile reisleri oldukları için hanımını dövme hakkını hayasızlık göstermesi ya da kasıtlı itaatsizlik gibi şartlara bağlamış, dövmenin de yaralamaya yol açmayacak şekilde hafifçe olması gerektiğini bildirmiştir. Tüm nasslar (dini metin) birlikte değerlendirildiğinde iyi geçim için elden gelen tüm çabanın sarf edilmesi gerektiği, ancak çaresizlik durumunda belki çözüme yardımcı olabilir diye hafif bir dövme yoluna gidilebileceği görülür. Bu da günümüzde birtakım çevrelerin anladığı ve işlerine geldiği gibi kullandıkları dövme biçimi değildir.”
Çalışmak için koca onayı şart
Kitapta, “Bir hanımın evinin dışında çalışabilmesi için eşinin izni şart mıdır” sorusuna ise şu cevap veriliyor:
“İslam hukukunun düzenlemelerine göre kadın ev dışında çalışmak, para kazanmak ve parasını kendi ihtiyaçları için harcamak zorunda değildir. Kadının nafakasını kocası veya babası karşılamak zorundadır. Ancak kadın gerek para kazanmak, gerekse topluma faydalı hizmetler sunmak gibi bir amaçla ev dışında çalışmak istiyorsa eşinin iznini almalıdır. Hanımın eşine rağmen çalışmakta ısrar etmesi itaatsizlik olarak değerlendirilebilir ve bu süreç çoğu zaman boşanmayla sonuçlanma eğilimindedir.”
Adını, “İslam dininde erkeğin evleneceği kadına verdiği para ya da mal” olarak bilinen “mehir” kelimesinden alan Konya merkezli vakıf, 1995 yılından beri maddi imkanı bulunmayan 18-40 yaş arası nişanlı gençlere düğün eşyaları temin etmenin yanı sıra, toplu düğün organizasyonları da düzenliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Ölüm nedeni belli oldu
- İstanbul'da metro yangını
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- Süper Lig'de yayın geliri dağılımı belli oldu!
- 'Vız gelir tırıs gider'
- 'O saraya, ben davaya’
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!