Çalışanlar yoksul ve kırılgan
Çalışanlar için en önemli sorunlardan biri ‘çalışan yoksulluğu.’ ILO’ya göre, küresel çapta 300 milyon işçi, yani her 4 kişiden biri mutlak yoksulluk sınırı altında yaşıyor
Dünya ve Türkiye’de çalışanlar için en önemli konuları ‘çalışan yoksulluğu’ ve ‘kırılgan işler’in oluşturduğu belirtildi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, kendi hesabına çalışanları ve ücretsiz aile işçilerini ifade eden kırılgan işlerin azaltılmasına yönelik iyileşmenin 2012’den bu yana durakladığını dile getirdi. Bir grup gazeteciye açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Özcan’ın verdiği bilgiye göre;
-2017’de 1.4 milyar kişinin kırılgan işlerde çalışıyor olması ve her yıl 17 milyon yeni kişinin bu gruba eklenmesi hem endişeleri hem bu alana iyileştirici müdahalelerde bulunulması ihtiyacını artırıyor.
-Tüm dünyada kırılgan işlerin toplam istihdam içindeki payı 2017’de yüzde 42.5 olarak hesaplanıyor. Neredeyse iki işçiden biri böyle çalışıyor.
-Gelişmekte olan ülkelerde bu rakam yüzde 76.5’e çıkıyor. İstihdam edilen her 4 kişiden 3’ü kırılgan işlerde çalışıyor.
-Türkiye’de Temmuz 2018 itibarıyla 29.3 milyon kişi olan toplam istihdamın 4.9 milyonunu kendi hesabına çalışanlar, 3.4 milyonunu da ücretsiz aile işçileri oluşturuyor.
- Türkiye’de istihdamın yüzde 28.4’üne denk gelen 5 milyona yakın kişi ise kırılgan işlerde. Bu oranı 2002’de yüzde 44’tü. Ancak kadınlar için yüzde 35.5 ile hâlâ yüksek.
Yoksulluk yakıcı
-2017 itibarıyla küresel çapta 300 milyon işçi halen mutlak yoksulluk sınırı altında yaşıyor.
- Önümüzdeki yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde her üç işçiden birinin mutlak yoksulluk sınırının altında yaşayacağı öngörülüyor.
-Nüfusun üçte biri emekli aylığı alamıyor. Alanların yüzde 52’si yetersiz aylık alıyor.
-Türkiye’de kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14.6 ile genel işsizliğin üzerinde. Yine tarım dışı işsizlik ise kadınlarda yüzde 18.9 ile genel işsizlik oranının 6 puan üzerinde gerçekleşmesi, işgücü piyasasının cinsiyet eşitliği açısından yapısal sorunlarının devam ettiğine dikkat çekmek bakımından önem taşıyor.
- Aynı dönemde 11 milyon ev kadını işgücü piyasasının dışında bulunuyor.
ILO'dan Suriyelilere 70 milyon lira ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, SGK ile yeni bir anlaşma arifesinde olduklarını belirterek “Çalışma izni ücretlerini ve kayıtlı Suriyeli istihdam eden veya çalıştırdığı Suriyelileri kayıt altına alan işverenin 6 ay boyunca sigorta primlerini biz ödeyeceğiz. SGK’ye ilk etapta 70 milyon lira civarında kaynak sunacağız. Bu pilot bir uygulama” dedi. Suriyelelerin doğal olarak işgücü piyasasına girdiğini vurgulayan Özcan, “Çalışma çağındaki nüfuslarına baktığımızda 1 milyona yakın işgücü var. Büyük kısmı çalışıyor. Yüzde 99’una varan kısmı kayıt dışı çalışıyor” bilgisini verdi. |
125 bin OHAL başvurusu geldi
Kendilerine son dönemlerde en çok OHAL ile ilgili şikâyet ve soru geldiğini anlatan Özcan, Küresel Çalışma Örgütü (ETUC)’dan gelen şikâyeti bir yazı ile bakanlığa ilettiklerini dile getirdi. Hem inşaatlarda yaşanan ölümlü iş kazaları hem tutuklu sendikacılar için şikayet geldiğini söyleyen Özcan, bu konuda bakanlıktan henüz bir yanıt gelmediğini anlattı.
OHAL sonrası ihraç edilen çalışanlarla ilgili 125 bin başvuru olduğunu ifade eden Özcan, bunlardan 28 binin incelendiğini yalnız 2 bin 300 çalışanın işine iade edildiğini anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi