Çalışanlar için de OHAL
Hükümetin Olağanüstü Hal uygulaması çalışanlar için de birçok kısıtlama getiriyor. Sendikaların toplantı ve gösterileri yasaklanabilecek.
Hükümetin olağanüstü hal (OHAL) kararı, çalışanları da yakından ilgilendiriyor. 3 aylık OHAL süresince sendikaların toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklanabilecek. Amirin verdiği görevi yerine getirmeyen memur işten atılacak. Görevi savsaklayan memura da ceza verilecek. İstifa eden memur, yerine yeni memur gelene kadar ayrılamayacak. Tayin ve nakiller de durdurulabilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren OHAL kararı uyarınca, sendikalar da bazı kısıtlamalara tabi olacak. Sendikaların kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklanabilecek. Ertelenebilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zaman yetkililer tarafından belirlenebilecek. İzne bağlanan her türlü toplantı yetkililer tarafından izletilebilecek, gözetim altında tutulabilecek, gerekiyorsa da dağıtılabilecek. Verilen görevleri yapmayan, savsaklayan veya alınan tedbirlere uymayan memurlara disiplin mevzuatında bu fiillerin disiplin cezasını gerektirip gerektirmediğine bakılmaksızın uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları verilebilecek.
Ücret kesme de var
Bunların dışında ücret kesme cezası da uygulanabilecek. Ayrıca Devlet Memurları Yasası’na göre OHAL’de amirlerinin verdiği görev veya emirleri yerine getirmeyen memurların bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılması da öngörülüyor. Buna göre 3 ay süresince amirinin verdiği görev veya emri yerine getirmeyen memur işten atılacak. Valilerin idari işlemlerine karşı açılacak davalarda yürütmenin durdurulmasına da karar verilemeyecek. Ayrıca çıkarılacak bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile ya da valiliklerin vereceği kararla memurların tayin ve nakilleri de durdurulabilecek.
İlk yasak emekçiye Olağanüstü Hal’in ilan edilmesinin ardından ilk yasak kararı geldi. İstanbul Avcılar’da işten atıldıkları gerekçesiyle direnen işçilerin çadır kurmasına izin verilmedi. Avcılar’da, Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne hizmet veren taşeron firmadan 80 gün önce Belediye-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle çıkarılan işçilerin belediye binası önündeki eylemi sürerken “OHAL” gerekçesiyle direniş çadırı açtırılmadı. İşçiler, “Avcılar’da zabıtalar OHAL’i gerekçe göstererek direniş çadırımızı açtırmamıza izin vermiyorlar” dedi. Çadırın ancak valilikten alınacak izinle açabileceği söylendi. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!