Çağlayan Adliyesi'nde 4.Tanıklık Günleri yapıldı

Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istemiyle Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) tarafından düzenlenen "Tanıklık Günleri"nin dördüncü gününde konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, "Türkiye'de sadece cezaevindeki gazeteciler yargılanmıyor. İfade özgürlüğü ve hukuk yargılanıyor" dedi.

Çağlayan Adliyesi'nde 4.Tanıklık Günleri yapıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.06.2012 - 13:37

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan gazeteciler ve gazeteci yakınları ve avukatlar bugün “içerideki” gazetecilerden Barış Pehlivan, Füsun Erdoğan, Sadık Topaloğlu ve Turabi Kişin’in tanıklığını yaptılar.
 
Eyleme katılan Ahmet Abakay, iktidarın kendisine bağlı tasmalı gazeteci peşinde olduğunu söyledi. 102 gazetecinin dışarıdakilere gözdağı vermek için tutuklu olduğuna dikkat çekerek, “Bütün gazeteciler tehdit altında. İçerideki gazeteciler rehinedir aslında." diye konuştu. Barış Pehlivan’ın annesi Şah Hanım Pehlivan, oğlunun tutuklanmayı haketmediğini, Atatürkçü olduğunu belirterek “Benim oğlumun yaşadıklarının hesabını kim verecek? Oğlumun sırf Türkan Saylan ile fotoğrafı var diye terör örgütü üyesi saydılar” dedi.

Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, 18 Şubat 2011’de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Ergenekon üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan diğer gazetecilerle birlikte 9 ay sonra yargıç karşısına çıktı. Barış Pehlivan, Silivri Cezaevi’nde aynı davada yargılanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile birlikte “Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler” adlı bir kitap yazdı. Odatv davasının gelecek oturumu 18 Haziran’da İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.
 
Füsun Erdoğan'ın 32 yıllık eşi gazeteci İbrahim Çiçek tanıklık günlerine katılarak gerçeğin peşinde koşan, gerçek haber için mücadele eden eşiyle gurur duyduğunu ifade etti. Özgür Radyo'da Füsun Erdoğan'la birlikte çalışan Arzu Demir ise, haber özgürlüğünün, emekçiliğinin ne demek olduğunu ondan öğrendiğinin altını çizerek; "gerçeğe ve gerçeğin gazeteceliğine dikkat etmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Füsun Erdoğan, Özgür Radyo Genel Koordinatörü olduğu dönemde, 10 Eylül 2006’da MLKP örgütüne yönelik operasyonla tutuklandı. 6 yıldır tutuklu yargılanıyor. Suçlamaları reddeden Erdoğan, işçilerden, emekçilerden yana yayın yaptıklarına dikkat çekti. Mahkeme her seferinde Erdoğan’ın tahliye talebini gerekçesiz bir şekilde reddetti.
 
Sadık Topaloğlu 'nun arkadaşı Özgür Güllü; "Haberciliğin haber olduğu nadir ülkelerden biriyiz. DİHA Urfa muhabiri Sadık Topaloğlu, 24 Aralık 2011’den itibaren Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. KCK iddianamesinde, yaptığı haberler ve haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri suç delili olarak ileri sürülüyor. Topaloğlu, Roj Tv’nin Urfa’da yapılacak bir mitingle ilgili kendisiyle telefon bağlantısı yapmak istemesi nedeniyle de suçlanıyor.
 
Turabi Kişin'in gazeteci arkadaşı Mehmet Gelturan; "Haberciliğin haber olduğu nadir ülkelerden biriyiz. Özgür Gündemi 20 yıldır önce öldürerek şimdi tutuklayarak tüketmeye çalışıyorlar. Bu mümkün değil." diyerek Kişin'in Kandıra FTipi Cezaevinde ağır sağlık sorunları yaşadığını anlattı. Özgür Gündem editörü Turabi Kişin, 2 Ocak 2012’den bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi’nde tutuklu. KCK operasyonu kapsamında tutuklanan Kişin hakkındaki suç delileri de gazetedeki yazıları, Dicle Haber Ajansı’na verdiği demeçler, gazeteye verilmek istenen bir ilanla ilgili telefon görüşmesini kapsıyor.

Barış Pehlivan (ODATV)
2004 yılında kültür sanat dergisi Kaçak Yayın'da muhabirlik yaparak gazeteciliğe başlayan Barış Pehlivan, CNN Türk'te yayımlanan "Paranın Seyir Defteri", "Şair Ceketli Çocuk: Kazım Koyuncu" belgesellerinin de aralarında bulunduğu birçok yapıtta görev aldı. CNN Türk için 2005-2010 yılları arasında Deniz Gezmiş'in idamı gibi Türkiye yakın tarihine yansıyan 250'den fazla olayı tanıklarıyla ekrana taşıyan "Oradaydım" belgeselini hazırladı. Bu belgeselin 24 Şubat 2007 tarihinde yayımlanan bölümünde, 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan olayları ekrana getiren Pehlivan hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla dava açıldı. Kasım 2008'de bu davadan beraat etti. 5N1K programında hazırladığı dosya haberlerle adından söz ettiren Pehlivan, 2007 yılından tutuklandığı güne kadar "Odatv.com" haber sitesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 14 Şubat 2011 tarihinde, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde ve Odatv.com haber sitesinde yapılan arama sırasında gözaltına alındı, 18 Şubat'ta çıkarıldığı özel yetkili mahkeme tarafından tutuklandı. Diğer Odatv sanıkları gibi tutuklandıktan 9 ay sonra hâkim karşısına çıkabildi. Odatv iddianamesinin temelini oluşturan dijital dokümanların, bilgisayar korsanlığı yoluyla tutuklu gazetecilerin bilgisayarlarına yüklendiği ve tutuklu gazetecilere ait olmadığı; üç ayrı Türk üniversitesi (Boğaziçi, Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ) ile bir ABD'li bilişim şirketi (Data Devastation) tarafından kanıtlandı. Barış Pehlivan, Silivri Cezaevindeyken, aynı dava kapsamında tutuklu bulunan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile birlikte "Sızıntı: Wikileaks'te Ünlü Türkler" adlı bir kitap yazdı. Odatv davasından yargılanan gazetecilerin gelecek duruşması 18 Haziran 2012 tarihinde Çağlayan Adliyesi'ndeki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Füsun Erdoğan (Özgür Radyo)
Terörle Mücadele Yasası'na dayanılarak, 10 Eylül 2006'da, "Gaye" adı verilen operasyonla devrimci, sosyalist aydm, gazeteci çok sayıda kişi, "Marksist Leninist Komünist Parti üyesi ve yöneticileri" oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. Bunlardan biri de Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan'dı. 6 yıldır cezaevinde olan Erdoğan bir duruşmada yaptığı savunmasında şunları söylemişti: "Beni Özgür Radyo'nun Genel Yayın Koordinatörü olduğum için yargılayabilirsiniz. Yaptığım işin; bırakalım polis, MİT vs. tarafından denetlenmesini, radyosunu açan her vatandaş bizi denetleyebilir. Yayın politikamız bellidir. İşçilerden, emekçilerden yanadır yayınlarımız. Bunu da zaten radyodan söylüyoruz. Demokrat, ilerici bir yayın kuruluşuyuz. Ve bunu yayın hayatına başladığımız günden beri açık açık ifade ediyoruz."

Sadık Topaloğlu (DİHA)
DIHA Urfa muhabiri olan Sadık Topaloğlu, 24 Aralık 2011 günü tutuklandı. Topaloğlu, o tarihten bu yana Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. KCK Gazeteciler iddianamesinde Topaloğlu'nun yaptığı haberler, habercilik kapsamındaki telefon görüşmeleri "suç delilleri" olarak gösteriliyor. Bir sendikacının Taksim'de yapacakları basın açıklamasıyla ilgili Topaloğlu'nu araması, telefon görüşmesi yaptığı bir kişiye "Acil haber yazmam gerekiyor, o yüzden çıkamıyorum" demesi, Heybeliada'daki bir haberle ilgili yaptığı telefon görüşmesi, Urfa'da yapılacak mitingle ilgili Roj TV'nin kendisiyle telefon bağlantısı yapmak istemesi iddianamede suç delilleri olarak yer alıyor.

Turabi Kişin (Özgür Gündem)
Özgür Gündem editörü Turabi Kişin, 1965 yılında Bingöl'de doğdu. 2 Ocak 2012 tarihinde tutuklanan Kişin, o günden bu yana Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Turabi Kişin ile ilgili iddianamede yer alan "deliller"den bazıları şunlar: "Gazeteye verilmek istenen ilanla ilgili yaptığı telefon konuşması, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekillerinin seçim çalışmalarıyla ilgili izlenimlerini yazan bir kişi ile yaptığı telefon görüşmesi, DİHA'ya verdiği bir demeç, gazetede yayımlanan yazıları..."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler