'Büyümeyi revize et!'
Türkiye’nin G20 Şerpası Büyükelçi Sinirlioğlu, büyümenin hedeflendiği kadar artmadığını, büyüme strateji belgesinin revize edilebileceğini söyledi
Dünya ekonomisindeki kırılganlığın hâlâ sürdüğünü ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin risklerinin hayli fazla olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye’nin G20 Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu “G20 ülkeleri 5 yıl içinde küresel ekonomik büyümeyi yüzde 2.1 arttıracaklarını taahhüt etmişlerdi. Bu 2 trilyon dolar değerinde ilave artış demek. Ancak gelinen noktada büyüme strateji belgesini yeniden revize edebiliriz” diye konuştu.
40 toplantı
Sinirlioğlu ile G20’nin dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin son altı aydır yürütmekte olduğu çalışma ve faaliyetleri hakkında sohbet ettik. Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan, en son Madrid Büyükelçiliği görevini üstlenen bir isim Sinirlioğlu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile evli.
Sinirlioğlu, bugüne kadar 3 bini aşkın uzmanın katılımı ile 40 teknik toplantı yaptıklarını, yapılan çalışmaların ve alınan kararların lafta kalmaması için eylem planlarına dönüştürdüklerini anlattı.
Yükü sırtlayacaklar
15-16 Kasım tarihlerinde dünya liderleri Antalya’da buluşacak. Gündemlerinin ana maddeleri dünya ekonomisi hakkında olacak; ancak liderler Ebola’dan yolsuzluğa, küresel ısınmadan işsizliğe kadar farklı konuları da ele alacaklar. İşte Şerpaların ve G20’nin alt gruplarının yaptıkları tüm bu hazırlıklar bu zirvede ele alınacak konular için. İş dünyası (B-20), istihdam (L20), sivil toplum (C- 20), düşünce kuruluşları (T- 20, Think Tank), gençlik (Y- 20) ve son olarak da kadın sorunları (W20) konularında çalışan alt gruplar bunlar. Her alt grubun da “sherpa” adı verilen “sekreterleri” var. Şerpa kelimesi aslında Nepal’de Himalaya Dağları’nda, dağcıların eşyalarını taşıyan etnik grubun adı. Şerpalar nasıl dağcıların malzemelerini zirveye taşıyorsa, liderlerin temsilcileri de yıllık G20 zirvelerinin bürokratik yükünü sırtlanıyor.
Uygulama önemli
G7 için de aynı yöntem sürüyor. Aslında G-20 dediğimiz yapı, dünya nüfusunun tam üçte ikisi. Dünya ticaretinin yüzde 75’i, dünya ekonomik büyüklüğünün de yüzde 85’i; yani temsil gücü çok yüksek. Bu nedenle de siyasi meşruiyeti çok güçlü.
Sinirlioğlu “Uygulama çok çok önemli. Planlar açıklıyorsunuz, hedefler koyuyorsunuz, bankacılıkla ilgili düzenleme yapıyorsunuz, dünya ticaretiyle ilgili ortak görüş oluşturuyorsunuz, ama eğer bunlar uygulanmaz ise o zaman kredibilite açığı meydana geliyor, güven sorunu yaşanıyor, bu yüzden ‘uygulamayı’ 3 öncelikli konumuzdan biri olarak belirledik” dedi.
Dönem başkanlığında ikinci önceliğin kapsayıcılık olduğunu belirten Sinirlioğlu “Her ülke içerisindeki kapsayıcılık nedir diye baktığımızda, büyüme gerçekten istihdam üreten bir büyüme mi? Büyüme, o ülkenin gelir dağılımını daha düzgün hale mi getiriyor, yoksa daha da bozuyor mu? Büyümeyle beraber ülkedeki yoksulluk gerçekten azalıyor mu? Yine politikalar orta ve küçük boyutlu işletmeleri yeterince dikkate alıyor mu? Bütün bunlar üzerinde bir araya geliyor ve somut öneriler üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Sinirlioğlu Küresel KOBİ forumu oluşturduklarını da anlatarak “Bu forum, uluslararası pek çok platformda KOBİ’lerin problemlerini, ihtiyaçlarını, görüşlerini dillendirecek, seslendirecek, KOBİ’lerin bir sesi olacak” dedi.
W20 hattını açtık
Türkiye Dönem Başkanlığı olarak yeni bir hat açtık, yeni bir alt grup oluşturduk. Bu da W-20, yani kadınlar. “Kadınların iş dünyasındaki etkinliğinin artması için daha fazla ne yapabiliriz?” diye politikalar geliştiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki