Büyük Menderes Nehri'nde kirlilik

Denizli'de arıtılmış atık suyu Büyük Menderes Nehri'ne bırakan birçok işletme ile ilgili yapılan incelemede numunelerin "sulama suyu kriterlerine" uymadığının açıklanması üreticiler tarafından endişeyle karşılandı.

Büyük Menderes Nehri'nde kirlilik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.01.2014 - 10:51

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri geçen ay Büyük Menderes Nehri üzerinde farklı bölgelerdeki çiftliklerde telef olan balıklarla ilgili inceleme başlattı. Bu kapsamda özellikle Çürüksu kolu üzerindeki işletmelerin büyük çoğunluğunun kendi sektörel deşarj kriterlerini sağladığı ancak deşarj edilen suyun sulama suyu kriterlerinde olmadığı belirtildi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tekstil ve turizm ile adını duyuran kentin son yıllardaki atılımlarla birçok sektörlerde ön plana çıktığını, tarım ve sanayinin iç içe olduğu bir kent konumunda bulunduğunu söyledi.

Sanayileşmenin önemine dikkati çeken ve sanayinin çevre sağlığını koruyarak gelişmesinin gerekli kriterler arasında yer aldığını ifade eden Gemici, sanayi arıtma tesislerinde kimyasal arıtmanın olmamasının çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gezici laboratuvarlarla yapılan incelemede atık suların bakanlığın deşarj kriterlerine uygun olduğu yönünde rapor verdiklerini ama bunun doğaya bırakılacak suyun, "sulama kriterlerine uygun" olduğu anlamını taşımadığını aktaran Gemici, "Bu su, tarımda kullanılması mümkün olmayan bir su. Bunun ilerleyen dönemlerde daha büyük zararlara yol açmaması için bakanlığımızın, organize sanayi bölgelerinde mutlaka kimyasal arıtma tesisini hayata geçirecek, ağır metalleri arındırarak doğaya suyu bırakacak düzenlemeler yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Tanju Beştaş da 2008 yılında yapılan "En Çevreci OSB" yarışmasında ikinci olduklarını hatırlatarak, ekipler tarafından sürekli denetlendiklerini söyledi.

Beştaş, "Hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Bizden kaynaklanan herhangi bir sıkıntı olması mümkün değil. Çevre beratı almış bir organize sanayi bölgesiyiz. Biz kendimizden eminiz. Arıtmadan çıkan su temiz. Biyolojik ve kimyasal arıtma yapıyor, bilgisayarla kontrol ediliyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon