Nehirlerin özgür akması için her yıl Temmuz ayının ikinci pazar günü Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerinde, binlerce insan ‘Büyük Atlayış’ adı altında nehirlere girer.
Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde bugün yapılan ‘Büyük Atlayış’ eylemlerde Ilısu Barajı ve HES projesinin durdurulması istenildi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi (HYG), Ekoloji Birliği, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Arkeologlar Derneği, siyasi parti ve bir çok sivil toplum örgütü tarafından kurulan Hasankeyf Koordinasyonu’nun çağrısıyla yurdun dört bir yanında saat 13.00’da yapıldı.
Yapılan eylemlerin başında, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin öncelik ettiği Hasankeyf’ten Dicle nehrine yapılmak istenilen ‘Büyük Atlayış’ oldu. KESK MYK'den Elif Çuhadar, TTB MK'den Halis Yerlikaya, Avrupa Parlementosu (AP) İngiliz parlementer Julie Ward, HDP'li milletvekilleri ile Belediye Eş Başkanları ile onlarca yurttaş katıldı. Yoğun güvenliğin alındığı ilçede, kolluk kuvvetleri, yurttaşların nehre girmesine izin vermedi. Onlarca zırlı aracın getirildiği ilçede, Dicle nehri etrafı da güvenlik görevlileri tarafından kapatıldığı görüldü. Kitle bunun üzerine seyir tepe denilen noktada açıklama yaptı. ''Hasankeyf İçin Geç Değil' pankartların açıldığı eylemde, kitle Hasankeyf ve Dicle Vadisi için slogan attı.
Marmara’dan Dicle’ye
Hasankeyf’e gidemeyenlerin İstanbul’daki durağı ise Sarıyer Yeniköy’deki Avusturya Başkonsolosluğu’nun önü oldu. Konsolosluk önünde toplanan yurttaşlar basın
açıklanmasının ardından sloganlarla denize atladı.
Antalya Sarısu mahalesinde bir grup kadın aktivist saat 10.00'da türkülerle, piknik yaptı. Ardından saat 13.00'da Hasankeyf temasıyla denize girilip pankartlar açtı. Yine Antalya Kumluca ilçesinde de Hasankeyf temasıyla Antalya Ekoloji Meclisi aktivistler Alakır nehrine girerek pankartlar açtı. Nevşehir Balıklıova Mevkii Avanos'da da ekoloji aktivistleri Kızılırmak'a atladı.
Dünyanın dört bir yanında
Yine Dünya’da da birçok şehrinde aktivistler ‘Büyük Atlayış’ı, Ilısu Barajı ve HES Projesinin iptal edilmesini dikkat çekmek için yaptı. Eylemin yapıldığı şehirlerden bazıları: Sine(İran), Bağdat(Irak), Saraybosna(Bosna-Hersek), Berlin, Hamburg, Mainz, Wendland, Münih, Nürnberg (Almanya), Londra (İngiltere), Dundee(Iskoçya), Kopenhag(Danimarka), Manlleu(Katalonya), Rio de Janeiro(Brezilya)
''% 99’unu kurtarabiliriz!''
İstanbul'da Arkeologlar Derneğinden Ediz Boynikoğlu'nun, Hasankeyf'te de HDP Milletvekili Mensur Işık'ın ve Antalya ile Nevşehir'de de okunan ortak metinde, "Dicle Nehri ve Vadisi, canlılarıyla ve kültürüyle can çekişiyor. Tam beş defa Ilısu projesi durduruldu, ama her defasında yeni para, yasalar ve şirketlerle halkı es geçerek projenin inşaatına devam edildi. Dicle nehri gibi Hasankeyf’de can çekişiyor. Her gün yaşamı, binlerce yıl önce oyulmaya başlayan mağaraları, betonla kaplıyorlar, dinamitliyorlar, tarihi Hasankeyf’i kurdukları ruhsuz ve cansız ‘yeni yerleşkeye’ taşıyorlar. Onlara göre 7 eserin taşınması ve 2-3 eserin taş ve başka malzemelerle kaplanması ile kültürel miras geleceğe taşınıyormuş. Onların zihniyetine göre kültür taştan ibarettir. “Eserlerin taşınması” ve “kayaların sağlamlaştırılması” adı altında ciddi bir yıkım yaşanmış olsa da halen kurtarabileceğimiz kültürel varlıklar çok fazladır. Belki bu mirasın sadece % 1’i yok edildi, yani % 99’unu kurtarabiliriz!''ifadeleri kullanıldı.
''Büyük bir sosyal facia!''
Açıklamada, projenin uygulanması takdirde yaşam kaynakları ellerinde alınacak olan 80 bin insanı kimsenin dile getirilmediği ifade edilerek, ''Tarlası, geçim kaynağı elinden alınan bu insanlar ne yapsın ki artık, şehire yerleşmenin dışında? Üretici iken tüketici konuma düşmek sanıldığından çok daha fazla insana zor gelen bir şeydir. İşte bizi bekleyen büyük bir sosyal facia! Bunu da önlemeliyiz! Ondan dolayı da diyoruz ki: Hasankeyf İçin Geç Değil!'' denildi.
''Bu şirketleri asla unutmayalım!''
Barajı yapan şirketlerin isimlerinin unutulmaması gerektiği vurgulandığı açıklamada, ''Peki, ne işe
yarar bu baraj ve Hidroelektrik projesi? Birkaç şirketin daha fazla para kazanması uğruna ve hükümetin tahakküm politikaları geliştirmesi için coğrafyamızın kalbi söküp atılmak istenmektedir. Şirketlerin çoğu o çokça bahsettiğimiz hükümet ile çok yakın ilişkileri var, bazıları ise daha uzaktan başka devletlerden gelirler: adları Avusturyalı Andritz, Hollandalı Bresser ve Türkiyeli Cengizler, Malamira ve Nurol. Bu şirketleri asla unutmayalım! Ilısu projesinin akış aşağı bölge üzerinde de bir facia niteliğinde etkileri olacaktır. Bu çerçevede,özellikle Bağdat ve Musul gibi çok sayıda Irak şehrinin içme suyu temininde ciddi sorunlar çıkacak ve büyük oranda sulamaya dayalı Irak tarımı büyük risk altına girecektir. UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan ve Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı olan Mezopotamya Sazlıklarına ulaşan su da ciddi azalma bu risklerin en başında gelmektedir. Ondan dolayı da diyoruz ki: Dicle Özgür Aksın!'' çağrısında bulunuldu.
''Mutlaka yapılacak bir şey var''
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: ''Tepkilerin Ilısu Baraj Projesi durduruluncaya kadar dinmemesi gerektiğine inanıyoruz. 14 Temmuz Büyük Atlayış etkinliklerinin bu toplumsal tepki ve mücadelenin önemli bir ayağı olacağını düşünüyoruz. Türkiye Hükümeti’ne su tutma planınından vazgeçmesini ve Ilısu Baraj Projesi’ni bir an önce durdurması çağrısını yapıyoruz! Ilısu Baraj projesinin neresinden dönersek dönelim kazançlıyız! Herkesin mutlaka yapacağı bir şey vardır. Moralimizi bozmayalım ve mücadeleye devam edelim. Hasankeyf için geç değil. Hasankeyf Kültürümüz, Dicle Doğamız! ''