Burun kanaması hastalık habercisi mi?
Sıcak havalarla artan kanamalarda ilk yapılması gereken, sakin olmak...
Çocuklarda sık görülmekle ve çoğunluğu önemli olmamakla birlikte, her kanamanın basit olduğu yargısıyla hareket edilmemeli...
Sıcak havalar, alınan darbeler ve çocukların bitmeyen merakları burun kanamalarının en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle de yaz aylarında burun kanama vakalarına çok sık rastlanılıyor.
Burun kanaması görülen çocuklarda ailelerin ilk yardımının çok önemli olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Ön burun kanamalarının burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede toplandığını, çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanların oluşturduğunu belirten Cengiz, burun kanamalarını “Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Kanama genel olarak kısa süreli olmakla birlikte az kanamalardır. Olası burun kanamalarının nedenleri buruna alınan darbe, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları, burun karıştırma, üst solunum yolu enfeksiyonları” diye anlattı.
Panik yapmayın
“Burun kanamalarında ilk yapılması gereken sakin olmaktır” diyen Cengiz “Endişeli ve kaygılı bir şekilde davranmak asıl yapmanız gerekenleri unutturabilir” dedi. Hafif burun kanamaları dışında çocuklarda arka burun kanadında meydana gelen ciddi kanamalarda meydana geldiğini vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla yaşanan her kanamanın basit olduğu kanaatine varılmamalıdır. Bazıları kontrol edilmesi zor ve ciddi kanamalar olabilirler. Kafa travmaları ile yüz yaralanmaları dışında aslında sıklıkla orta ve ileri yaştakilerde, tansiyon sorunları olanlarda görülebilir. Çocuklarda ise kanama, pıhtılaşma sorunları nedeniyle meydana gelebilir. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kaynaklandıkları için burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanının müdahalesini gerektirir. Aşırı kanamalarda kanama ve pıhtılaşma faktörleri için kan sayımı yeterli olacaktır. Burun içi muayenesi en iyi yöntemdir. Tedavi edilmesi gereken burun kanamalarında en sık tercih edilen yöntem burun damarlarının yakılmasıdır
Ne yapmalı?
Burun kanaması anında yapılacakları şöyle sıralamak mümkün;
• Baş hafif öne eğik ve iki parmakla iki burun kanadı bastırılır.
• Üç-dört dakika sonra burun lavaboda soğuk su kullanılarak hafif sümkürmeyle temizlenir.
• Burun içinde oluşan pıhtılar çıkartılır.
• Tekrar buruna baskı uygulayarak tutulur ve kanama devam ediyorsa doktora başvurulur.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!