Bu sergideki yapıtlara dokunun...

Tuğberk Selçuk’un çalışmaları şu sıralar “İtaat Alanı-Conform Zone” adı altında İstanbul Galata’da yeni açılan Avto Galeri’de sergileniyor.

Bu sergideki yapıtlara dokunun...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.10.2017 - 23:24

Güncel sanatın genç temsilcilerinden diyebileceğimiz Tuğberk Selçuk’un çalışmaları şu sıralar “İtaat Alanı- Conform Zone” adı altında İstanbul Galata’da yeni açılan Avto Galeri’de sergileniyor. Sanatçının çalışmaları arasında, mikrofon, tenis topu makinesi, koltuk gibi hazır malzemeler kullanılarak üretilmiş işlevi dışında kullanılan özgün objeler yer alıyor. Sergide sanatçının işleri arasında üzerinde belirli bir süre oturulmasına izin verilen koltuk, ateşlediği topu kendi haznesine geri dönen tenis topu makinesi gibi farklı çalışmalar bulunuyor. Görmenin ötesinde dokunarak, kullanarak, hatta oturarak deneyimlenmesi gereken sekiz farklı çalışmanın yer aldığı bu sergi 12 Kasım’a kadar görülebilir. Sanatçı Güney Kore, İngiltere, İsviçre gibi pek çok ülkede karma ve kişisel sergilere katılmış 1986 doğumlu genç bir yetenek. “İtaat Alanı-Conform Zone” hiyerarşi, tek düzelik ve gerçeklik yanılgısını ütopik ve distopik bir dille eleştiriyor.

Selçuk ile “İtaat Alanı-Conform Zone” adlı serginin oluşum sürecini konuştuk.

- Yanılmıyorsam hazır nesnelerle çalışıyorsunuz. Yaptığınız işlerden, tarzınızdan bahseder misiniz?

Genellikle hazır nesnelere müdahalede bulunarak işlevlerinin dışında görevler veriyorum. Sureten aşina olduğu nesnelerin, kullanımının tamamen dışında yeni fonksiyonlar kazanmasından ötürü izleyici tarafından yadırganıyor. Bu sürecin neticesinde kullanıcı ve obje arasında bir yabancılaşma yaratmayı amaçlıyorum.

- Bu sergide sanatseverleri neler bekliyor?

Tekrar tekrar duvara gönderdiği toplar çarpıp haznesine girdiği için çalışmak zorunda kalan bir tenis topu makinesi, oturan kişinin içindeki havanın sönmesi sonucu bir süre sonra zoraki kalkmak durumunda kaldığı şişme makam koltuğu gibi alan yerleştirmeleri deneyimlenecek. Avto Galeri’de gerçekleşecek serginin yanı sıra Square Group’un desteğiyle gerçekleştirdiğim şehrin farklı yerlerinde et satmayı reddeden hayali bir et lokantası olan İtaat Et’in billboardlarını göreceksiniz.

- Serginin oluşum sürecini anlatır mısınız?

Bu sergi; yerel ve küresel bağlamda bireyin yalnızlık ve dışlanmaya yönelik duyduğu korku, toplumda meşruiyet kazanmak için bilhassa dijital uzayda yürüttüğü teşhir politikaları ve siyasal erkin bu yönelimlerdeki etkisi üzerine bir izleği takiben oluştu.

- Tenis topu makinesini bir sanat eserine dönüşmek nasıl aklınıza geldi?

Tartışmak istediğim mesele, tekrar etme eyleminin neticesinde ortaya çıkanın aynılık olmadığı, farklılık teşkil eden durum ve oluşumların da aynı olmayacağıydı. Bu bağlamda tenis topu makinesinin gönderdiği her bir top beni farklılık ve tekrar üzerine düşünmeye teşvik ediyor.

- İçinde teknoloji barındıran işlere nasıl başladınız?

Doğrusu henüz günümüz koşullarında teknoloji kullanmıyorum. Çalışmalarımda daha ziyade eski usul mekanik yöntemlere başvuruyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler