Bu nasıl zarar? Türkşeker 3.8 milyar kar açıkladı
Fabrikaları zarar ettiği gerekçesiyle satılan Türkşeker, 3.8 milyar lira kâr ile sanayi devleri arasında 25. sırada yer aldı. Şeker-İş Başkanı İsa Gök, “18 yıldır altın yumurtlayan tavuğun tüylerini yola yola bu hale getirdiler” dedi.
Hükümet şeker fabrikalarını zarar ettiği gerekçesiyle satarken, fabrikaların bağlı olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) belirlediği en büyük 100 sanayi kuruluşu içerisinde 25. sırada yer aldı. Türkşeker’in 3.8 milyar lira ile sıralamada yer bulması, fabrikaların kârlılığını bir kez daha ortaya koydu. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, altın yumurtlayan tavuğun 18 yıldır tüylerinin yoluna yoluna bu hale getirildiğine dikkat çekerek, “‘Bağlı aslana tavşan bile hücum eder’ diye bir söz vardır. Elini kolunu bağlayarak bugün özelleştirme kılıcı ile budanan Türkşeker fabrikaları tüm olumsuzluklara rağmen yarattığı istihdam ve katma değerle kamunun önemli üretim kaynaklarındandır” dedi.
14 fabrika satıldı
İSO, Türkiye’nin 500 büyük sanayi şirketini geçen hafta içinde açıkladı. En büyük 100 kuruluş içerisinde fabrikaları birer birer özelleştirilen Türkşeker de yer aldı. Hükümet son olarak eleştirilere karşın 14 şeker fabrikasını sattı. Özelleştirme kararına karşın Türkşeker’in kârlılığı ise dikkat çekti. Türkşeker, İSO’nun en büyük 100 kuruluş listesinde 3 milyar 874 milyon lira ile 25. sırada yer aldı. Listenin yayımlanması ile Türkşeker’in zarar etmediği bir kez daha ortaya çıktı. Türkşeker, geçen yıl Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından Ankara’nın “en”leri ödül töreninde “En Köklü 5 Firma” kategorisinde ödüle değer görülmüştü. Ödülü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti.
Sanayi devlerini solladı
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının oluşturduğu önemli istihdam ve Türkiye ekonomisine sağladığı katma değerle bugün aralarında Coca Cola, EnerjiSa, Milangaz, Eti Maden gibi birçok sanayi devini geride bıraktığına dikkat çekti. Buna rağmen şeker fabrikalarının hangi sebeple satıldığını anlamakta zorluk çektiklerini belirten Gök, “Altın yumurtlayan tavuğun 18 yıldır tüylerinin yoluna yoluna bu hale getirilmesi çok üzücüdür. Bu fabrikaların bu hale getirilmesinin sorumlusu işçiler değildir” dedi. Gök, Türkşeker’in 2009 yılında Türkiye’nin en büyük 15. sanayi kuruluşu olduğuna, 2017 yılında 10 basamak birden gerileyerek, 25. sıraya düştüğüne dikkat çekti. Gök, “Niçin? Özelleştirmeler sebebiyle. Fabrikalarımızda yıllardır yapılmayan modernizasyon ve kalifiye eleman ihtiyacının giderilememesine rağmen Türk şeker işçisi milli değerlerine sahip çıkmak adına gerektiğinde bedenini taşın altına koymuş, geçmişte ücret almadan iki saat fazladan mesai yaparak üretimde devamlılığı sağlamıştır” dedi. Gök, yapılması gerekenin Türkşeker’e ait fabrikaların özelleştirilmesinin bir an önce durdurularak gerekli mali destek ve altyapı imkânlarının sağlanması ve Türkiye’nin şeker ihraç eden yıldız bir ülke konumuna gelmesi olduğunu vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!