Bu hisselere dikkat!

VİOP'da dayanak olan paylar için fiyat adımlarının daraltılmasının bazı hisselerde likidite kurumasına neden olduğu belirtiliyor.

Bu hisselere dikkat!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2014 - 10:41

Borsa İstanbul'da 10 hissede fiyat adımlarının daraltılmasının, hisselerde likiditenin kurumasına neden olduğu kaydediliyor.  ,

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) dayanak olan 10 adet pay için fiyat adımlarının daraltılarak 2 Ocak 2014'ten itibaren 1 kuruş olarak uygulanmasına karar vermişti. Garanti Bankası, İş Bankası (C), Akbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı Kredi, Türk Hava Yolları, Ereğli Demir Çelik, H.Ö. Sabancı Holding, Turkcell ve Tüpraş hisselerinin fiyat adımları 2 Ocak 2014'ten itibaren 1 kuruş olarak uygulanmaya başlandı. 

1 kuruşa geçilmesiyle kademe miktarı çoğaldığı için her kademedeki bekleyen lot miktarında azalma meydana geldiğini kaydeden uzmanlar, söz konusu hissenin o kademesindeki likiditede azalma meydana geldiğini savundu. Büyük bir emir geldiğinde eskiden hiç kademe kalkmaz ya da büyük hisselerde bir kademe kalkarken, şimdi her kademedeki bekleyen lot miktarı azaldığı için büyük bir emirde bir anda 5-6-10 kademe kaldırmanın mümkün olduğuna dikkat çektiler. 

Normalde kademelerin bu kadar hızlı gitmemesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, ''Kademelerde bekleyen lot miktarı az olduğu için büyük bir emir geldiği zaman bir anda 10-15 kademe çizilebiliyor. Bu da hissenin derinliğin az olduğunu gösteriyor'' diye konuştu. 
 
''TÜPRAŞ'TA LİKİDİTE KURUDU''

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı,dayanak olan 10 adet payın fiyat adımlarının küçültülmesinin ardından bazı hisselerde likiditenin kuruduğunu belirtti. Özavcı, bir takım hisselerin küçük fiyat adımlarına uygun olması nedeniyle  onlarda değişiklik olmadığını fakat fiyatı yüksek olan hisselerde ciddi hacim kaybının yaşandığını dile getirdi.

Tüpraş ile Turkcell hisselerinin, likiditesi kuruyan hisselerden biri olduğunu bildiren Özavcı,  ''Kademelerin küçültülmesi zayıflattı. Önceden alış-satışlar daha kuvvetliydi, kademesi para ediyordu, günlük traderların ilgisini çekiyordu. Şimdi kademesi para etmediği için günlük likidite yaratanlar gitti, kademesi para etmiyor. Aradaki marj daraldığı için artık günlük alım satımların ilgisini çekmiyor.'' diye konuştu.
 
''DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK''

Gedik Yatırım Vadeli İşlemler Bölüm Sorumlusu Nuri Sevgen ise, fiyat kademelerinin düşmesi gerektiğine dikkat çekerek, dünyada da bu şekilde derinliğin arttığını belirtti.

Bir miktar likiditede azalma olmasında piyasalardaki karışıklığın da etkili olduğunu bildiren Sevgen, kademeler yarı yarıya düştüğü, kademeli emir sayısı azaldığı için likiditenin kuruduğu yönünde bir düşünce olduğunu söyledi. 

Sevgen, '' İki kademeyi topladığınızda eskisine göre tek kademe dolmuş oluyor. Garanti Bankası'na bakarsanız iki kademenin toplamı 500 bin lot. Eskiden de 500 bin lot civarında oluyordu. Değişen bir şey yok. Likidite mevcut standartını sürdürüyor.'' diye konuştu.
 
''SPOT PİYASANIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM''

Ekinciler Menkul Değerler VİOP Müdürü Metin Taşçıoğlu, türev ürünlerin güçlendirilmesi için spot bacanağının da kuvvetlendirilmesi gerektiğini kaydederek opsiyon hesaplamalarında fiyat adımlarının küçültülmesinin ardından spot hisselerinin likiditesinin kuruduğunu söyledi.

Taşçıoğlu, ''Spotun iyi çalışmaması durumunda, üzerine yazılacak türev ürünlerin de çalışmasını beklememek lazım. Spot piyasanın gözden geçirilmesi lazım'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Opsiyon hesaplamasında kolaylık olması amacıyla 10 hisse senedinin fiyat adımlarının çekildiğini fakat bu durumun spotta yatırımcı tahtalarının kurumasına, likiditesinin azalmasına yol açtığını dile getirdi.


 
Daha çok türev ürünlerle ilgili düzenleme yapılmaya çalıştığına dikkat çeken Taşçıoğlu, spot tarafın da ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. (Thelira)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler