Bu diyette fazla yemek serbest

Prof. Barbara Rolls, geliştirdiği “volümetrik diyet” ile kilo sorunu olanların daha büyük porsiyonlarla da kilo verebileceğini iddia ediyor

Bu diyette fazla yemek serbest
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.05.2015 - 23:50

Beslenme uzmanı Rolls, “Besinleri azaltarak yapılan diyet, ilk başta kilo verdirir, ama uzun vadede başarılı olamaz. ‘Volümetrik Diyet’te ise düşük kalorili, tokluk hissi veren lifli gıdaları artırarak porsiyonu büyütüyoruz, böylelikle kişi hem sağlıklı beslenir hem de tokluk hissi yaşar. Bu aynı zamanda sağlıklı beslenme biçimidir, yaşam biçimi haline getirirsek kilo alımı da söz konusu olmaz” diyor.

Diyet yapanların en büyük sıkıntısı aç kalmak. Bu nedenle çoğu diyet kısa süreli sürüyor ve başarısız oluyor. Prof. Rolls’un geliştirdiği “Volümetrik Diyet’te” ise daha farklı bir beslenme önerisi sunuyor. Bu beslenme planında, düşük kalorili gıdalar, büyük porsiyonlarla sunuluyor ve kişi tokluk hissi yaşarken aynı zamanda kilo da veriyor. Örneğin 15 tane üzüm, tartıda 100 gram geliyor ve kalorisi 70 kadar. 15 tane kurutulmuş üzümse en fazla 20 gram ve onun da kalorisi 70. Bu durumda kişiler, 100 gram üzümle doygunluk hissi yaşıyor ve bunu yemeyi tercih ediyor. Kişi bu sayede tokluk hissi yaşarken doyana kadar yiyor ve zayıflıyor.

Hacimsel diyet olarak da bilinen Volümetrik Diyet’i geliştiren ABD Pensilvanya Devlet Üniversitesi Beslenme Bilimleri’nden Prof. Dr. Barbara Rolls ile geçen günlerde Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenen “3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi”nde bir araya geldik. Zirve sırasında sorularımızı yanıtlayan Rolls, herkesin ilgisini çeken “doyana kadar ye, zayıfla” başlıklı yöntemi hakkında şu bilgileri verdi.

Yağ da şeker de var

- Volümetrik Diyet nedir?

BARBARA ROLLS - Yeme alışkanlıklarını inceledik. Yaptığımız çalışmalarda kalorilerin yoğunluğunun insanların yeme alışkanlıklarını etkilediğini gördük. Hacimsel diyet olarak ifade edebileceğimiz ‘Volümetrik Diyet’te, temel prensip kişinin kendini doymuş hissetmesini sağlamak. Araştırmalarımız da porsiyonların büyüklüğü üzerine odaklandı. Genellikle beslenme uzmanları “daha az yiyin” derler. Daha az ilkesine uyduğunuzda porsiyonunuz küçülür, bu da sizi hem görsel hem de beyinsel olarak tatmin etmez. Daha düşük yoğunlukta kalori içeren lifli gıdaları artırdığınızda porsiyonunuz büyür ve sağlıklı beslenirsiniz, ayrıca da tokluk hissi yaşarsınız. Temel ilkemiz tabağınızın yarısını sebzelerle ve meyvelerle doldurmaktır.

Diyet sırasında şuna da dikkat edilmeli. Faydalı yağları çıkarmamak ve lezzetini de etkilememek gerek. Şeker ve yağ çıkarıldığı zaman faydalı yağlar kaybolabiliyor, lezzeti etkilenebiliyor, dikkatli olmak gerek. Bu diyette yağda da şeker de yiyoruz; ama miktarları belli. Akdeniz diyetlerinin de çoğu aslında böyle. O yüzden sağlıklıdır.

Yasak çözüm değil

- Bu tür beslenme programının çocuklara uygulanmasındaki kolaylıklar...

ROLLS - Bir şeyi yasakladığınız zaman o daha çok ilgi çeker. Beslenmede en önemli faktör denge faktörüdür, çünkü çoğu fast food porsiyon çocuklar için zaten çok fazla kalorili ve büyük. Örneğin iki porsiyon yemek var. Birinde yarım hamburger, az miktarda kremalı makarna var. Diğer mönüdeyse meyvelerle zenginleştirilmiş, oldukça büyük bir porsiyon var. Her ikisi de 1600 kalori. Burada su yoğunluğu olan meyve tabağından yediğinde tokluk hissi yaşarsın ve çabuk doyarsın. Diğer tabaktaysa yarım porsiyon hamburger yemene karşın hem tam tokluk hissi yaşamazsın hem de daha fazla kalori alırsın. Hamburger yiyen çocuklarda, porsiyonu küçültüp yanına meyve koyarsak çocuk daha çabuk tokluk hissi kazanır.

Dengeli bir dünya

Günümüzde popüler hale gelen tek tip diyetler hakkında ne düşünüyorsunuz?

ROLLS - O diyetlerle kilo verebilirsiniz ama sürdürülebilir bir şey olmaz. Nasıl yemek yemeniz gerektiğini öğrenmiyorsunuz, yalnızca kilo vermeye odaklanıyorsunuz. Bu diyette ise sevdiğin şeyleri bulup onları çoğaltıp sürekli dengeli bir dünyaya gitmen gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon