Bu aşk değil şiddet

16-24 yaş aralığında sık rastlanan flört şiddeti çoğu kez fark edilmiyor.

Bu aşk değil şiddet
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2017 - 23:33

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, araştırmalara göre flört şiddetinin en yoğun 16-24 yaş aralığında olduğunu açıkladı. Şiddetin gençler üzerinde kısa ve uzun vadeli sorunlar yarattığını belirten çalışma sonucunda, koruyucu- önleyici bir materyal olarak okul psikolojik danışman-rehber öğretmenleri ve gençlerle çalışan eğitimciler için hazırlanan bir kitapçık yayımlandı. Rehberde, flört şiddetinin ne olduğu ve hangi şekillerde gerçekleştiği, güvenli ve şiddet içeren ilişkilerin özellikleri ve gençlerin görüşlerine yer verildi.

Tehlikeli dönüşüm

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, ‘flört şiddeti’ni “duygusal, romantik, cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri ya da birbiri üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimleri” olarak tanımladı. Ayrıca sözel veya duygusal olarak başlayan şiddetin kısa sürede fiziksel ya da cinsel şiddete dönüşebileceği anlatıldı. Rehberde, gündelik hayatta gençlerin birbirlerine karşı normalleşmiş davranışları şiddet türleri başlıkları altında ayrıntılı değerlendirildi. Duygusal- sözel şiddet, sanal şiddet, fiziksel ve cinsel şiddetin ne olduğu ve hangi şekillerde gerçekleştiği anlatıldı.

Devam ettiriyorlar

Gençlerle yapılan araştırmalarda, şiddet içeren bir ilişkiyi devam ettirme nedenleri ise, flört ilişkisi yaşıyor olmanın gençler için sosyal kabul, yüksek özgüven ve bir kimlik anlamı olduğu, ilişki yaşamayan gençlere yönelen sözel ve duygusal zorbalıklardan kaçınmak istedikleri, yaşadıklarının şiddet olduğunu fark etmedikleri ve aşkın böyle olduğunu düşünmeleri ile sıralandı.

Etiketlenme korkusu

Şiddete maruz kalan gençlerin yardım istememesinin en önemli nedenini ise ‘etiketlenme korkusu’ oluşturdu. Rehbere göre gençler, yargılanacaklarını ya da suçlanacaklarını düşündükleri, maruz kaldıkları şiddetin içeriğine kendisinden başka kimsenin inanmayacağı gerekçesi ile yardım istemiyor.

Flört şiddeti, sevgilinin sana karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır. Sevgilin, sana karşı şiddet göstererek senin üzerinde egemenlik kurmayı, seni kontrol etmeyi ve gücünü göstermeyi hedefler. Flört şiddeti, bitmiş ya da sürmekte olan heteroseksüel ya da homoseksüel ilişkilerde ortaya çıkabilir.

Fiziksel flört şiddeti

Sevgilinin sana vurması, bir şey fırlatması, saçını çekmesi.

Cinsel flört şiddeti

Sevgilinin seni cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesi.

Psikolojik flört şiddeti

Sevgilinin sende korku uyandıracak, senin kendine olan güvenini ve saygını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranması.

Sosyal flört şiddeti

Sevgilinin senin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi ve senin sosyal çevrenden soyutlanmana, yalnızlaşmana neden olacak şekilde davranması.

Dijital flört şiddeti

Sevgilinin teknolojik araçları seni kontrol etmek için kullanması, bu araçlar aracılığıyla seni tehdit etmesi. Sevgilinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi dijital şiddet örnekleri.

Israrlı takip (Stalking)

Eski sevgilinin haber vermeden veya davet edilmeden evine ya da okuluna gelmesi, gittiğin yerlerde karşına çıkması, sürekli hediye veya çiçek alması veya göndermesi, arkadaş çevrenle iletişim kurması ve seninle ilgili bilgi almaya çalışması, senin eşyalarına zarar vermesi, ısrarlı takip davranışı örnekleri.

Yargılama, destek ol

Kitapçıkta flört şiddetine maruz kalan bir kişi ile konuşurken izlenebilecek basit yöntemler de paylaşıldı:

* Yaşadıklarını sorgulamayın. Neden ayrılmadın? Neden kendini korumadın? Neden buna izin verdin? Neden benimle daha önce konuşmadın? gibi sorular sormayın.

* ‘Bu senin hatan değil’, ‘Şiddeti hak edecek bir şey yapmadın’, ‘Yalnız değilsin. İhtiyacın olduğunda ben buradayım’ gibi destekleyici mesajlar verin.

* ‘... olduğunda nasıl hissediyorsun? Ne yapmak istersin? Ne kadarını yapmaya hazırsın? Eğer ilişkin devam ederse neler olacağını düşünüyorsun? Ayrılırsan neler olacağını düşünüyorsun? gibi sorular sorarak süreci değerlendirmesini kolaylaştırın.

* Kişisel sınırlarına saygılı olun. Meraklı, detay isteyen özel sorular sormayın.

* Şiddete maruz bırakılan kişi ilişkiyi bitirmeye hazır hissetmiyorsa acele etmesini istemeyin. Bazen bu daha zarar verici sonuçlara neden olabilir. Şiddet içeren bir ilişkiyi sonlandırmak ortalama 7 girişimde gerçekleşir. l Kişisel bir plan için atabilecekleri adımlar sunun ve birlikte bir liste hazırlayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler