‘Brezilya’daki darbeyi durdurun’ dediler

Altın Palmiye yarışının iddialı filmlerinden “Aquarius”un galasında ‘Dünya Brezilya’daki kanunsuz hükümeti kabul etmemeli!” mesajlarıyla uluslararası medyanın gündemine düşen yönetmen Kleber Mendonça Filho ile Cannes’da bir yuvarlak masa sohbetinde konuştuk.

‘Brezilya’daki darbeyi durdurun’ dediler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2016 - 19:39

“Bu sağcıların bir darbesidir! Seçimle işbaşına gelen ve 12 yıldır yoksulluk, yolsuzluk, uyuşturucu trafiği gibi sayısız sorun üzerinde çalışan bir hükümeti devirdiler, ülkeyi sağcı ve solcusuyla ikiye ayırdılar. Darbede başarılı oldular ama biz bunun önüne geçmeliyiz” diyen yönetmen sesini duyurmak için binlerce gazetecinin izlediği Cannes Film Festivali’ni kullanmakta hiç tereddüt etmemiş:

“Onlar yaptıklarının doğru ve yasal olduğuna dünyayı inandırıyorlar ve maalesef sorgulayan pek yok”. Ülkenin ilk kadın başkanı olan Dilma Rousseff’in yolsuzluk suçlamalarıyla geçiçi olarak senato tarafından görevinden azledilmesini “Memleket düzeliyordu ve onlara göre hem kadın hem de solcu bir başkan artık gitmeliydi çünkü tehlike altındaydılar. Ülkemdeki darbeyi hepbirlikte durduralım!” diyen Filho’ya tutuklanan yetkililere karşı delilleri soruyorum:

Sözde dönüşüme dair

Hepsi uydurma ve sahte. Elinizde güç olursa bu tür belgeleri oluşturmak çok kolay. Yolsuzluklarda en sık rastlanan sahte delil yaratmaktır” diyor. “Aquarius” bizdeki kensel dönüşüm misali bir değişimin tahribatını anlatıyor. Kent, tarih ve bellek üzerine asude ve incelikli bir anlatımla kafa yoruyor.

Braga’nın canlandırdığı orta yaşlı kadın, evini satmayı reddettiğinde kentin tarihi mirasını yıkarak gökdelenler diken yeni müteaahitlerin tehdiyle karşılaşıyor.

İtiraz da bir devrimdir

“Yeni oluşan müteahhitler yeni zenginleri temsil ediyor. Çocuklarını ABD’de okutuyor, başta kibar iletişim kuruyor ama istediklerine uymadığınızda bir nevi mafya usulü iktidar kuruyorlar. Yani kitabına uygun zorbalık, global ekonominin zorbalığı” diyor eski film eleştirmeni-yeni yönetmen ve iki ülkenin benzerliklerini konuşurken Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’dan ödüllü “Uzak” (2003) filminin eleştirisini yazdığı günleri hatırlıyor.

Filminden de anlaşıldığı gibi gelecekle ilgili ikircikli halde. Sıradan vatandaşın sistemin yolsuzluklarıyla nasıl da ezildiğini söylerken “Ama karşı çıkmaktan asla vazgeçmemeliyiz. Teslim olmamak, ayağa kalkıp itiraz etmek de bir devrimdir” diyor!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler