Boşnak ve Hırvat partilerden ortak çağrı

Bosna Hersek'teki Boşnaklar'ı temsil eden en büyük siyasi parti konumunda olan Demokratik Eylem Partisi (SDA) ile Hırvatlar'ın en büyük partileri HDZ-BiH ve HDZ-1990, Bosna Hersek'teki mevcut durumun normalleşmesi için ortak çağrıda bulundu.

Boşnak ve Hırvat partilerden ortak çağrı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2014 - 14:49

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi ve SDA Genel Başkan Yardımcısı Bakir İzzetbegoviç'in, HDZ-BiH Genel Başkanı Dragan Çoviç ve HDZ-1990 Geel Başkanı Martin Raguj ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, 3 liderin ülkedeki güvenlik durumu hakkında ve yaşanan olayların üstesinden gelebilmek için alınması gereken tedbirler hakkında konuştuğu belirtilerek, "Yaşanan olayların daha da büyümesine ve protestoların bir etnik çatışmaya dönüşmesine asla izin verilemez" görüşünü ortak olarak benimsediği vurgulandı.

Bosna Hersek'teki tüm kurumlara, STK'lara ve vatandaşlara, mevcut durumun normalleşmesi için çaba göstermesi çağrısında bulunan siyasi liderlerin, ülkedeki sosyal ve ekonomik durumdan memnuniyetsizliğini ortaya koyan vatandaşların haklı olduğunu, ayrıca yargı organlarının suçlar ve yolsuzlukla mücadelede daha yoğun çalışması gerektiği konularında fikir birliği içerisinde oldukları belirtildi.

 

Sırbistan Başbakanı: Sorunlar, anlaşma ve sakinlikle çözülür

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, Bosna Hersek'te son günlerde yaşanan olaylara ilişkin, ülkesinin Balkanlar'ın istikrarı olmasını istediğini belirterek, "Bu da bu tür sorunların istikrarsızlığı çıkartmakla değil, anlaşma ve sakin bir yoluyla çözülmesi demek" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) oturumu dolayısıyla New York'ta bulunan Daçiç ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Bosna Hersek'te yaşanan protesto olaylarına ilişkin, açıklamalarda bulundu.

Daçiç, tüm bölgede barış ve istikrarı korumanın çok önemli olduğunu belirterek, bazen istikrarsızlık için bir kıvılcımın bile yeterli olduğunu vurguladı.

 

Sırbistan, iki entite ve üç halktan oluşan bir Bosna Hersek'i destekliyor

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'in ''Bosna Hersek bu krizi aşamaz, bölünmeye doğru kayıyor. Büyük bir Yugoslavya bile hayatta kalmayı başaramamışken, 'küçük Yugoslavya' bunu nasıl başarsın?'' ifadeleriyle ilgili sorusu üzerine Daçiç, "Bunları yorumlamak istemiyorum. Sırbistan, iki entite ve üç halktan oluştuğunu belirleyen Dayton Antlaşması'nı destekliyor" dedi.

Daçiç, Sırbistan'ın, Bosna Hersek'in iç işlerine karışmak istemediğini, tüm sorunların anlaşarak ve çatışmalar olmadan halledilmesini istediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bosna Hersek'e sadece iyilik istiyoruz, sadece Sırp Cumhuriyeti'ne değil, buna Bosna Hersek Federasoynu da dahil. Son dönemde Sırbistan hükümeti ile Bosna Hersek Bakanlar Kurulu'nun ortak oturumun düzenlenmesini konuştuk. İsteğimiz, Balkanlar istikrarlı olsun, bu da bu tür sorunların istikrarsızlığı çıkartmakla değil, sakin ve anlaşma yoluyla çözülmesi demek. Bu tür olaylar, başta göründüğünden daha büyük boyutlar da kazanabilir"

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de, Bosna Hersek'teki protesto olaylarının endişe verici olduğunu ifade etti. Taçi, "Bosna Hersek'ten gelen fotoğraflar iyi değil. Bu yüzden herkesi barışa, istikrara, diyaloğa ve demokratik bir süreçle yapılacak siyasi anlaşmaya davet ediyorum" diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı binası önündeki protestolar sona erdi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binası önünde öğleden sonra başlayan protestolar sona erdi. Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla'da, geçen çarşamba günü başlayan, ardından ülke geneline yayılan eylemler kapsamında, bugün Saraybosna'da kalabalık bir grup Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplandı.

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) hükümetinin istifasını talep eden gruptakiler, daha sonra FBIH hükümet binası önüne yürüdü. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı protestolar, daha sonra yeniden şehir merkezine kaydı. Protestocular, dört ana caddeyi trafiğe kapattı. Sayıları zaman geçtikçe azalan protestocular, yarın protestolara devam edeceklerini bildirerek dağılmaya başladı.

Bu arada, küçük bir grubun geceyi FBIH hükümet binası önünde geçireceği öğrenildi.

 

'İstifa yok'

Öte yandan, göstericilerin istifasını talep ettiği FBIH Başbakanı Nermin Nikşiç, hükümetin istifa etmeyeceğini ancak erken seçimlere gidilmesi için gerekli kanun değişikliklerini yapacaklarını söyledi. Nikşiç, istifa etmesinin sorumsuzca bir davranış olacağını belirterek ''Sokaktan gelen biri, yönetimi eline alamaz'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon