Borges Fotoğrafla Metni Harman Ediyor
İletişim yayınları 20.yüzyılın ünlü yazarı, “olmasaydı uygarlık manen daha az zengin olacaktı” denilenlerin ön sıralarında kabul edilen Jorge Luis Borges(1899 -1986)’in “Atlas” kitabının yeni baskısını yaptı.
Celâl Üster çevirisi, James Woodall’ın “Önsözü” ile İletişim Yayınları İletişim Klasikleri’nden yayımlanan kitabın tam adı; Jorge Luis Borges Maria Kodama’yla Birlikte “ATLAS”.
Atlas, Jorge Luis Borges’in eşi María Kodama ile dünyanın dört bir köşesinde benzersiz sesleri, dilleri, alacakaranlıkları, kentleri, bahçeleri, insanları keşfedişlerinin seyri içinde ortaya çıkan bir eser. Havasını içlerine çektikleri İstanbul, Venedik, Atina, Cenevre, Roma, Paris ve Madrid gibi şehirlerin görüntüleriyle Borges’in metinlerinin ufuk açan, düşündüren birlikteliği.
Atlas, söz ile imgenin Borges’çe buluşması. Yeryüzünün ruhundan doğmuş düşlerin, zamanın örgüsünde buluşması. Sarp dağlar, duru denizler, büyülü adalar arasında bir yazınsal çağrışımlar yolculuğu. Borges´le birlikte, zamanın dışında bir zamana açılmak ve evrenin dilini öğrenmek isteyen okur için bulunmaz bir yolculuk daveti.
“Bilinmeyeni keşfetmek, yalnızca Sinbad ya da Kopernik’e vergi değil. Her insan bir kâşiftir.” diyen Borges’in rehberliğinde “Atlas” ı okumak önemli bir fırsat, hele usta bir çevirmenin kaleminden Türkçeye kazandırılmışsa…
Kitabın “Öndeyiş”inde yazarın dediği gibi, “Her insan bir kâşiftir… Sonunda, ya kuşkuya erişir ya da inanca, ama her seferinde hemen hiç şaşmayan tek bir sonuca, gerçekte ne kadar cahil olduğu sonucuna varır.” İşte, bu “cahil”in yolunu açan Borges gibi düşünür yazarlar olsa gerek.
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- ‘Bu haliyle akla ziyandır’