Borcunuz yoksa dolar almayın
Döviz borcu olmayan yurttaşların dolar almalarının doğru olmadığını söyleyen TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye’nin en önemli sorununun cari açık olduğunu belirterek alınan önemlerin doğru olduğunu söyledi. Leblebici, son günlerde gündeme gelen bankacılıkta fetva konusunun da bankacılık sektörünü etkilemeyeceğini belirtti.
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türkiye ekonomisi ve global piyasalardaki gelişmelere bakıldığında bugün 2 TL civarında olan doların bundan sonra 1.90-2.10 arasında gidip geleceği öngörüsünde bulunarak “Bugünkü şartlarda dolar artık 1.80-1.70’ler seviyesine inmez. 2014’te de bu seviyelerde seyreder. Yatırımcılara tek bir tavsiyem var, döviz borcu olan döviz alsın, döviz borcu olmayan almasın. Mevduat hâlâ en iyi ürün” dedi.
Ekonomi denince herkesin aklına ilk olarak doların geldiğini kaydeden Leblebici, “Ama ben ekonomiye büyüme olarak bakıyorum. Türkiye’nin büyümesinde bir sorun yok. Önümüzdeki yıl için, yüzde 3.5 büyüme bekleniyor. Ama ben bunun biraz daha yüksek olacağını düşünüyorum. Büyümede özellikle inşaat sektörü öne çıkıyor. Bu sektörün 3-4 yıl daha büyümesini sürdüreceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den gelen büyümenin canlandığı haberleri ve ihracatçılarımızn yeni pazarlara yönelmesiyle birlikte Türkiye’de büyümenin iyi gideceğini tahmin edebiliriz” diye konuştu.
1 Eylül itibarıyla genel müdürlük görevine atanmasından sonra ilk kez basın mensuplarıyla bir araya gelen Leblebici, TEB Aile Akademisi’nin Gaziantep’te düzenlediği toplantı öncesinde Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Leblebici’nin sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:
*Kredi kartına taksit yapılması ve limitlerinin gelire göre belirlenmesi “iç talebin dengelenmesi” açısından olumlu kararlar olarak görülebilir. Alınan önlemler kötü değil. Alınan önlemler toplamda ekonominin kırılganlıklarını önlemeye yönelikse olumsuz değildir. Türkiye ekonomisinin şu anda en büyük sorunu cari açık.
* Alınan önlemler bankaların büyüme stratejisini ve kârlılığını etkiler ancak sektörün büyümesini çok ciddi sekteye uğratmaz.
* Bankaların döviz açık riski yok. Kredi büyümesi sorunsuz. Sorunlu kredi oranı şu anda riskli değil. Bunun risk olması için büyümenin durması lazım. Çok büyük bir dış kaynaklı kriz olmazsa sektörde büyük bir risk yok.
* Bankacılık sektörü olarak artık Fed’in (ABD Merkez Bankası) tahvil alımını kısarak, global piyasalarda likidite daralmasına neden olabilecek kararlarına hazırız. Bankalarımız yüzde 80 oranında parasal daralmanın sonuçlarına gereken hazırlıkları yaptı. Ekonomi de yavaş yavaş kendini hazırlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Hediye Güran'ın ifadelerinde 'Enes' çelişkisi
- 'Önümüzdeki 72 saat önemli, bir baba olarak...'
- Milyarlık vurgun iddiası!
- Hâkimin itirafı
- Ünlü fenomen adeta bir servet kazandı!
- Erdoğan'dan 'sürpriz' 10 Kasım kararı
- Arbede çıktı, oturuma son verildi
- Köy tipi yoğurt diye yedirmişler!
- 'Kurultay haktır, Genel Başkan padişah değildir'
- Erdoğan'dan kayyum için ilk açıklama