Borç havuzunda AKP parmağı!

TFF'nin Bankalar Birliği ile 14.5 milyarlık futbol borcunu üstlenme projesi kulüpleri iktidara bağımlı hale getirecek.

Borç havuzunda AKP parmağı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2018 - 04:00
Yaklaşık 13 milyarı Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un olmak üzere Türk futbolunun toplam 14.5 milyar TL’yi aşan borcu için TFF’nin, Türkiye Bankalar Birliği ile yaptığı çalışmanın perde arkasından AKP iktidarının futbolu tamamen denetime alma arzusu çıktı. Cumhuriyet’in daha önce gündeme getirdiği, ‘Borçlar Havuzu’ konusu, TFF Başkanı Yıldırım Demirören tarafından, “Finansal sıkıntı yaşayan kulüpler için dev adım” diye kamuoyuna duyrulurken, iktidarın bu konuyla ilgili uzun zamandır kapsamlı bir çalışma yaptığı öğrenildi.
 
Uslu çocuk olurlarsa!
Yeni düzenlemeye göre kulüplerin mevcut borçları, ‘Borçlar Havuzu’ adı altında bir potada toplanacak. Bundan sonraki harcamalar için UEFA Financial Fair-Play sistemindeki gibi denk bütçe istenecek. Saray ve Spor Bakanlığı borçlar için de farklı bir çözüm üretecek. Kulüplerin borç havuzuna girmesi ve devletin belli ölçüde bu borcu eritmek için çözüm araması, mali darboğazdaki Türk futbolu için kurtuluş reçetesi gibi görülse de işin gerçek yüzü biraz farklı. Uzun vadede iktidar, kulüplerin yönetimlerine kendilerine yakın isimleri monte edecek, özellikle ‘toplumun aynası’ görünümündeki tribünler, kulüplerin alacağı kararlar doğrultusunda ‘uslu çocuk’ olacak. Ayrıca bu sistem 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliği önlemeye ilişkin yasanın yeni versiyonu ile de desteklenecek.
 
Belediye takımları yürür, büyükler küçülür!
Adının açıklanmasını istemeyen bir kulüp yönetici, durumu, “Belediye takımları yürür, büyük camialar küçülür” diye yorumladı. Mevcut sistemin Başakşehir başta olmak üzere ‘AKP belediye destekli’ yapıları ön plana çıkaracağını ifade eden yönetici, “Bundan yıllarca önce Portekiz’de, İspanya’da ya da Latin ülkelerindeki ‘3F’ çeşitli yollarla denetime alınmıştı. Şimdi Türk futbolu borçlar sayesinde denetime girecek” açıklamasında bulundu. Spor Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı konu ile ilgili geniş bir çalışma yaparken, yeni Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun borçlar meselesine hassasiyetle yaklaştığı ve özellikle büyük kulüplerin mevcut yapılarının korunması için görüş belirttiği de sızan bilgiler arasında.
 
Ya borç havuzu ya satış!
Kulüplerin de bu sisteme sıcak bakması bekleniyor. Uzun zamandır konuşulan, “3 büyükler günün birinde Katar, Amerikalı veya zengin bir iş adamına satılacak” söylentisi de yeni sistemin uygulanmasını hızlandıracağa benziyor. Çünkü Bakanlık ve TFF, kulüplere “Ya, şirket olup yabancılara satılacaksınız, ya da bu sisteme uyacaksınız” dayatmasını getirecek.
 
TFF duyurdu!
TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın imzalarını taşıyan,‘Türk futbolunun kurtuluşu’ olarak lanse edilen borçlar havuzunun ‘açıklanan resmi boyutu’ şu şekilde özetlendi: “Sadece sportif becerilerin değil, idari ve mali etkinliğin de dahil olduğu bir bütünlük içinde yönetilmesi durumunda futbolun ekonomiye sağlamakta olduğu katkının sürdürülebilir olacağı düşünülmektedir. Futbolun bir endüstri olduğu gerçeğinden hareketle uzun vadeli strateji ve hedefler daha önem kazanmaktadır. Bu çerçevede; Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), uluslararası norm ve standartların da dikkate alındığı, futbol kulüplerinin sıkılaştırılmış mali kurallar çerçevesinde yönetilmesinin esas olacağı bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmanın doğru temellerde kurgulanması için ilgili tüm taraflarla görüşmeler sürdürülmektedir. TBB, futbol kulüplerinin yoğun ilişkide olduğu finans sektörünü temsilen proje içinde yer almaktadır. İlgili tarafların katılımı ile sürdürülmekte olan bu çalışma, kulüplerin mali alt yapılarının güçlendirilmesi, faaliyetlerini kendi gelirleri üzerine kurmaları, gelir/gider dengelerini daha sağlıklı kurarak sürdürülebilir mali performansa sahip olmalarını hedeflemektedir. Ulusal ve uluslararası platformda sportif başarının devamlılığı için söz konusu mali kurallar ile kulüplerin mali yapıları güçlendirilirken daha sağlıklı bilançoya sahip olmaları ve bankacılık sektörü ile daha etkin bir ilişkinin tesisi de amaçlanmaktadır. Kulüplerimizin yeni transfer döneminde de sıkı mali disiplin çerçevesinde hareket edilmesini teşvik edici şekilde, mevcut bütçeleri içinde kalınmasının hedeflendiği bu çalışmanın detayları zaman içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”