BM'den AB'ye mülteci uyarısı

Birleşmiş Milletler Suriyeli mültecileri bir felaketten korumak için Avrupa Birliği'nin kapılarını açmak zorunda olduğunu söyledi.

BM'den AB'ye mülteci uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2014 - 11:30

BM ve AB heyetleri Suriye'deki iç savaştan kaçıp komşu ülkelerde insani ve siyasi felaketlere yol açan mültecilerin durumunu sadace Avrupa kapılarını açarsa kolaylaşabileceği uyarısı yaptı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Suriye'nin komşusu dört ülkede 2.1 milyondan fazla mültecinin kayıtlı olduğunu; yüz binlercesinin Suriye sınırı dışında herhangi bir yardım almadan yaşadığını belirtti.

Krizin çapının belki de İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden beri en şiddetli olay olduğu belirtiliyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Başkanı David Miliband Suriye'deki sürekli kötüleşen durumu "çağımızı tanımlayan insani kriz" olarak tarif etti.

UNHCR, Avrupa Komisyonu ve İngiliz Mülteci Konseyi AB liderlerini uyararak Suriye iç savaşının getirdiği olağanüstü krizi kabul etmelerini ve Suriyeli mültecilerin kendi sınırları içinde geçici yerleşmelerini üstlenmelerini istedi.

BM dünya çapında 30 bin çok savunmasız Suriyelilin yeniden yerleştirmek için çağrı yaptı. Bu mültecilerin istekleri Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ta kapasitenin çok yüksek olması sebebiyle karşılanamadığı belirtildi. İngiltere hükümeti yeniden yerleşme planınım reddetti ama bölgeye 500 milyon sterlin yardım göndermeyi kabul etti.

Öte yandan Suriye'de barış sağlanması için girişimler de devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sersei Lavrov, ateşkesin sağlanması, insani koridorun açılması ve tutukluların salıverilmesi konusunda ortak görüş bildirdi.

Kerry, “Ülke genelinde ateşkes veya an azından Halep’ten başlayarak bölgesel bir ateşkes, esirlerin değişimi ve insani yardımların hedeflerine ulaşması meselesini görüştük” diye konuştu.

Lavrov da “Bölgesel bir ateşkesin gerektiği konusunda Suriyeli tüm taraflara sinyal göndermeye çalışıyoruz” derken Esad yönetiminin kuşatma altındaki bölgelere insani yardıma geçit verme eğiliminde olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler