BM, Gezi doktorları için Meclis'i uyardı
Hükümetin Gezi protestolarında görev yapan doktorları ve sağlık uzmanlarını cezalandırmayı öngören Meclis gündemindeki Tam Gün tasarısı için Birleşmiş Milletler’den(BM) acil uyarı geldi.
BM’nin sağlıktan sorumlu Özel Raportörü Anand Grover, gösteriler ve doğal afetler sırasında doktorların ve sağlık uzmanlarının görevlerinin sınırlandırılmasının “ürkütücü” olduğunu BM’ye rapor ederken, Dünya Tıp Derneği (WMA) Genel Sekreteri Otmar Kloiber de, gösteriler sırasında yardım eden doktorların 3 yıl hapis cezasıyla ve mesleki yaptırım ile cezalandırılmasının “Uluslararası Etik Kuralları’na aykırı olacağını” belirtti.
Hükümete yaptıkları çağrıların sonuçsuz kalması üzerine BM’nin sağlıktan sorumlu Özel Raportörü Anand Grover ve (WMA), TBMM’yi “Tam Gün”de yer alan “doktorların acil sağlık hizmeti gelene kadar yardım yapabileceğini” öngören madde için uyardı. Konuya ilişkin hazırlanan raporda, “Umarız parlamenterler 33. madde ile ilgili doğru kararı verir ve olması gerektiği gibi bunu önlerler” denildi.
‘Sağlık hizmetinden caydırır’
Grover, Tam Gün düzenlemesinin 33. maddesinde yer alan ve doktorlara yönelik “Gezi düzenlemesi” olarak bilinen madde ile ilgili, doktorların doğal afet ve gösteriler sırasında oluşacak acil durumlarda görevlerinin “ambulans gelinceye kadar” süreceğini öngören hükümün yeniden gözden geçirilmesi için TBMM’ye çağrı yaptı. Grover, BM’ye önceki gün sunduğu raporunda, tasarının yasalaşması durumunda, “ambulans geldikten sonra acil durumlarda hekimler tarafından tıbbi yardım sağlanmasını suç olacaktır” dedi ve bunun “doğal afet ve gösteri gibi acil durumlarda tıbbi müdahalenin yapılamamasının ürkütücü sonuçları olacağını” vurguladı. Grover şunları kaydetti:
“Devlet otoriteleri aleyhine, örneğin siyasi göstericiler için, sağlık hizmeti verilmesi bu tip yasalar ve politikalarla suç haline gelecektir ve sağlık çalışanları adli takibat nedeniyle hizmet vermekten kaçınacaktır. Bu tip yasalar ve politikalar hiç kuşkusuz sağlık hizmeti arayan toplumun diğer kesimlerini, protestolara katılanlara sağlık hizmeti vermekten caydıracaktır”
‘İhtiyaç yaralıya göre belirlenir’
Tasarının tıp etiğine aykırı olduğunu belirten WMA Genel Sekreteri Otmar Kloiber ise konuya ilişkin “Acil durumlarda, depremlerde, akın halindeki protestolarda ve gösterilerde, uluslararası standartlar; ulaşım aracına göre değil (ambulans), tıbbi ihtiyaca ve yaralının ya da hastanın ihtiyacına göre belirlenir” ifadelerini kullandı.
Grover ve Kloiber, uluslararası tıp ve insan hakları standartlarının sağlık uzmanlarının acil durumlarda hizmet vermesinin “insani bir görev” olduğuna dikkat çekerek, “Onlar, müdahale veya misilleme kaygısı olmadan görevlerini yapabilmeli” yorumunu yaptılar
.
En Çok Okunan Haberler
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- Hamsiye iki rakip birden: Kilosu 70 TL'ye satılıyorlar
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- MHP'li vekil 'Abdullah Öcalan beyefendi' dedi
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği
- Ormana götürülüp katledildi!