‘Bitte schön abla’

Türkiyeli göçmenlerin Berlin’de pazarcılığa başlamaları 1970’li yıllara denk geliyor. Uzun bir süre Alman esnafın yanında, işçi olarak çalıştılar. Çünkü, o yıllarda serbest meslek yapmaları yasaktı. Süresiz oturma iznine sahip olanlar bu yasaktan muaftı.

‘Bitte schön abla’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.10.2016 - 04:11

Berlin’de bir Türk pazarı... Almanların deyimiyle ‘Turkish Market.’ 150 yıllık bir geçmişe sahip. İlk zamanlar, dünyanın her yerinden insanların tezgâh açtığı bir bit pazarıymış burası. Türk pazarı olmasının hikâyesi ise 1970’lerdeki işçi göçüne kadar uzanıyor. Anadolu’nun nefis lezzetlerini tatmak ya da pazar kültürünü yaşamak isteyenlerin uğrak yeri.

Yani oldukça popüler. Neukölln’de, Maybachufer Caddesi’nde, salı ve cuma günleri saat 11.00-18.00 arası açık. Ev yapımı biber dolmasından Vakfıkebir ekmeğine, kumaştan iç çamaşırına kadar pazarda her şey var. Kendinizi Türkiye’deki bir pazardaymış gibi hissediyorsunuz. Çünkü, her bir noktasından, ‘bitte schön (buyrun) abla’ sesleri yükseliyor. Pazarcı esnafın hikâyesi de en az pazar kadar renkli.

Anadolu mutfağı favori

Pazarcılar, pazara ilgiden oldukça memnun. Türklerden çok Almanlar’a satış yapıyorlar. Pazarda en kalabalık yerlerden biri, Anadolu yemeklerinin satıldığı tezgâh. Biber dolması, gözleme, içli köfte hatta Vakfıkebir ekmeği... Aranan lezzetlerin hepsi burada.

‘Müzisyen pazarcı....’

Batı Trakya’dan göçen İbrahim Ahmet (66), kumaş tezgâhının başında. Yunanistan’daki baskılardan kaçmışlar. 38 yaşındayken çocuklarıyla birlikte Almanya’ya gelmişler. Tek amacı çocuklarını okutabilmek. Bir süre gazinolarda ud çalmış. Berlin duvarı yıkıldığından beri pazarcı. Ahmet, göç hikâyesini şöyle anlatıyor: “Tası tarağı aldık, Almanya’ya geldik. Ya Türkiye’ye gidecektik ya da Almanya’ya... O zamanlar Türkiye’nin durumları biraz karışıktı. Üç çocuğumu müzikle büyüttüm. 89’a kadar, yani buraya gelene kadar müzik yaptım. Burada da bir süre yaptım ama Berlin Duvarı yıkılınca gazinolar kapandı. Artık ekmek kalmayınca, 1996’da benim için müzik bitti. Evde hanıma, bazen de arkadaşlarla sohbetlerde çalıyorum. Ekmeğimi sadece pazardan kazanıyorum.”

Kokoreç Meksikalılarda

Pazarda, tek tük de olsa İtalyan, Meksikalı ve Alman tezgâhı dikkat çekiyor. Almanlar sosis, İtalyanlar pizza ve peynir, Meksikalılar kokoreç satıyor. Pazarın sonunda, yorgunluk atmak isteyenler, yerlere oturuyor, nehir manzarasında, sokak sanatçılarının müziğini dinliyorlar. Kahve içip muhabbet ediyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon