Bitime 5 kala S.O.S
Sağlık Bakanlığı’ndan TTB’ye çocuk felcinde gecikmeli yardım çağrısı
Sağlık Bakanlığı’nın, Suriyeli sığınmacılarda çocuk felci riski bulunmasının üzerine başlattığı 0-5 yaş arası sığınmacı ve Türk çocuklarına uygulanan 2 turlu aşılama kapanyası bugün sona eriyor. Türkiye Halka Sağlığı Kurumu’nun, kampanyanın 2. turunun tamamlanmasına “5 gün kala” Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) yazı göndererek işbirliği çağrısında bulunduğu ortaya çıktı. Gecikmeli çağrının, aşı için fazla çocuğa ulaşılamamasından kaynaklandığı iddia edildi.
Sağlık Bakanlığı, Suriyeli sığınmacı çocuklarda çocuk felci hastalığı riskinin ortaya çıkmasının ardından harekete geçti. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 6 Kasım 2013’te, çocuk felci destek aşılama çalışması yapılmasını karara bağladı. 2 tur halinde yapılacak aşılamanın ilk turu 18-24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. 23 Aralık’ta başlayan kampanyanın ikinci turu ise 29 Aralık Pazar günü sona eriyor.
TTB’ye yardım çağrısı
Kampanya belirlendikten ve ikinci turun tamamlanmasına da çok kısa bir süre kalmışken, kurumun TTB’ye yardım için resmi yazı gönderdiği ortaya çıktı. Kampanyanın içeriğine ilişkin bilgi verilen yazıda, “Bu tür kampanya tarzı çalışmalar çok ciddi planlama, disiplinli çalışma ve organizasyon yeteneklerinin bir araya getirilmesi ile başarılı olabilmektedir. Bu konuda TTB’nin bakanlığımız ve bağlı kurumlara vereceği destek çok önemli olup Halk Sağlığı müdürlüklerinin çalışmalarını kolaylaştıracaktır” ifadelerine yer verildi. Yardım yazısının, kampanyanın ikinci turu başladıktan sonra ve kampanyanın tamamlanmasına kısa süre kala TTB’nin eline geçmesi dikkat çekti. Buna karşın TTB yönetimi harekete geçerek, gerekli yazıları hekimlere ulaştırdı.
Öte yandan aşılamanın ilk turunda özellikle İstanbul’daki doktorların sıkıntığı yaşadığı öğrenildi. İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen bir sunumda, Sağlık Bakanlığı’nın çocuk felci ile ilgili aşımala politikası eleştirildi. Hastalığın Suriyeli göçmenlerden kaynaklandığına dikkat çekilen sunumda, en çok merak edilen sorunun “Bu insanlar sınırdan geçerken niye aşılanmadılar?” olduğunu kaydedildi. Sunumda hekimlerin aşılama sırasında plansızlık nedeniyle yaşadığı sonulara değinilerek, Güngören’deki bir sokakta, yalnızca birinde asansör bulunan, ortalama 7 katlı 75 binayı 4.5 saatte bitirdiklerine dikkat çekildi.
Sunumda ayrıca bakanlığın yaptığı planlamadaki karışıklık ve değişiklikler ele alındı. İlk turda aşılama sırasında, bölge tanımının değiştiği, kampanya başladıktan sonra hedef grubun daraltığı bildirildi. Sunumda 22 Kasım’da “Müftülüklerle görüşülüp cuma hutbesinde söz edilmesi” önerilirken, birkaç saat sonra, “Müftülüklerle görüşülmemesi önemle rica olunduğu” kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- ‘Süper yetki’ geri geliyor
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- Özel'den Erdoğan'a 'Kılıçdaroğlu' yanıtı
- Erkek taraftarlar, Şanlıurfalı kadın sporcuları darbetti
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği