Biriniz hepimiz için
15 sivil toplum kuruluşu tek çatı altında toplandı, amaç bağışı artırmak.
Her ay düzenli olarak bütçemize göre 5 lira, 10 lira ya da 20 lira bir sivil toplum kuruluşuna bağışlamak aslında hiç zor değil. Toplanan bu paraların eşitsizliğin, doğa tahribatının, şiddet karşısında çaresiz kalan kadınların, sokak hayvanlarının bir şekilde yaşamlarına dokunacağını biliyor ama nedense kimi zaman göz ardı ediyoruz. Bu gerçekten yola çıkarak bir sosyal bağış hareketi başlatıldı. 15 sivil toplum kuruluşunu (STK) tek platformda toplayan Marjinal Sosyal’in önderliğinde başlatılan Sosyal Bağış Hareketi, Türkiye’de Facebook üzerinden bireysel bağış ve STK bilincini artırmayı hedefliyor. “Biriniz Hepimiz İçin” sloganıyla başlayan “Sosyal Bağış Günü” ise her ayın ikinci perşembe günü gerçekleşecek.
228 TL bağış
Konu ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan MarjinalSosyal kurucu ortağı Işık Elpek, STK’ler için bireysel bağışların son derece önemli olduğuna dikkat çekerek Türkiye’de yılda 13.7 milyar TL bireysel bağış toplanıyor. Bu, dünya ortalaması içinde düşük bir rakam değil. Bir kişinin bir yılda ortalama 228 lira bağış yaptığı anlamına geliyor. Ancak bu bağışların sadece yüzde 16.7’si STK’lere gidiyor. Kalan para ya doğrudan ihtiyaç sahibine ya da dilencilere veriliyor” dedi.
Üç kişiden biri
Sosyal Bağış Hareketi 13 Nisan’da başlayacak. Facebook platformunda her ay bir STK tanıtılacak ve Facebook kullanıcıları çözümün parçası olmaya davet edilecek. Bağış yapmak isteyenler internet üzerinden kolaylıkla bağış yapabilecekler.
Sosyal anket platformu www.poltio. com’un Türkiye genelinde 6 bin 259 oy kullanılan “bireysel bağış” araştırmasından çıkan sonuçlar da ilginç.
Araştırma sonuçlarına göre her 3 kişiden 1’i sivil toplum kuruluşlarına bağış yapıyor. Bu bağışların yüzde 70.1’i ilgili kuruluşlara yılda birkaç kez olmak üzere yapılıyor. Toplam 1560 kişinin oy kullandığı “Sivil toplum kuruluşlarına (STK) bireysel bağışı artırmak için sizce hangisi yapılmalıdır” sorusuna cevap veren katılımcıların en çok işaretlediği seçeneğe bakıldığında, katılımcıların yüzde 29’unun, yaratılan toplumsal faydaların insanlara açıklanmasını talep ettikleri görülüyor. Her 3 kişiden 1’i ise 5 TL, 10 TL ve 20 TL tutarlarındaki düzenli bağışların toplumsal faydaya katkısı olduğunu düşünüyor.
PARA VE GÜVEN ÖNEMLİ 775 katılımcının oyladığı “Sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmama nedeniniz nedir” sorusuna verilen cevaplara göre, yüzde 35.7’lik kesim bağış yapmama nedenini maddi imkân yetersizliği olarak gösteriyor. Yüzde 33.4’lük kesim ise STK’lere güvenmediğinden bağışta bulunmuyor. “Sorunlar çok büyük, çözülebileceğine inanmıyorum” diyenlerin sadece yüzde 3.9 gibi küçük bir oranda kalması, insanların toplumsal sorunların çözülebileceğine dair inançlı olduğuna işaret ediyor. |
15 sivil toplum kuruluşu arasında çocuklar ve gençler için çalışan Koruncuk Vakfı, Darüşşafaka Cemiyeti, TEGV, KAÇUV, AÇEV, TOÇEV, Tohum Otizm Vakfı, KEDV, ASHOKA’nın yanı sıra Hayata Destek Derneği, Bilişim Kahramanları Derneği, WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), TEMA, ÇEKÜL ve AKUT var.
En Çok Okunan Haberler
- Ayşe’yi siz öldürdünüz!
- 'Erdoğan dönemi artık kapandı'
- AKP’li üyeler bütçe oturumunu terk etti
- Ölüm nedeni belli oldu
- İstanbul'da metro yangını
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne soruşturma!
- Bahçeli profil videosu, el yükseltme, şifre çözme
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!