Bir ülkeyle daha vize kalktı

Mart ayında Belarus'a yaptığı ziyarette önemli kararlar aldıklarını hatırlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ziyarette alınan Belarus'a vizesiz geçişler kararının da önümüzdeki günlerde onaylanacağını belirtti.

Yayınlanma: 01.11.2013 - 11:32
Abone Ol google-news

Mart ayında Belarus'a yaptığı ziyarette önemli kararlar aldıklarını hatırlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, alınan kararları da birer birer gerçekleştirdiklerini belirtti. Ziyarette alınan vizesiz geçişler kararının da önümüzdeki günlerde onaylanacağını bildiren Davutoğlu, 500 milyon dolar olan dış ticaret rakamını 1 milyar dolara çıkarmak için karar aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin Belarus'ta bir milyar dolarlık yatırımla dış yatırımlar bağlamında ilk 5 ülkeden biri olacağını aktaran Davutoğlu, "İlişkilerimizin çok daha ileri bir seviyeye ulaşması konusunda ciddi bir kararlılığımız var. Gelecek sene, Belarus Kültür Günleri'ni Türkiye'de ağırlayacağız. Tarihi nitelikli ilişkilerimizde Minsk ziyaretim esnasında da tarihi Minsk Camii yapımı ve hemen orada bulunan medfun şehitlerimiz için bir dostluk nişanesinin abidesinin yapımı konusunda mutabık kalmıştık. Bu konularda Belaruslu dostlarımızın göstermiş olduğu anlayışa, kolaylığa teşekkür ediyorum. Bütün bu köklü ilişkiler, doğrudan sınır komşumuz olmasa bile manen ve ilişkilerimiz bağlamında hep Belaruslu dostlarımızla ileri düzeydedir. İleri ki günlerde de daha da ilerletme kararını bir kez daha ortaya koyacaktır" diye konuştu.

Ziyaretlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, iki ülke iş adamlarının daha fazla iş yapması için iki bakanlık olarak ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.Davutoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'in UNESCO'daki bir adaylıkla ilgili getirdiği destek mektubu için de teşekkürlerini sundu.

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Belarus ziyaretinde vizesiz geçişler için anlaşmanın sağlandığını ve her iki ülke için de yıl başına kadar uygulamaya geçilmesini umduklarını söyledi.

Vizesiz geçişlerin iki ülke için de büyük kolaylıklar sağlayacağını vurgulayan Makey, "Bizim için temel konu, ekonomidir. Türkiye ve Belarus ekonomisi her şeyden önce uluslararası rekabet eden ekonomiler değildir. Ekonomilerimiz birbirini tamamlayan vasıftadır. Biz ticaret hacminin daha da artırılmasını arzu ediyoruz. Sayın bakan da bahsetti. Hedefimiz ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmaktır" diye konuştu.

Makey, dünya piyasalarına açılmak istediklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Ortak traktör üretimi gündemdedir. Biliyoruz ki Türkiye'de otomobil sanayisi, yedek parça, aksesuar üretimi önemli bir seviyededir. Bizler ortak olarak Belarus'ta yedek parça üretiminin gerçekleştirilmesini arzu etmekteyiz. Yine mutabakata vardığımız alanlardan biri de tarımda işbirliğidir. Hafif sanayi alanında da işbirliği beklemekteyiz."

Konuk Bakan Makey, her iki ülkede de ticari ve iktisadi gelişim için gerekli iradenin olduğuna inandığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler