'Bingazi saldırısı El Kaide işi değil'

ABD'de yayımlanan New York Times'ın araştırmasına göre geçen yıl eylül ayında Bingazi'de ABD Konsolosluğu'na yapılan saldırıda El Kaide'nin doğrudan bir ilişkisi yok.

'Bingazi saldırısı El Kaide işi değil'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2013 - 16:11

Libya'da Eylül 2012'de ABD Büyükelçisi Chris Stevens'ın silahlı kişilerin konsolosluğu basıp ateş etmesi sonucu öldürülmüştü. ABD'de bazı Cumhuriyetçi parlamenterler saldırının terörist gruplarla ilişkisini kabul etmemekle suçlamıştı. Ama New York Times gazetesi bir yerel İslamcı militanın saldırıda kilit rol oynadığını yazdı.

Gazete haberini 11 Eylül 2012'deki saldırıyla ilgili Amerikan yetkililerin soruşturmasıyla bağlantılı yöre sakinleriyle yapılan görüşmelere dayandırdı.

İlk başlarda Washington saldırının ABD'de yapılan İslam karşıtı video filme karşı şiddetli protesto sonucu büyüdüğünü söyledi. Sonraki bulgular bunun yerel militanlarca organize edildiği ileri sürüldü. Bazı Cumhuriyetçiler ise 11 Eylül saldırılarının yıldönümü dolayısıyla El Kaide'nin yaptığını iddia etmişlerdi.

New York Times'ın haberinde gerçekliğin "bulanık" olduğu belirtildi. Saldırının ne "özenle planlanmış" ne de "ani" geliştiği, bun rağmen videoya karşı kızgınlığın "büyük bir bölümünü ateşlediği" ifade edildi.

Gazetenin araştırmasında "saldırının El Kaide veya diğer uluslararası terörist örgütlerle bağlantılı olduğuna dair kanıtın olmadığı" kaydedildi.
Saldırıdan sonra Cumhuriyetçi parlamenterler sürekli olarak Obama yönetimini terörsir örgütler yerine video filmini sorumlu tutmakla suçluyorlardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon