Bin 300 lira asgari ücret masada

Seçim vaadi olan 1300 TL komisyonda. İşçilerin olumlu bulduğu rakama ilişkin Bakan, temmuzda asgari ücrete zam olmayabileceğinin işaretini verdi.

Yayınlanma: 02.12.2015 - 23:41
Abone Ol google-news

Türkiye’de her 3 işçiden 2’sinin geçim ücreti haline gelen, 6 milyon emekçinin bir ay boyunca yaşamak zorunda oldukları asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantı yapıldı. Hükümet tarafı söz verdiği rakamı önerirken bakanın sorulara verdiği yanıt, asgari ücrete bu yıl temmuzda zam yapılmayacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2016 için 1300 lira asgari ücret önerdiklerini belirtti.

 

İşçi: Mükemmel değil

İşçi kesimini temsil eden Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat komisyona şu görüşleri sundu:

- Hükümetin 1300 lira teklifi mükemmel değil ama olumlu adım.

- Geçen yıl devletin kurumu olan TÜİK tek bir işçinin yaşama maliyetini aylık net 1425 lira, Türk-İş de net 1458 TL olarak hesapladı. Buna karşın asgari ücret 2015’in ilk 6 ayı için 949 TL, ikinci altı ayı için de 1000 TL oldu.

- Asgari ücretli yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği için yıl sonunda aylık 70 lira kayba uğruyor. Asgari ücrette vergi nedeniyle bir azalma olmamalı. Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yaşayış sağlayan adil ve elverişli bir ücret hakkı var.

- Asgari ücret belirlenirken, en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalıdır.

Komisyonda işverenleri temsil eden TİSK temsilcisi Metin Demir, söz konusu artıştan doğacak 29.6 milyar liralık yükü kaldıramayacaklarını dile getirerek, ortaya çıkacak artış tutarı ya Hazine ya da İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanmasını önerdi.

Bu arada daha önce ocak ve temmuz ayları için iki ayrı asgari ücret belirleniyordu. Ancak bu kez gelecek yılın tamamı için tek asgari ücret belirlenecek. Bakan Soylu, 1300 liranın 2016’nın tamamına ait bir öneri olduğunu söyledi. Soylu’dan sürpriz vergi çıkışı da geldi. Soylu, asgari ücretlilerin gelir vergisi diliminden etkilenmeyeceklerini kaydetti. Böylece, işçinin vergiden doğan 210 liralık kaybı da cebinde kalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler