Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar koronavirüs vakalarını engelliyor mu?

Yaz mevsiminin etkilerinin görülmeye başlandığı bugünlerde, bilim insanları İngiltere’de sıcak havanın koronavirüs vakaları üzerindeki etkisini araştırdı. Çalışma, Birleşik Krallık'ta hükümetin bilimsel danışma kurulu olan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu (SAGE) tarafından gerçekleştirildi.

Bilim insanları açıkladı: Sıcak havalar koronavirüs vakalarını engelliyor mu?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.07.2021 - 12:56

Tüm dünya yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele ederken; yaz aylarının içinde bulunduğumuz bugünlerde İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma, sıcak havanın koronavirüs enfeksiyonları üzerindeki etkisini konu aldı.

NTV'de yer alan habere göre 19 Temmuz itibarıyla kaldırılan kısıtlamalar sonrasında 4 Birleşik Krallık ülkesinde (İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda) artan sıcaklıkların koronavirüs üzerindeki etkisi incelendi. 

Acil Durumlar İçin Bilimsel Danışma Grubu (SAGE), London School of Hygiene & Tropical Medicine ve Imperial College’dan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, mevsimin ve sıcaklığın koronavirüsün yayılması üzerinde bir etkisi olduğu belirtildi.

'ETKİSİ VAR AMA DÜŞÜK'

Birleşik Krallık'ta hükümetin bilimsel danışma kurulu olan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu’ndan (SAGE) Prof. John Edmunds, elde edilen kanıtların yüksek sıcaklıkların virüsün iletimini etkilediğini gösterdiğini ancak bunun etkisinin düşük olduğunu aktardı.

ÇOĞU BULAŞMA KAPALI ORTAMDA GERÇEKLEŞİR

London School of Hygiene & Tropical Medicine'de epidemiyolog olan Edmunds, "Dışarıda bulaşma minimum düzeyde" derken, “Çoğu bulaşma kapalı ortamlarda gerçekleşir. Dışarısı güneşliyse virüsler daha çabuk ölür ancak ölmeseler de zaten dışarıda bulaş miktarı az” şeklinde konuştu.

ABD verileri üzerinde Imperial College tarafından yürütülen başka bir araştırma da, daha yüksek sıcaklıkların daha düşük iletim hızlarıyla ilişkili olduğunu bildirirken, yaz ve kış arasındaki 20 derecelik bir farkın, virüsün üreme sayısında 0,8'lik bir değişiklik oluşturacağını aktardı.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Ilaria Dorigatti, “Epidemiyolojik bir bakış açısıyla bu değişiklik önemli olabilir” derken “ Bununla birlikte iklimsel faktörlerin varlığı ihmal edilebilir bir rol oynuyor” diye konuştu.

UV IŞINLARI KORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ?

Güneş tarafından yayılan ultraviyole ışınlarının koronavirüsün yayılımı üzerindeki etkileri üzerine konuşan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu’ndan (SAGE) Prof. John Edmunds, “UV ışınları koronavirüsü öldürür ancak virüs iç mekanlarda daha bulaşıcı olduğu için büyük bir fark oluşturmuyor” diye konuştu.

Dr. Ilaria Dorigatti ise çalışmalarının özel olarak Ultraviyole ışınlarına bakmadığını, bunun yerine sıcaklığa baktığını bildirdi.

Yale Üniversitesi profesörü Yiqun Ma tarafından çalışma ise daha yüksek UV oranlarının virüsün iletim oranlarını düşürmede rol oynayabileceğini vurguladı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon