Berkin cinayetinde flaş gelişme

Başına isabet eden gaz fişeğinin yol açtığı yaralanmadan sonra 269 gün komada kalan ve hayata veda eden Berkin Elvan ile ilgili soruşturmada 4 çevik kuvvet polisi daha bugün ifade verdi.

Berkin cinayetinde flaş gelişme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.03.2014 - 15:59

Gezi Parkı direnişi sırasında 15 Haziran 2013’te ekmek almaya giden Berkin Elvan’ın kafasına gaz kapsülü atarak ölümüne sebebiyet verilmesine ilişkin soruşturmada 4 çevik kuvvet polisi daha ifade verdi. Polislerin akıl tutulması ifadelerinde devam etti. Polisler nerede görev yaptıklarını hatırlamadıkları gibi, savcılığa neden gönderildiklerini de bilmediklerini söylediler. Elvan ailesinin avukatı Evrim Deniz Karatana ise savcılığa dilekçe vererek Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiğini anımsatarak, soruşturmanın kasten adam öldürmeye teşebbüs gerekçesiyle başlatıldığını ancak soruşturmanın kasten adam öldürmek suçlaması ile devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti. Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin şimdiye kadar 18 çevik kuvvet polisi ifade verdi. 18 polis de nerede görev yaptığını hatırlamadı.

Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici’nin sorguladığı çevik kuvvet polisi Hasan Pekşen, 15 Haziran 2013 saat 08.00’den, 16 Haziran 2013 saat 08.00’e kadar 24 saatlik zaman diliminde nerede olduğunu hatırlamadığını belirterek, “Ancak 15 Haziran 2013 günü maaş günü olduğu için akşam 21.00 sıralarında bankamatikten maaşımı çekmiştim. Şubeden telefon geldi. Göreve gelmemiz söylendi. Bizi Mecidiyeköy’de görevlendirdiler. Mecidiyeköy Meydanı’nda kaç saat süreyle görev yaptığımızı hatırlamıyorum. Belki 1-2 gün bu mahalde görevde kalmış olabiliriz” dedi.

Okmeydanı’ndan görev almadım

Berkin Elvan’ın yaralandığı bölgede kesinlikle görev yapmadığını anlatan Pekşen, “Okmeydanı’nda hiç görev almadım. Hatta kamuoyunda Gezi Olayları olarak bilinen olayların sürdüğü tüm dönemde Okmeydanı’nda görev almadım. Beni niçin savcılığınıza gönderdiklerini bilmiyorum” dedi. Gaz tabancası kullanma sertifikası olduğunu kaydeden Pekşen, “Kendim aslında öğretmenim. Ben olaylarda birçoğunda her ne kadar gaz tüfeğim olsa da çok zorunlu olmadıkça bu tüfeği kullanmadım. Şubedeki memur arkadaşlarının talimatıyla geldim. Taktığım kaskta numara olup olmadığını hatırlamıyorum” dedi.

Jandarmalar vardı

Pekşen, bulundukları yerde jandarmalar olduğunu ifade ederek, “Ben Okmeydanı’na ve Cemal Kamacı Spor Merkezi civarında hiç görev almadım. Olaylar çok uzun sürdüğü için hangi tarihte nerede görevli olduğumuzu da hatırlamıyorum. Ancak ben kesinlikle herhangi bir şahsı vurmadım. Ben burada ifade verdiğimden dolayı da üzüntü içerisindeyim” diye konuştu.

İzinli polisler sorguya çağrıldı

Çevik kuvvet polisi Mehmet Akif Yıldız da 15 Haziran 2013’te izinli olduğunu söyleyerek, “15 Haziran 2013 tarihinde beni akşam göreve çağırdılar. 16 Haziran 2013 günü sabaha kadar görevliydik. Okmeydanı’na 16 Haziran 2013 günü gittik. Sabah saatleriydi. Öğlen 14.00’e kadar bekledik. Ancak herhangi bir eyleme müdahale etmedik. Gezi olayları boyunca hiç gaz silahı kullanmadım” dedi. Çevik Kuvvet polisi Uğur Yan ise, görev belgesinden anlaşılacağı üzere 16 Haziran 2013’de saat 08.00 ile 03.00 arasında Cemal Kamacı Spor Kompleksi ve Okmeydanı bölgesi SDP binasında görevlendirildiğini belirterek, “Cumhuriyet Savcılığı’nca 15 Haziran 2013’te saat 08.00-16 Haziran 2013’te saat 08.00 aralığında Mahmut Şevketpaşa Gaziler ya da Eren sokakta görevli gaz tüfeği kullanan memurların gönderilmesi istenmiş ise de saat ve olay yeri olarak görev yaptığım yer bu bölge ile uyuşmamaktadır. Niçin gönderildiğimi bu nedenle bilmiyorum” dedi. Yıldız, gaz tüfeği kullanma sertifikası olduğunu ancak alt devre olduğu için Gezi Parkı olayları süresince kendilerine kalkan tutma görevi verildiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon