Belediyelere abluka... İzin yoksa kadro da yok
AKP hükümeti kendi belediye başkanlarına yaptığı operasyonun ardından tüm belediyeleri kontrol altına alacak bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle belediyeler ve bağlı kuruluşlardaki tüm memur alımlarında İçişleri Bakanlığı izni zorunlu hale getirildi.
Ankara, İstanbul, Balıkesir, Bursa ile Niğde belediye başkanlarını istifa ettiren, muhalefetteki “sorunlu” belediyeler için de müfettişlerin devreye girebileceğini açıklayan AKP, belediyelere personel alımında köklü değişikliğe gitti. Bundan böyle il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları memur alırken İçişleri Bakanlığı’ndan izin alacak. Belediyeler itfaiye eri ve zabıta memuru alırken bile İçişleri’nden izin almak zorunda olacak.
İzin verilmezse personel de alınamayacak. Sınavlar ise istenirse yazılı istenirse “torpile” kapı açtığı için eleştirilen sözlü yani mülakatla yapılacak. Hükümet dün mahalli idarelerle ilgili 2’si değişiklik olmak üzere 3 yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. İl özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlara personel alımında kapsamlı değişiklik yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği’yle” il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, mahalli idare birlikleri ve döner sermayeli kuruluşlara ilk defa memur olarak atanacaklara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Yönetmeliğe göre, mahalli idareler atama yapılacak kadro unvan ve sayıları için İçişleri Bakanlığı’ndan izin alacak. Bakanlığın izin vermediği kadrolar için duyuru da sınav da yapılamayacak. İzin alınmasının ardından belediyeler atama yapılacak kadro sayıları gibi konuları son başvuru tarihinden 15 gün önce ilan ile duyuracak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) tarafından da duyuru yapılacak. İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşlar KPSS sonuçlarına göre yapılacak sıralama sonucu belirlenen adayları yazılı veya sözlü (mülakat) sınava alacak. Sınava katılacakların Devlet Memurları Yasası’nda aranan genel ve özel şartları taşımaları gerecek. Sınav için başvuru formu doldurulacak. Formda kişinin kimlik ve adres bilgilerinin yanı sıra askerliğini yapıp yapmadığı, yapıldıysa şekli, yapılmadıysa sebebi, mecburi hizmetin bulunup bulunmadığı, eşi çalışıyorsa görevi ve görev yeri, mesleğini yapmasına engel bir durumun bulunup bulunmadığı gibi bilgiler de doldurulacak. Belediyeler, KPSS puanlarına göre sıralayarak en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere atama yapılacak boş kadro sayısının 5 katı adayı sınava çağıracak. Sınav sonuçlarını ve itirazları 5 kişilik sınav kurulu değerlendirecek.
Yazılı veya sözlü sınav, “anayasa, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası, mahalli idarelerle ilgili temel mevzuat konuları ile kadro unvanına ilişkin mesleki ve uygulamalı bilgi ve yeteneğin ölçülmesini” kapsayacak. Sınavı kazanan adaylardan güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlananların ataması yapılmayacak. Ataması yapılarak göreve başlatılanlar ile ataması yapıldığı halde göreve başlamayanlar, atamanın yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde İçişleri Bakanlığı ile DPB’ye bildirilecek. İçişleri Bakanlığı’na yapılacak bildirime göreve başlayanların güvenlik soruşturması raporları da eklenecek.
İtfaiyeci ile zabıta için de izin İçişleri Bakanlığı’nın, Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe göre de, belediye tarafından itfaiye teşkilatında atama yapılacak kadro unvan ve sayıları için İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınacak. Bakanlığın izin vermediği kadrolar için duyuru ve sınav yapılamayacak. Ayrıca kuruma alınacaklarda aranan 25 yaş şartı da 30 yaşa çıkarıldı. Sınav yazılı veya sözlü ile uygulamalı olmak üzere iki bölümde yapılacak. İçişleri Bakanlığı’nın Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe göre de belediyeler zabıta memurluğuna atama yapmak için İçişleri Bakanlığı’na başvuracak. Kadro ve unvan sayıları için izin alacak. İzin verilmezse kadro için duyuru da sınav da yapılamayacak. Değişiklikle zabıta alımında aranan 25 yaş şartı 30 yaşına çıkarıldı. Sınav yazılı veya sözlü olarak yapılacak. Adaylar itfaiye alımı için de zabıta alımı için de mahalli idarelere ilk defa atanacaklara ilişkin yönetmelikteki başvuru formunu dolduracak. |
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti