Bebeklere Beatles Büyüklere Beethoven!
Bir İstanbul klasiği müzik festivali her yaşta dinleyiciye hitap eden yerli yabancı ünlü müzisyenleri, farklı mekânlarda 29 konseriyle haziran ayını “aydınlatacak.”
İstanbul’un en büyük klasik müzik etkinliği müzik festivalinin 48.’incisi, bu yıl 2-25 Haziran tarihleri düzenlenecek. İKSV’nin en eski etkinliğinin ana teması, bu yılın Beethoven’in 250. doğum yılı olması nedeniyle “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” olarak belirlendi. Bu yıl Büyükada’da yeni mekânlara da açılacak festivalin Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı ve ne mutlu ki Fazıl Say’ın da babası, Ahmet Say. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin’e verilecek. Alexander Rudin, ödülünü 20 Haziran Cumartesi akşamı Süreyya Operası’ndaki “Yıldızlarla Oda Müziği” konseri öncesinde alacak.
AÇILIŞ TEKFEN FİLARMONİ İLE
48. İstanbul Müzik Festivali’nin Feriye’de yapılan basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Festival programı, doğumunun 250. yılında dünya çapında anılan büyük bestecinin temsil ettiği aydınlanma felsefesinden, eşitlik, kardeşlik, doğa sevgisi gibi değerlerden ilham alıyor. Her yaştan dinleyicinin katılabildiği konserlerimizle festivalin yine geniş bir kitleye ulaşacağına inanıyoruz” dedi. Festivalin ana sponsoru Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ise festivale katkısının anlamını “Böyle bir etkinliğin sponsorluğunu beşinci kez üstlenmenin heyecanını ve onurunu yaşıyoruz” diye açıkladı.
Festival programında ana temayı destekleyici şekilde “doğa sevgisi”, “insan sevgisi”, “yenilikçi ve ileri görüşlü müzik dili” gibi bestecinin önemli yönlerini sunan alt temalar bulunuyor. Açılış konserinde “2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası” olan Tekfen Filarmoni Orkestrası, 26 yaşındaki başarılı kemancı Stella Chen’i ağırlayacak.
İstanbul Müzik Festivali’nin 2011 yılından bu yana verdiği eser siparişlerinin sayısı bu yıl 3’e çıktı. Siparişler, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca”, Hasan Uçarsu’nun “Toprak Sever İnsanları Birer Birer” ve Peteris Vasks’ın bestelediği “Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6”.
Festivalin geleneksel haline gelen, müzikseverlerin en çok beklediği etkinliklerden olan “Müzik Rotası” konseri bu yıl 7 Haziran’da Büyükada’da yapılacak.
EMANUEL AX GELİYOR
Öne çıkan konserlerin başında ise yaklaşık 500 yıllık bir orkestra olan Staatskapelle Dresden ile 7 Grammy ödüllü sanatçı Emanuel Ax’ın konseri geliyor. Staatskapelle Dresden, Emanuel Ax ile çıktığı Akdeniz turnesi kapsamında 12 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda festivalin konuğu olacak.
2019 Gramophone Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Sanatçısı seçilen Vikingur Ólafsson, şef Elim Chan yönetimindeki Berlin Konzerthaus Orkestrası ile 25 Haziran’da festivalin kapanışını yapacak.
Beethoven’ın en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilen İdil Biret de 6 Haziran Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verecek.
Festivalin sıra dışı konserlerinden birinde de David Bowie’ye selam gönderiliyor. Bowie’nin 1974 tarihli “Rebel Rebel (Asi Asi)” şarkısından ilham alan proje, iki vizyoner sanatçının kültürel miraslarına odaklanıyor. Konser, 21 Haziran Pazar günü saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.
İKİ GÜN, ALTI SEANS
İspanyol topluluk La Petita Malumaluga’nın projesi “Bebeklere Beatles”, festivalin sıra dışı konserlerinden biri olacağa benziyor. İnteraktif videolar da içeren görsel ve işitsel bu projede bebekler serbestçe dolaşabiliyor; çocuklar dans edip oyunlar oynuyor; yetişkinler sevilen Beatles şarkılarını söylüyor ve herkes birbiriyle etkileşime giriyor. “Bebeklere Beatles” konseri 6 seans halinde 13 ve 14 Haziran tarihlerinde Zorlu PSM Sky Lounge’ta verilecek.
ÜCRETSİZ KONSERLER
Festivalin ücretsiz “Hafta Sonu Klasikleri”nin ilki 6 Haziran sabahı Feriye’de yapılacak. İkinci konser ise 20 Haziran’da Yıldız Parkı’nda.
‘KORKUTUCU AMA MÜTHİŞ BİR HAZ’
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, basın toplantısında “48. yılında İstanbul Müzik Festivali, sanatın ve müziğin gücüne inanarak ve Beethoven’dan ilham alarak özgürlük, eşitlik ve kardeşlik temelli hümanist bir felsefeyi benimsemenin önemini vurgulayacak” dedi.
Geçen yıl festivalin direktörü olan Çakırkaya, direktörlüğün nasıl bir tecrübe olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Çok kıymetli ve önemli bir sorumluluk. 48 yıldır İstanbul’un gözbebeği olmuş bir festivalin yöneticisi olmak gerçekten heyecan verici. Kimi zaman korkutucu ama müthiş bir haz diyebilirim. 2008’den beri festival için çalışıyorum. Ama festivalin direktörü olmak çok büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı. Toplam 29 konseri festival izleyicisiyle buluşturacağımız İstanbul Müzik Festivali’nde festival programımızı gençler, çocuklar ve kadınlara kadar geniş bir izleyici kitlesine sesleneceğimiz projelerle sunacağız. Herkesi bu festivalin bir parçası olmaya davet ediyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?