Baykuşların pençesinde moda

Siz hiç baykuş gördünüz mü? Ben galiba gördüm.

Yayınlanma: 26.08.2014 - 14:03
Abone Ol google-news

Geceydi ve zifiri karanlıktı. Ben ormanda hışırtılar çıkartarak yürürken; o, ağaçların içinde sessizce oturuyordu. Sanki kafasını şöyle bir çevirip ta gözlerimin içine baktı. Ya da belki böyle bir şey hiç yaşanmadı ve bana öyle geldi.
Gördüğümün baykuş olduğundan emin olmasam da, emin olduğum şey bu gizemli, uğursuz olup olmadığı tartışılan motifin uzun zamandır moda dünyasını etkisi altına almış olduğu. Baykuş motifi tişörtten çantaya, ayakkabıdan yüzük, kolye gibi aksesuarlara, ev ve bahçe dekorasyonuna kadar her yere konmuş durumda.
Baykuş motifi uğursuz mu?
Moda dünyası, antik çağlardan beri farklı medeniyetler için merak konusu olan baykuşlar gibi gizemli konuları sever. Yunan mitolojisinde baykuş, savaşın strateji ve zeka yönünü temsil eden tanrıça Athena’nın sembollerinden biriydi. Ortaçağ’da Fransa’da baykuşlara müthiş saygı duyulup düklerin isimleriyle hitap edilirken, 1960’lara kadar kötülüğün sembolü olarak görüldü. Çinliler baykuşu “kedi kulaklı şahin” diye adlandırıyor, baykuşlar için kullandıkları “xiao” ise cesaret anlamına geliyor. Anadolu’da ise baykuşun ötüşünü ölüm haberi veya uğursuzluk sayanlar var. Yoksa insanlar sürüden ayrılan baykuştan tam da bu yüzden mi çekiniyorlar?
Baykuş Podyumda
İnsanların bilinçaltlarında korku, hayranlık, büyülenme, çekinme gibi duygular uyandıran baykuşların günümüzde sanatçılara ve modacılara esin kaynağı olması çok normal, çünkü onlar ‘farklı’lar. Geceleri avlanıp duyulmayanı duyan, görülmeyeni gören, mavi rengi tek bilen kuşlar onlar. Bu yüzden de sadece modacıların değil, farklı olmak isteyen herkesin hayatına belki de biraz gizlice sızdılar. Son olarak Dolce Gabbana, 2014-2015 sonbahar-kış koleksiyonunda ana karakter olarak üzerinde baykuş deseni taşıyan ’kırmızı başlıklı kız’ı podyuma taşıdı.
Nasıl giymeli?
Baykuş motifli bol bir kazağı jean veya tayt ile kombinleyebilir veya salaş bir elbisede baykuş desenini kullanabilirsiniz.
Tek bir baykuş kolye, yüzük veya baykuş desenli ipad kılıfı gibi bir aksesuar kıyafetinize renk katar.
Cesaretiniz varsa gece çıkarken omuzunuza gerçek bir baykuş kondurun.  Sizi gecenin tehlikelerden koruyacaktır.
Sahi, siz hiç baykuş gördünüz mü? Ben galiba bir kere gördüm, uğurluydu. Ya da belki böyle bir şey hiç yaşanmadı ve bana öyle geldi, bilmiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler