Baykam’ın ‘duvara karşı’ sanat tarihi
‘Türk Bedri’yle tanışın’, Bedri Baykam’dan alternatif bir ‘sokak sanatı tarihi’ kitabı.
Bedri Baykam, yaşı insanlık tarihi ile eş sayılabilecek ‘duvar yazısı’ (Graffiti) sanatının dünü ve bugününü kendi estetik evrimi ile kıyaslayan, yeni bir kitaba imzasını attı. Piramid Yayıncılık ‘Yeraltı Kuşağı’ dizisinden çıkan büyük boy kitap, “Graffoman’dan Sokak Sanatı’na: Türk Bedri’yle Tanışın” adıyla okurlara sunuldu. Yaklaşık 400 sayfalık yayında sanatçı ve yazar, tarihöncesinde duvara resimler çizen ‘ilk insan’ları ‘Graffoman’ olarak nitelerken, bu sanatın gelişiminde Sümerler’in etkisi olduğunu ileri sürüyor.
Dünya Savaşı’yla gelen
Baykam’ın kitabında bu sanatın gelişmesinde dünya tarihine etkisi olmuş iki büyük savaşın da payı olduğu bilgisi verilirken, örnek olarak her iki dünya savaşında da kullanılan, Fransa’daki Verdun Kalesi duvarlarına, ABD’li askerlerin, ‘Ben buraya bir daha gelip, adımı yazmak istemiyorum” yazmış olduklarını ifade ediyor. Yine, 2. Dünya Savaşı’ndan kalma ‘Graffiti’ efsanelerinden sayılan ‘Kilroy Buradaydı/Kilroy Was Here’ ise, Türkiye’deki ‘Mehmetçik’ kavramıyla ilişkilendirilmiş.
Çalışmasında 1968 olaylarından Berlin Duvarı’nın çöküşüyle gelen yeni sokak kültürüne kadar uzanan Baykam, kitabında graffiti tarihini anlatırken, bir yandan da dünya siyasî tarihine de göndermelerde bulunuyor. Çünkü Baykam’a göre graffiti; bir slogan, bir başlık, bir iğneleme özelliğini gösteriyor. Bilgi için: piramidsanat.com
En Çok Okunan Haberler
- Uzmanlar 'evde kalın' çağrısı yaptı!
- 'Öcalan' çıkışı sonrası AKP-MHP oylarında büyük düşüş!
- Rize'de heyelan meydana geldi
- TFF 1. Lig ekibine transfer yasağı!
- Yasadışı bahis soruşturmasında 2. dalga!
- 'Ne üdüğü belirsiz' paylaşım
- Real Madrid Başkanı'ndan Arda Güler kararı!
- Enes ve Baran arasında 'halı' diyaloğu
- AKP'den yanıt geldi!
- İmamoğlu davasında savcı 'rapor' aldı